Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Grön alg - vad biter (mer än vattenbyte, rätt ljus, pH, temp)?

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • #16
  Tommy, du ska absolut inte mörklägga om du känner dig osäker, jag bara skrev hur jag har gjort med mina kar och den metoden kanske inte har funkat för alla, men för mig har den gjort det.Gör vad du tycker känns rätt själv.
  Lycka till vad du än bestämmer dig för

  //Inger
  "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

  Kommentera


  • #17
   Ursprungligen postat av åheim Visa inlägg
   Jag har läst mig till att frekventa vattenbyten kan utlösa en cyano explosion och det rekommenderas att byta vatten högst två ggr per månad, dock framgick inte HUR stora byten... Jag har för tillfället ett liitet utbrott och jag ska låta bli vattenbyten så jag återkommer om några veckor med resultat
   Känner också igen det, när du skriver det, att täta vattenbyten inte behöver vara 100 % tillgodo utan kan ge trubbel.
   Även om den generella principen ju är att vattenbyten ju såklart inte bara är en nödvändighet utan också både helrätt och positivt. Givetvis.

   I mitt fall så finns i sammanhanget då den utmanande faktor som stavas discus.
   För vilka just vattenbyten är mkt viktigt.
   En gång i tiden, under en annan akvarie- och discusperiod (90-talet), så fanns rekommendationen "hellre 10 % i veckan än typ 60 % i var fjärde".
   Numera har jag hört större siffror. Varje vecka men större andel.
   (Detsamma gäller ju f ö vid PMDD-näring. Kanske inte krav på just veckobyten men med 50 % vid varje tillfälle.)

   Hmm.
   Using Tapatalk

   Kommentera


   • #18
    Jag har ju sällan haft algproblem, visst har jag en algflora, men inte så omfattande att den skapar problem, men så byter jag nästan aldrig vatten heller...
    I det förra växtakvariet jag hade det som började att läcka i november, fyllde jag i princip bara på det som avdunstat, visst var det slarvigt, men det växte bra och fiskarna mådde bra. Någon gång i varannan månad ungefär byttes kanske femtio liter, i ett trehundrafemtiolitersakvarium. Pumpens filter gjordes aldrig rent i samband med vattenbytet, det gjrdes den andra "varannan månaden".

    Nu med nystartat akvarium, med från början gammalt vatten, har det gjorts några vattenbyten då vattnet varit grumligt av bottenlera eller då jag fick litet för högt nitrit, och vad händer? Jo jag får vanliga gröna alger och cynao längst ned innanför frontrutan.
    Men inte värre än att dessa kunde plockas bort, sugas upp, och kom inte tillbaka.
    Sedan är Nature-LED-rören en bov i dramat också.

    Jag tror ni byter vatten för ofta, visserligen skall man ju inte göra som jag och nästan aldrig byta, men jag anser att veckovisa vattenbyten är för ofta, och även jag har fått lära mig att det är bättre att byta små mängder oftare än stora mängder sällan.
    Och det gäller då vanliga sällskapsakvarium eller växtakvarium med "standardfiskar".
    När det gäller exempelvis diskusakvarium och afrikanska ciklidakvarium gäller ju andra vattenbytarregler.

    Kommentera


    • #19
     Mitt cyanoutbrott startade strax efter att min kontroller till led-belysningen slutade funka. Med kontrollern drog jag ner belysningen med ca. 50% och hade sol uppgång och nedgång. När den gick sönder så lyste den med full patte och det blev för starkt tyckte jag och cyanon kom till på 1 dag. Försökte dämpa med att tejpa för lite dioder men det blev inget bra och jag köpte en aqauael leddy slim och den verkar lovande och den har iallafall inte gett upphov till nån ökning, snarare tvärt om, tycker mig sen en liten tillbakagång...
     Viva Leo Buscaglia

     Kommentera


     • #20
      Det där med delvattenbyten och större och tätare byten har kommit med växtakvarium ala hightec där man nollställer näringsnivåerna varje vecka eller oftare med ett större vattenbyte och fulldoserar näring. I gamla tider gjordes sällan vattenbyten och vattnet blev missfärgat och surt, inget som man skulle välja idag om man inte ser något värde i detta. Akvariets innevånare gör det antagligen inte. Tittade precis på en film om ett kar som George Farmer (känd aquascaper) har där han gör delvattenbyte var tredje dag, men det är hightec alltså.

      Kommentera


      • #21
       Jag har problem med grönalger som käkar upp växterna. Bra vattenvärden, men vet inte hur mikronäringsämnena ser ut. Kan det vara ide´ att byta ut kranvattnet mot destillerat vatten och ev. kompensera med ph-reglerande ämnen och easy carbo. Med destillerat vatten menar jag kondenserat vatten från luftavfuktaren - blir dunk-vis med detta hela tiden.
       Läste:
       "Att man får grönalger beror (oftast) på för högt tillskott mikronäring, alltså t ex Fe (järn), Mg (magnesium), Cu (Koppar), Ca (kalcium), m.m. Mina grönalger lägger sig som en luddig yta över rutor och växter (alla blad utom de allra nyatse)."


