Lejonhuvad slöjstjärt med vita prick

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • ÅsaF
    • April 2003
    • 79

    Lejonhuvad slöjstjärt med vita prick

    Hej!
    Jag har ett stort problem med min lejonhuvade slöjstjärt. Den är rätt så stor och väldigt fin så jag vill inte att den dör. Upptäckte för någon månad sen när jag köpt nya fiskar och gjort rent akvariet att alla fiskarna fått vita prick. Jag behandlade med Fauna mor precis enligt förskrifterna och det verkar ha hjälp på de andra "vanliga" slöjstjärtarna, förutom de som dog då. <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

    Min lejonhuvade verkar dock obotlig. Parasiterna sitter i själva "extrahjärnan" som är väldigt mjuk och porös. Jag antar att det är därför de fastnar väldigt lätt för han har inga på varken fenor eller resten av kroppen. I övrigt verkar han pigg när han väl simmar, tillbringar en stor del av tiden att vila upp och ner. Jag antar att det är för att huvudet är så stor del av kroppen så att det tyngs ned. Han har nämligen inga problem att simma rätt när han väl rör på fenorna och aptit har han så det verkar inte vara att han har några fel i övrigt. Dock vägrar parasiterna försvinna utan det kommer hela tiden nya trots att jag byter hälften av vattnet varje dag i mitt karantänakvarium och tillsätter Fauna mor. Har ca 18-20 grader i vattnet. Har även provat att höja värmen men det funkade inte heller.

    Nu har jag honom i ett litet plastakvarium på 30 liter utan varken växter eller sand så att det ska vara lätt att se parasiterna och lätt att göra rent. Har även haft i en halv matsked salt i vattnet.

    Är det någon som har nån idé om vad jag ska göra? Fauna mor verkar ju inte speciellt effektivt i detta fallet och de hade inget annat medel i zooaffären. Läste även i någon bok att man inte kunde döda parasiterna direkt utan att det var svärmarna man dödade. Dock är det tydligen någon parasit i svärmen som överlever eftersom det kommer nya prickar på fisken. Jag ger upp snart. <img src=extra_smiley_cry.gif border=0 align=middle>
  • ÅsaF
    • April 2003
    • 79

    #2
    Nu har jag studerat lite mer och jag tror att det kan vara svamp som fisken fått så det kanske är därför Faunamor inte hjälper. Läste att fiskar kan få det om de fått sår och försvagad motståndskraft. Kanske skulle ta och prova med ett saltbad.. <img src=extra_smiley_idea.gif border=0 align=middle>

    Kommentar

    • Kramfors
      • January 2003
      • 7265

      #3
      En Guldfisk klarar 0,3% jod fritt salt i vattnet, det har skrivits otaliga gånger här på Zoopet, likväl att de flesta bakterier och svamp inte klarar en temp på 27-30 grader.
      Med mindre salt i vattnet tror jag inte att saltet förebygger eller botar.
      Men man måste komma ihåg att det finns parasiter som tycker om varmare vatten.
      Därför bör man om möjligt lista ut vad fiskarna drabbats av, innan behandlingen,tex. vid vita prick utvecklas parasiten snabbare om man höjer temperaturen, så vid vita prick bör man höja den 2 grader under 3 dagar.
      När man medicinerar en fisk så måste man ha optimala förhållanden för fisken under och efter behandlingen eftersom en sjuk fisk har nedsatt immunförsvar och medicineringen på verkar fisken negativt
      En Slöjstjärt mår för övrigt bra i ett vatten som håller 23-25 grader

      I Kramfors är det ljust och vackert
      http://www.kramforskoi.com/

      Kommentar

      • cri
        • September 2002
        • 700

        #4
        Det är nog inte vita prick...

        Se - White spots on head growth på

        http://users.megapathdsl.net/~solo/puregold/disease/disease.htm

        Min read cap oranda hade detta.

        Att den ligger upp och ned är en annan åkomma. Kan ha många orsaker och kan ibland behandlas. Först låt honom gå utan mat i 3-4 dagar.

        Köp ett nytt foder. Har du fling köp pellets och tvÄrt om. Låt fodret suga upp vÄtska ordentligt innan du matar honom och ytterst små mängder till att börja med.

        Se Floating på samma sida. Sök på nätet efter FLOATING PROBLEMS, SWIM BLADDER DISEASE.

        http://www.koivet.com/html/glossary/glossary.php?intro=Glossary
        http://www.fishdoc.co.uk/cases/goldfish01.htm
        http://www.vcnet.com/koi_net/disease.html


        Mvh,
        cri
        Mvh, cri

        Kommentar

        Arbetssätt...