Är min Teleskopslöjstjärt sjuk?!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Beman
    • April 2020
    • 27

    Är min Teleskopslöjstjärt sjuk?!

    hej!

    Har ett nystartat akvarium för 2 veckor sedan.
    det är 250L stort med en 1200l/h ytterfilter.
    där bor 5 slöjstjärtar och 2 vanliga guldfiskar.


    jag har gjort allt jag kunna lärt mig för att fiskarna ska få det så bra som möjligt (förutom när det va försent läste att jag släppt i fiskarna lite för snabbt).
    jag har mycket växter och allt är rengjort osv innan. beredningsmedel har jag hällt i i rätt mängd innan fiskarna kom.

    Alla fiskar verkar frodas och må gott. alla värden är fortfarande bra. ingen nitrit, nitrat, klor. Bra ph och hårdhet.
    kanske kan jag ha haft något hög temp för dom då idag tempen va på 23 grader. tror dom gillar runt 20 grader.

    Men som sagt så mår alla fiskar fint men en av dom, min svarta teleskopslöjstjärt, verkar vara väldigt "trött".
    Han ligger på botten ganska stilla 15-20 sekunder innan han simmar upp igen och när han är i mitten på akvariet så slappnar han av och sjunker ner en bit igen. han simmar lungt runt dom andra men verkar ha lite energi. Han har inga konstiga fjäll, inga prickar eller så. när han simmar så ser det helt ok ut. Han "flåsar" inte utan verkar vara helt lugn. Han äter 2-3st små pelletsbitar och sedan verkar han nöjd. han jagar inte efter fler utan betraktar dom andras omättlighet från mitten på akvariet. jag har sett till att han fått i sig mat. tittar man på honom så ser han trött ut. hans fenor är väldigt långa jämnfört med dom andra så dom slokar lite. men så har det varit sen jag köpte honom. dom andra fiskarna är snälla mot honom. dom simmar fram till honom och då följer han efter en stund och sedan återvänder till sin sovplats.

    Jag ska nämna att han har ett lungt sinne sedan köp. det va det jag tyckte om. han simmade lungt och verkade inte så stressad över flytten från affären och hem. men idag har han visat ett lugn som jag inte riktigt är säker på. En sak såg jag idag att hans ena "kind" är inåtbuktande. som om kinden fått ett veck på sig. de verkar dock inte påverka hur han äter för han får i sig mat. han fick i sig kokta skalade gröna ärtor i förrgår till och med.

    har han vant sig och blivit hemmastadd och därför blivit lugnare?
    kan han ha tömt sina krafter och är helt enkelt bara trött?
    kan slöjstjärten vara så pass egna att dom skiljer sig så mycket från dom andra?
    kan 23 grader vara så pass högt för honom så han blir slö av den anledningen?
    han simmar fint så simblåsan kan de vell inte vara något fel med?
    han åt 3 små pellets för 4-5 timmar sedan. kan han ha paltkoma?
    har jag gjort något fel?

    jag vill verkligen inte att han ska dö. han är min favorit så jag gör vad som helt för att försäkra mig om att han är frisk! Tack.
    Senast redigerad av Beman; 17 April 2020, 19:51.
  • stefant
    • January 2009
    • 783

    #2
    Ammoniumnivåerna kan ha börjat stiga efter två veckor, och kanske den fisken är extra känslig. Har du använt uppstartsbakterier? Har du bytt vatten ännu och hur mycket? Men eftersom bara en fisk mår dåligt kan det ju vara att den är sjuk på något sätt. Har vecket på kinden dykt upp nu eller har du bara inte märkt det tidigare?

    Kommentar

    • Beman
      • April 2020
      • 27

      #3
      En nyhet som jag tänkte skriva tidigare idag men jag hann inte, men fisken verkar må kanonbra idag! jag ska skriva vad jag gjorde nedan.

      jag tror att den fisken är känslig.
      ja jag har använt uppstartsbakterier.
      jag har inte bytt vatten ännu men jag har hällt i kanske 10-15 liter under 3 dar då jag fyllt upp akvariet till max. va lite osäker om lamporna jag har på mitt hembyggda lock skulle ta i vattnet så fick borra ett kikhål för att se och fick inte de gjort på en gång. (har barn som mer än gärna är och plaskar i vattnet och slänger ner allt möjligt till fiskarna så ja fick bygga ett lock dom inte får upp. dom hann inte förorena vattnet utan jag visste redan innan jag skaffade fiskar att de va en risk så gjorde ett lock på en gång).

      Vecket på kinden kan han ha haft sen jag köpte honom. jag har inte granskat just honom så noga förns nu. Men han äter mycket bra så det verkar inte vara till besvär.

      nu till det jag gjorde.

      Jag hade en luftpump som pumpade bubblor på ena sidan akvariet. den stängde jag av.- tänkte att det stressade honom.

      På andra sidan akvariet så hade jag utblåset från ytterfiltret. det var bara ett rör som blåste ut och strömmen var ganska stark genom hela akvariet. så jag byggde till ett rör som ligger jämns med ytan med 10 hål som spred strömmen finare jämns med ytan. Tänkte med det att ytrörelserna inte var optimala så dom kanske hade dåligt med syre i vattnet och han blev utmattad av den anledningen.

      Det sista jag gjorde att jag sänkte temperaturen i akvariet. det låg på 23 grader och vad jag förstått så mår guldfiskar och slöjstjärtar bäst i lite kallare vatten. så jag sänkte tempen de som gick och nu ligger den på 20-21 grader.

      Vad som i slutändan hjälpte vet jag inte men de kanske var en kombination av alla sakerna. För varmt, för strömt, dålig ytrörelse, och stressande moment med bubblorna.

      Allt fixade jag igår kväll och idag är han i full fart. Han är fortfarande lite annorlunda jämnfört med dom andra slöjstjärtarna men jag tror att han har en sån personlighet bara. Han är mycket lugnare än dom andra och han verkar gilla att åka ner på botten och vila lite då och då. Han flåsar inte och verkar inte kämpa för att simma eller hålla balansen. Han simmar på i lugn och ro som vanligt. Han har inte blivit mer intresserad av maten utan äter 2-3 pellets sen så är han nöjd. Men han visar samma intresse senare på dagen och gör samma sak, äter 2-3 och är nöjd.

      (jag tycker dom har personligheter allihopa men just han är väldigt speciell. Väldigt social och har inget emot att man rör honom när han kommer mot ytan och så följer han efter fingret om man sätter det mot glaset).

      Nu hoppas jag att detta fortsätter. ja tänker inte prova bubblorna så mycket för jag har inte, vad jag kan läsa mig till, förstått vad det ska vara bra till annat än som dekoration så för hans skull så får det vara avstängt så länge.

      Jag verkar ha en känslig fisk som behöver lite extra omsorg. Jag kommer successivt att mata dom oftare (matat dom 2 ggr idag).
      inget av maten sjunker till botten och min lille Edgar som han heter ser jag verkligen till att han får i sig.
      Som jag förstått det så kan jag vänta med vattenbytet tills det gått en månad ungefär och då byter jag 30%.
      Därefter så byts vattnet regelbundet. Jag har kontrollstickor så jag kollar vattnet en gång i veckan. jag har även fått erbjudandet att komma in till min zoo butik med ett vattenprov men nu när Edgar verkar må bättre så skippar jag den resan.

      Tack för svar!



      Senast redigerad av Beman; 18 April 2020, 17:59.

      Kommentar

      Arbetssätt...