Läget är allvarligt, men stabilt (långt inlägg)

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • jekman
    • October 2002
    • 54

    Läget är allvarligt, men stabilt (långt inlägg)

    Egentligen är det väl så pinsamt att jag borde sluta med akvariehobbyn helt, men istället så skriver jag det här så andra kanske kan ta lärdom av mitt/mina misstag och att någon snäll kanske kan komma med någon kommentar.

    Man kan säga att jag målade in mig själv i ett hörn.

    Det började för några veckor sedan då mina tigerbarb började dö en efter en i mitt 120L akvarium. De dog kanske en två stycken i veckan. Min första tanke var att de var mobbade, jag hade redan sju stycken sedan i juni och de har blivit rejält stora. Att de hade dött av stress helt enkelt. Ungefär samtidigt eller kanske lite tidigare hade jag upptäckt att några av mina platyn verkade lite vissna, var inte lika aktiva som innan. Men det tänkte jag att det beror nog bara på att jag släppte in en utav mina marmorguramis i 48L akvariet (eftersom den blev mobbad i det stora). Marmorguramin dog sedan, och jag föbannade mig själv för att jag hade stoppat en förstor fisk i ett förlitet akvarium.

    Vid det här laget började mina tigerbarb dö lite fortare, de kunde dö plötsligt och oftast efter matning. Några neontetror i bägge akvarierna började även dö. Jag tänkte att neontetrorna fick för lite mat då de lite större fiskarna åt upp allt. Att jag började vispa ned ltie mer mat gjorde inte saken bättre. Jag t.o.m bytade flingfoder för det jag hade kanske var något fel med.

    Jag tänkte att det kanske är affärernas fel, de kanske var svaga när jag köpte dem, så jag bytade affär.

    Inte hjälpte det.

    Sedan upptäckte jag att mina platys hade fått vita prickan, vid det här laget kliade sig princip varenda fisk sig, och ännu en gång blev jag förbannad på mig själv att jag inte hade fattat det tidigare. Såklart de hade fått någon sjukdom!
    SÅ det var bara att börja fundera på vilken sjukdom de hade. Parasiter av alla dess slag kom jag fram till. Sera costapur var botemedlet!
    Nåhe, akvarieaffärerna var stängda, nåja jag tar det nästa dag. Sedan ringde telefonen... Jaha, jobba hela helgen, inte en chans att få tag på costapur.
    Jag hittade ektozon i min "akvarielåda" och fick en ide; Jag skulle behandla fiskarna i badkaret och samtidigt sätta upp mitt nya inhandlade 222L akvarium. Princip börja om från början.
    Sagt som gjort, i med alla fiskar i badkaret, sparade på så mycket gammalt vatten som möjligt. Doserade med ektozon och aquasafe.
    För att fiskarna inte skulle stressas ihjäl täckte jag över badkaret så mycket som möjligt och lade dit alla mina växter.
    Flera fiskar dog, men jag hade redan misstänkt att vissa skulle dö, några plockade jag faktiskt bort på förhand, som visade symtomerna.
    En mal som jag haft från start dog, läste någonstans att ektozon inte var bra för malar.
    Sedan blev det lite stress, jag fick inte ha fiskarna i badkaret, så jag fick inreda mitt nya akvarium snabbt och lägga tillbaka all fisk där i, hade samma dag fått tag på fiskmedicinner (hade köpt lite extra olika sorter). I med fiskarna, det gamla vattnet, i med medlet och hålla tummarna. Framför allt platyfiskarna såg riktigt dåliga ut, men redan dagen efter såg de faktiskt piggare ut, en tigerbarb dog, men vid det här laget så var jag bara glad att inte fler fisk hade dött. Så kom jag hem i förrgår två dagar efter det att jag inrett det nya akvariet fick jag mig en chock. Alla fiskar stod som spikar rätt upp mot vattenytan och "flåsade", såg ut som i en surrealistisk skräckfilm och jag måste erkänna att jag mådde illa när jag såg det. Ett tag funderade jag på att avliva varenda fisk, men sedan såg jag att de verkade inte sådär jättesjuka, och de åt faktiskt mat, mina guramis verkade inte heller så jätteberörda. Då kom jag till slutsatsen att nitrithalten måste vara jättehög, akvariet hade väl inte hunnit fått sina bakterier än. Jag bytten 2/3 utav vattnet och redan efter första hinken såg fiskarna mycket bättre ut. Men nu hade jag ju förstört min kur! Flaskorna jag hade köpt var små och hade bara räckt till "en kur". Nu fick inte fiskarna den "dusch" som jag hade tänkt mig, tänk om man skapar resistenta parasiter? Nä, usch, dagen efter bytte jag 1/3 utav vattnet och blandade i 1 dl salt, har läst att det kan hjälpa. Sjukdomar bryter ju oftast ut under stress och som jag fattade så kan fiskarna bekämpa sina sjukdomar själv om de bara får lite lugn och ro.
    Imorse var de friskare än på länge, en platy som jag sett varit mycket för sig själv var tillsammans med alla andra och fiskarna var hungriga (fått ytterst lite mat under veckan), platyfiskarnas prickor har blivit färre som jag kan se, men min eldstjärt verkar ha tagit stryk, han/hon verkar inte riktigt så aktiv som den en gång varit, men det kanske kommer. Algerna har ju inte hunnit utvecklats ännu, så eldstjärten har väl inte så mycket att göra mellan måltiderna.

    Så var det med det.

    Om det är någon som orkat läsa allting så skulle jag jättegärna vilja ha en kommentar, ungefär så som jag har skrivit har jag resonerat, det finns massor som jag borde ha tänkt på, det vet jag.
    Men vad tycker ni jag borde tänkt på? Vad skulle jag ha gjort? Men kanske det mest viktiga, vad ska jag göra nu? Vattenbyten har jag gjort en ggr veckan, kanske det har varit för lite? Skall jag kosta på mig grejer så jag kan ha koll på vattenkemin?
    Antalet centimeter fisk har nog aldrig överstigit antal liter i akvarierna.

    Som jag sa, kanske det är någon som kanske kommer ha hjälp av min lilla incident, om det så kan rädda en endaste liten fisk, så har jag ju faktiskt lyckats... <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>


    mvh
    Jonas

    mvh
    Jonas
    mvh
    Jonas
  • olof
    • July 2002
    • 445

    #2
    Ojojoj!

    Vilken historia. Det där med badkaret var nog inte så smart. Någon som vet lite om sjukdomar här på forumet kan säkert hjälpa dig att reda ut det här på bästa sätt. Låt dig inte nedslås... det blir bättre igen...

    Mvh

    olof

    Kommentar

    Arbetssätt...