       Som sista utväg får man väl göra en totalbehandling med väteperoxid men drar mig för det. Botar ju bara symptomen (algerna) ej grundorsaken.
       Senast ändrad av codehacker; 2018-02-11, 22:29.

       Kommentera


       • #22
        Kan väl då tillägga att jag nu skärpt mig med vattenbyena, byter litet varannan söndag, men hoppade över i går....
        Likadana alger som dom på bilden, hade jag ett tag på cryptocoryner och gamla blad på vallisnerior. Siamensisarna tog en del av dessa, men inte allt.
        Försvann när jag började med regelbunden näring.
        Jag hade samtidigt "en likadan" fast vit eller grå alg, den var mer ihärdig, men är nu nästan borta den också.
        Jag drar då slutsatsen av detta, att man skall se till att växterna växer ordentligt och inte lämnar någon plats för algerna.

        Kommentera


        • #23
         Fick hem en laddning "liquid oxygen" (väteperoxid 11,9%) idag. Utmärkt för att göra rent utensilier ( pumpar/ slangar och undervattensbelysning m.m.) Men jag tror jag fortsätter mitt behandlingsprogram med att svälta algätarna (från fling foder) och ge dom gurka istället (om dom blir allt för hungriga). Dom betar visst bara algerna om det inte finns så mycket annat att äta (stämmer!). Även att ge de stackars växterna akvarium-näring nedsprutat runt rötterna istället för i den fria vattnenmassan där algerna får näring. Börjar se resultat - om än tråkiga (visuellt) av denna avbetning. Det blir torra/ bruna beläggningar på bladen där de betat av algerna. Får se om bladen kan hämta sig i sinom tid genom tillväxt (carbo/näring). Har också adresserat nitrat problematiken (40 ppm) genom nitrat filter av olika slag.

         Kommentera


         • #24
          Blad drabbade av alger får man nog betrakta som förbrukade och istället hoppas på bra tillväxt på plantorna, så man kan förnya bestånden och succesivt fasa ut gamla och fula växtdelar. Väteperoxid 3% verkar man inte längre sälja på apotek, vilket är lite synd. Men du kanske hittade något på nätet?

          Kommentera


          • #25
           Kanske det finns väteperoxid där man säljer medel att färga eller bleka håret med?

           När det gäller delvattenbyten tänker jag så här....
           Som Sleaper skriver högre upp, så varför skall jag späda ut all växtnäring jag häller i?
           Måtte mitt pH alldeles nyss, det var litet drygt två veckor sedan jag gjorde delvattenbyte, pH nu 7,0. Ingenting tycks kunna sänka va-verkets buffring, ja kanske då svavelsyra... men så långt är jag inte beredd att gå... (:

           Ingen nitrit, vattnet är inte missfärgat, ja det är lätt grått av leran som nu nästan slutat att läcka ut i vattnet.
           Fiskarna är pigga, hantelcikliderna förbereder sig för lek, och jag har hittat några nya colombiatetrayngel (Länk).
           Jag kör ju nu Easycarbo varje dag och Profito en gång i veckan.
           Jag har inga komplicerade eller dyra fiskar och rätt mycket växter.

           Skulle vara intressant med en delvattenbytesdebatt, visst beror ju delvattenbytesfrekvensen på vad man har för slags akvarium, vilka fiskar man har och antalet fiskar samt var någonstans i akvariets livscykel man befinner sig i.
           Men jag hävdar fortfarande att många med vanliga sällskapsväxtakvarium gör delvvattenbyten allt för ofta, motbevisa mig gärna! Alltså fela mig om jag har rätt. Sedan skall man ju kanske inte göra som jag (inte) gjort i mitt Lido 120, har inte bytt vatten där sedan innan jul... Det akvariet är halvfyllt ned växter och nu bara ett fåtal fiskar. Skall sätta in ett par eller trio av någon liten- eller dvärgciklid. Och kanske komplettera klidläcksrasbororna där som börjat bli gamla.

           Kommentera


           • #26
            Anledningen till veckovisa delvattenbyten är att man inte vill bygga upp med bl.a. salter och organiska ämnen i akvariet. Väljer man t.ex. EI-metoden vill man "nollställa vattnet" på näring och sedan tillsätta fulldos med t.ex. PMDD. Annars är det inget kontroversiellt med täta delvattenbyten, det är bara vatten man byter och alltså inget som påverkar akvariet eller bakteriefloran negativt. Tropica rekommenderar 25%/vecka (Länk) Däremot finns som sagts tidigare cyano som verkar föredra färskt vatten vilket även växterna gör detta, så det är nog inte konstigare än så.

