Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hur fungerar fenröta och när är det motiverat att medicinera?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Hur fungerar fenröta och när är det motiverat att medicinera?

  Som någon kanske har sett i mina andra trådar har jag haft problem med att fiskar fått fransiga fenor och dött. Har sedan förhoppningsvis hittat felet i form av en stor rot som låg och ruttnade i akvariet. Nu är alla värden bra och jag har skaffat nya kompisar till den stackars ensamma scalare som blev kvar.

  Nu är jag orolig över om problemet ändå ska fortsätta, därför att det finns fenröta kvar i akvariet och kanske hos bärare utan symptom. Såg nyss till min förskräckelse en liten uttunnad vitaktig fläck på ryggfenan på den scalare som var kvar sedan tidigare.

  Jag har läst många trådar om fenröta men det har ändå inte blivit helt tydligt för mig hur denna sjukdom fungerar. Någonstans stod det att bakterierna alltid finns där i alla akvarier och att fiskarna därför får fenröta om de blir utsatta för stress. Stämmer det? För i så fall är det väl ingen idé att medicinera eftersom smittan ändå kommer tillbaka sedan? Eller kan det vara så att sjukdomen cirkulerar runt bland fiskarna en längre tid och att den inte försvinner förrän man medicinerat?

  Det vore jättebra om någon mer insatt ville reda ut det här för mig. Och kanske finns det andra som haft fenröta i sitt akvarium en längre tid- vore bra att få veta hur ni hanterat det och hur det fungerat. Jag hoppas förstås att det ska fungera nu och att fiskarna ska få vara friska, men jag behöver ha en plan för hur jag ska göra om sjukdomen blossar upp igen, så att inte ännu fler fiskar behöver stryka med.

  Och är det alltid fenröta om fiskar får fransiga fenor och sedan dör, även om de inte är så väldigt fransiga ens när de dör utan bara lite?

  #2
  Fenröta skulle jag inte kalla för en sjukdom, det är ett bakterieangrepp. Den främsta orsaken är ökad bakteriehalt i akvarievattnet så därför är veckovisa vattenbyten och kontroll på utfodringen viktig.
  Stress pga. Fel sällskap, brist på skydd, svajande vattenkvalite, näringsfattig kost eller svajande vattenvärden, arter som är aggressiva och revirhävdande är alla exempel på faktorer som kan försvaga fisken och göra den mottaglig för allt möjligt!

  Ibland kan man komma till rätta med fenröta genom att säkerställa en god vattenkvalitet och tillsätta vanligt salt, ca 1-2dl per 100L.

  En medicinskt behandling mot bakterier slår även ut de goda bakterierna, så det är viktigt att följa anvisningarna för preparatet!
  Viva Leo Buscaglia

  Kommentera


   #3
   En sjukdom lär det vara, för ett bakterieangrepp på en organism är väl per definition en sjukdom . Men oavsett vad man kallar det så förstår jag att det från början orsakats av en dålig miljö, antagligen pga den ruttnande rot som du hjälpte mig att identifiera så jag kunde ta bort den. I nuläget tror jag verkligen inte att något kan vara fel längre. Så det jag undrar över är egentligen om det kan vara så att bakterierna finns kvar i alltför hög koncentration trots att det som orsakade problemet från början förmodligen är borta (fiskarna bär väl på det). Och om det då kanske innebär att jag måste medicinera för att någonsin få bukt med problemet. Jag får i så fall som du skriver ju räkna med en omstart av akvariet, vilket inte är bra men i alla fall bättre än en evig fenröta....

   Kommentera


    #4
    Jag har nu haft i JBL Ektol i akvariet, så har jag testat det, och om problemen sedan kommer tillbaka så måste det vara något väldigt konstigt fel i akvariet som inte går att veta vad det är. Jag hoppas verkligen att det tar bort problemet.

    Kommentera

    Sparar...
    X