Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Grön alg - vad biter (mer än vattenbyte, rätt ljus, pH, temp)?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  #31
  Jag började med akvarium samma år som den där killen promenerade torrskodd över Röda havet med hela Israels folk i hasorna. 1965 f.Kr... about tea time... som det skulle stått i förtexterna till någon skruvad Monthy Phytonfilm...

  Så jag vet inte ens vad jonbytare är, eller jo jag vet, men har inte använt mig av sådan.
  Jag var delaktig i en renovering och ombyggnation av en atlantseglare, som skulle gå i charter på Bohuskusten, där knep jag båtens "watermaker" som annars hade hamnat i en återvinninscontainer. Körde litet med denna, det var i stort sett omvänd osmos, men fann snart att den var mer lämpad att ha ombord på en båt, främst för att den var försedd med 24 volts högtryckspumpar och ett larmsystem. Men detta är väl den enda högteknologiska utsvävningen jag gjort inom akvaristken...
  Hade den gått på 12 volt hade jag satt in den i min egen båt, men i alla Bohusläns gästhamnar finns det kommunalt (buffrat) dricksvatten på nästan alla bryggor, Ramsö, Nord- och Sydkoster undantaget.

  Kommentera


   #32
   Ursprungligen postat av Sleaper Visa inlägg
   Blad drabbade av alger får man nog betrakta som förbrukade och istället hoppas på bra tillväxt på plantorna, så man kan förnya bestånden och succesivt fasa ut gamla och fula växtdelar. Väteperoxid 3% verkar man inte längre sälja på apotek, vilket är lite synd. Men du kanske hittade något på nätet?
   Det finns på hydroponics.eu (Italien.) Betala alltid med PayPal är mitt råd när det gäller dom. - "Liquid oxygen" (väteperoxid 11,9%) heter produkten vilket är max koncentrationen som får säljas inom EU (tacka terroristerna för det ) Används mycket i hydroodling tillsammans med mineralgödningsämnen då det maxar rotutveckling och dödar alger / bakterier / virus. Man bör dock inte dosera som det står på förpackningen när det gäller akvarium eftersom gödning och annat där är organiskt och förbrukas/ reagerar med den frigjorda syreatomen i h²O². Punktbehandling på alger går bra med en spruta/kanyl med en slangstump på. Jag doserar 5 ml (11,9%) per 50 L./ dag nu i ett par veckor och det verkar inte ge några negativa bieffekter på fisken. Physa har dock försvunnit helt, men vet inte om det beror på detta eller om mina Clea har käkat upp dom. Clea verkar trivas. Har man räkor och sånt kanske man skall passa sig med väteperoxid. Vid totalsanering av akvarium med högre dosering bör allt som lever och inte är växter flyttas ut (även filterinsatser som skall ha bakterier kvar) och även göra ett 50% vattenbyte efter. Väteperoxiden bryts ned till vatten och syre och lämnar inga gifter eller kemikalier efter sig (tar t.om. bort klor ur kranvattnet) . Läste någonstans att apotekets väteperoxid innehåller en massa annan skit än ren väteperoxid (den är ju till för sårvård) så den skall man nog passa sig för.
   Senast ändrad av codehacker; 2018-02-24, 11:31.

   Kommentera


    #33
    Sedan ovan inlägg (januari) har jag behandlat karet med EASYLIFE BLUE EXIT mot cyanobakterierna. Två gånger. Med ett antal veckor emellan.
    Förstod av instruktionerna att man skulle ge sig till tåls i 14 dagar och det märktes ett positivt resultat efter första behandlingen. Det allra sista ville dock inte försvinna så efter ett tag körde jag alltså en omgång till.

    Men det verkar inte som att jag lyckas utplåna detta. Se bilden, visst är det Cyano som syns (fläckvis på sanden)?
    Using Tapatalk

    Kommentera


     #34
     Angående medel finns det något som heter UltraLife Blue-Green Slime Stain Remover som ska funka bra men jag vet inte om det går att få tag på i Sverige

     Snäckor Viviparus malleatus ska äta blågröna alger men jag vet inte om de går att få tag på heller

     Vad är det för sand som du har? Kanske är den en del av problemet
     Senast ändrad av stefant; 2018-10-17, 22:28.

     Kommentera


      #35
      Ursprungligen postat av stefant Visa inlägg

      Vad är det för sand som du har? Kanske är den en del av problemet
      Intressant. Hur tänker/resonerar du?
      Using Tapatalk

      Kommentera


       #36
       Som åheim skrivit tidigare ska cyanobakterier kunna triggas av låga nitrat-nivåer. Har du mätt detta?

       En sak som de gillar är fosfat. Har du mätt detta? Du ser ut att ha vit sand. Är det korallsand eller innehåller den snäckskal el dyl som består av kalciumkarbonat? Om cyanobakterierna inte kan ta fosfat ur vattnet kan de ta det från fosfat som bundits till kalciumkarbonat. Då kanske du får ta bort sanden. (Å andra sidan ökar cirkulationen om man tar bort sanden och då trivs inte cyanobakterierna pga det.)

       Kommentera


        #37
        Ursprungligen postat av stefant Visa inlägg

        Du ser ut att ha vit sand. Är det korallsand eller innehåller den snäckskal el dyl som består av kalciumkarbonat? Om cyanobakterierna inte kan ta fosfat ur vattnet kan de ta det från fosfat som bundits till kalciumkarbonat. Då kanske du får ta bort sanden.
        Månne långsökt och kanske ingen koppling till just ovan kommentar men... apropå snäckor... Jag har väldigt många Helena-snäckor i mitt kar (de trivs väldiga - så jag är och kan vara storleverantör till lokala affärer). Kan de på något sätt bidra till mina alg/bakterie-bekymmer...??

        Using Tapatalk

        Kommentera


         #38
         Har aldrig hört talas om att snäckor (även om dom är många) skulle bidra till algbildning.

         Kommentera


          #39
          Produkten "Happy Life Algin Extra" verkar ha gjort susen. Vågar väl inte ropa helt hej än men behandlingen avslutades efter fyra veckor i julhelgen.

          Apropå ovan gällande sand/snäckskal så fanns det vad jag vet inget sådant (snäckskal) i sanden från början.
          Däremot så hade jag inledningsvis många malaysiska sandsnäckor som när de blev för många och jag satte in Helenasnäckor blev uppätna (enligt plan). Helenasnäckorna äter vad jag vet bara upp innehållet så därför torde det ju finnas mängder av skal från sandsnäckorna, kvar i bottenmaterialet. ?

          En annan just nu mkt märklig grej i mitt kar är att jag inte verkar kunna höja Karbonathårdheten över tid.

          Jag lägger upp det problemet/fenomenet i egen tråd här i forumet.

          https://www.zoopet.com/forum/forum/-...det-i-mitt-kar
          Senast ändrad av TommySt; 2019-01-13, 13:18. Anledning: La till länk till annan ny tråd
          Using Tapatalk

          Kommentera

          Sparar...
          X