            Kommentera


            • #27
             Ursprungligen postat av Sleaper Visa inlägg
             Anledningen till veckovisa delvattenbyten är att man inte vill bygga upp med bl.a. salter och organiska ämnen i akvariet. Väljer man t.ex. EI-metoden vill man "nollställa vattnet" på näring och sedan tillsätta fulldos med t.ex. PMDD. Annars är det inget kontroversiellt med täta delvattenbyten, det är bara vatten man byter och alltså inget som påverkar akvariet eller bakteriefloran negativt. Tropica rekommenderar 25%/vecka (Länk) Däremot finns som sagts tidigare cyano som verkar föredra färskt vatten vilket även växterna gör detta, så det är nog inte konstigare än så.
             Precis... Men jag tror dock, även om jag inte riktigt gör så själv, att det är böttre att byta en liten mägngd ofta än större mängder mer sällan.
             Jag försöker då byta en 1/7 del varannan vecka, alltså 50 liter, ungefär, men det hade antagligen varit bättre att byta 25 liter varje vecka, mindre påfrestning för fiskarnas hud då jag inte använder något vattenberedningspreparat. Inte lika stora temperaturfall etc.

             Kommentera


             • #28
              Aldrig sett något negativt vad gäller fiskarna vid större vattanbyten, utan snarare piggare fiskar och att det kan trigga lekbeteenden osv. Men det beror också på vilken kvalitet det är på vattnet som kommer ur kranen. Sen får man anpassa storlek och frekvens på vattenbytet till hur mycket fisk som karet är belastat med, föder man upp diskus kanske man behöver man kanske göra rätt stora vattenbyte varannan dag t.ex. medans ett stort akvarium med några tetror inte alls kräver vattenbyten lika ofta. Att byta liten mängd ofta kan ju vara bra men blir väl i praktiken svårt att sköta, man vill/kan kanske inte hålla på att slanga vatten flera dagar i veckan.

              Kommentera


              • #29
               Ursprungligen postat av Sleaper Visa inlägg
               Aldrig sett något negativt vad gäller fiskarna vid större vattanbyten, utan snarare piggare fiskar och att det kan trigga lekbeteenden osv. Men det beror också på vilken kvalitet det är på vattnet som kommer ur kranen. Sen får man anpassa storlek och frekvens på vattenbytet till hur mycket fisk som karet är belastat med, föder man upp diskus kanske man behöver man kanske göra rätt stora vattenbyte varannan dag t.ex. medans ett stort akvarium med några tetror inte alls kräver vattenbyten lika ofta. Att byta liten mängd ofta kan ju vara bra men blir väl i praktiken svårt att sköta, man vill/kan kanske inte hålla på att slanga vatten flera dagar i veckan.
               Jo, det är ju det jag menar, akvariets innehåll bestämmer frekvensen och mängden.

               Jag lever väl fortfarande kvar i den eran då man endast med torv kunde sänka pH till 6-6,5 ungefär, och efter varje större delvattenbyte var man uppe i ett pH mer lämpligt för tanganika- och malaviakvarium. idag spelar det ingen roll, då man nästan tror att va-verkat hämtar sitt vatten från de där afrikanska sodasjöarna. riktigt så illa är det ju inte, men vattnet är så himla välbuffrat att man inte kan sura det med torv i alla fall.

               Men vis av erfarenheter har jag panikbytt stora mängder vid olika tillfällen, en gång hade jag tuppkamsgeofagusar och blev sjuka och idkade "konstsim" gjorde rollar och loopingar, typ obra, några dog och några klarade sig, jag sov inte så bra de närmaste nätterna därefter och har då aktat mig noga för att byta för stora mängder. Det är nu säkerligen 25 år sedan.

               Angående cyanobakterierna såg jag det nu i vintras, i mitt nya Trigon, hade väldigt högt nitrit en dag, bytte i flera omgångar, innan jag listade ut att det var nitrittestet det var fel på, men jag bytte nog 150 liter och dagen efter hade jag "slime" alltså cyano, inga stora mängder men ändå.

               Kommentera


               • #30
                Jovisst, mängden och storlek på fisk styr ju behovet av delvattenbyten. Gör man panikbyten väldigt sällan kanske det kan gå snett, därför är det viktigt med regelbundenhet och inte för sällan utförda vb. Diskus-kar är ett bevis för att även känsliga fiskar tål stora vattenbyten. Herkules zoo byter 4ggr/veckan eller mer på diskusarna. När det gäller växtakvarium så är det för växternas skull man gör större vb och tillsätter näring. Idag kan man reglera pH/kolsyra genom tillsats av CO2, och nytt vatten antar snabbt inställt pH värde om man har bra CO2-grejor. Väldigt mycket effektivare mot svunna tiders torv, jonbytare etc. :-)

                Kommentera

                Sparar...
                X