Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vad för alg och vad göra åt det? (inkl mikroskopbilder)

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Vad för alg och vad göra åt det? (inkl mikroskopbilder)

  Jag tror att det här algerna har varit på tal förut, bl a i denna tråd: http://www.zoopet.com/forum/showthre...light=grodlund.

  Där pratade man och både brunalger, cyano och rödalger. Hur som helst, har dessa alger invaderat mitt multiskar också. På rötter, bakgrund och på Anubiasen sitter en röd/svart/mörkgrön beläggning. Den är hård som attan och förändrar färg beroende på vilken belysning man använder. I varje fall blir allt rätt vackert lila om man torkar det. Därför tror jag att det rör sig om rödalger.

  Det är få djur som äter av dem...äppelsnäckorna gillar dem inte, ancistrus skrapar på dem, men verkar inte äta dem-de är mer i vägen när de skall ha andra alger. De sitter också på rutorna i prickar...väldigt långsamtväxande.

  Är det någon som kan ha en aning om vad det är? Tog några bilder på det med det mikroskop jag fick i present av min kära dam.

  Och vad tusan gör man åt dem?
  Bifogade filer
  Earth first! We´ll screw up the other planets later!

  Min Zoon (med flera bilder!): http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1252597

  #2
  Hårda svarta/mörkröda prickområden är ofta toffsalger (Audouinella) som aldrig tillåts växa ut pga betande Siamesiska algätare. Toffsalger blir lila/röda när dom dör. Google image search på Audouinella: http://www.google.com/search?hl=sv&q...og&sa=N&tab=wi

  Toffsalger är ganska enkelt att trigga om man kör CO2. Det är bara att förändra CO2-nivån kraftigt så tittar dom fram runt utblås, döende växtdelar, rötter, silikonet och ibland lite längre ner på akvarierutorna.

  "Multiskar" låter inte som du kör CO2 eller att det är en växtburk, så du får hitta alternativa sätt att minimera CO2-svängningarna. Några trick jag kommer på på rak arm: Sluta göra vattenbyten (effektivt i akvarier med växter) och dosera EasyCarbo. Optimera ytcirkulationen så ytan kan andas ordentligt, samt försöka få bort stora CO2-producenter typ gammal botten och igensatta filtermaterial osv.

  När du rätat upp CO2-förhållandena så kommer det ta ett bra tag innan du märker att dom börjar gå tillbaks. Speciellt de nedbetade hårda svarta prickområdena behövs det ofta lite knogfett för att bli av med, men det ska inte dyka upp nya i lika hög takt om du har stabiliserat upp CO2-nivåerna.
  http://www.defblog.se

  Kommentera


   #3
   Det underliga är att jag aldrig haft siameser i det karet, bara en ancistrus plus äppelsnäckor. Men jag skall försöka segdra bort dem med att rengöra filtret, bottnen och pytsa i EC...får se om det hjälper. Får flytta på snäckorna.
   Earth first! We´ll screw up the other planets later!

   Min Zoon (med flera bilder!): http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1252597

   Kommentera


    #4
    bara en ancistrus plus äppelsnäckor

    Låter inte helt otroligt om dom kan beta bort toffsarna. Kan ju bli intressant om det visar sig att du får en massa utväxta toffsar när du flyttar snäckorna 8)
    http://www.defblog.se

    Kommentera

    Sparar...
    X