Hur fungerar parasiter ?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Kjell Fohrman
    svarade
    Hej Aquarina,
    Du skriver
    "Så när jag nu vill sona mina gärning och göra bättring så undrar jag hur jag ska göra. Är det så att man tror att det är parasiter i karet så är det ju inte bara att städa undan synlig smuts, få ordning på vattnet och sedan börja igen.
    Hur ska jag bära mig åt ? Även om jag på något sätt decinficerar allt annat så har jag ju dock några fiskar kvar. Dem kan jag ju inte deinficera."

    Nej det är rätt som du säger, men den sannolika orsaken i ditt fall är väl att sjukdomen brutit ut pga att akvariet skötts lite dåligt en tid.
    "Gör du nu bättring" som du skriver så innebär ju det också att fiskarnas mostståndskraft för att själva klara av att bryta ner parasiterna (om det nu rör sig om sådana) kommer att stärkas och då kommer det säkert att fungera.
    Ta det dock lugnt med nyinköpen en tid och låt akvariet komma i balans.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell


    Lämna en kommentar:


  • Aquarina
    svarade
    Utan att ha koll på några vattenvärden just nu <img src=extra_smiley_ashamed.gif border=0 align=middle> så har akvariet av olika skäl blivit lite försummat och är alltså ganska skitigt.<img src=extra_smiley_paperbag.gif border=0 align=middle>Därför förmodar jag att vattenvärdena kan inte vara någon riktig hit heller.

    Så när jag nu vill sona mina gärning och göra bättring så undrar jag hur jag ska göra. Är det så att man tror att det är parasiter i karet så är det ju inte bara att städa undan synlig smuts, få ordning på vattnet och sedan börja igen.

    Hur ska jag bära mig åt ? Även om jag på något sätt decinficerar allt annat så har jag ju dock några fiskar kvar. Dem kan jag ju inte deinficera.<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

    Lämna en kommentar:


  • Aqua_Max
    svarade
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>De sjuka fiskarna har jag haft minst 10 månader och under denna tid har heller inget nytt tillförst akvariet... Kan det ändå vara ett parasit angrepp som uppstår så där ?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Det är mycket sällsynt (men inte omöjligt) att parasitangrepp uppstår efter så lång tid utan att man uppmärksammat det tidigare och utan att något nytt tillförts akvariet.

    Dock finns det en del sjukdomar som kan sprida sig på annat sätt än via fiskar, foder och växter. Sjukdomsalstrare kan sprids genom att lifta på armar, händer, håvar, slangar, mätutrustning, algskrapor etc om dessa doppas i flera akvarier utan att decinficeras mellan de olika akvarierna. Använder man samma hink till flera akvarier (t.ex. vid vattenbyten, filterrengöring, flytt av fiskar etc) eller om man flyttar pumpar etc till nya akvarier så är det samma problem. Några sjukdomar kan också spridas via luften.

    För att parasiter ska överleva i 10 månader i akvariet utan att göra sig tillkänna för att sedan blomma upp i ett allvarligt angrepp så krävs antingen kraftig ändrade förhållanden eller kraftigt nedsatt immunförsvar hos fiskarna. Om du inte kan hitta källan till hur parasiterna kommit in, är det ganska troligt att den utlösande orsaken till varför scalarerna dog ligger på något annat än parasiter (även om parasiterna kan ha dragit nytta av situationen).

    Som Jerka skrev i scalare tråden kanske det är för varmt i akvariet? Detts skulle i så fall kunna orsaka en hel del problem och samtidigt ge försämrad motståndskraft hos scalarerna. Är det några fiskar som har varit agressiva mot scalarerna? Hur ofta ger du dem mat och hur mycket? Hur ofta gör du vattenbyte? Vad har du för någon filtrering, hur fungerar den? Har du god syresättning? Vilka vattenvärden i akvariet känner du till och vad ligger de på?

    ~~~ Max Photo ~~~

    Lämna en kommentar:


  • mert91
    svarade
    Håller med Lukas.


    M.A.H Mert<img src=extra_smiley_golf.gif border=0 align=middle>

    Lämna en kommentar:


  • Lukas
    svarade
    Hej!
    Att parasiter endast kommer in i akvariet via fiskar anser jag vara enda sättet att få in dem på.
    Men månaga fiskar bär på olika sorters parasiter, men så länge allt är frid och fröjd i karet så bryter inte parasitangrepp ut. Men om någon fisk inte trivs i karet,blir mobbad eller stressad så försvagas fisken och blir mer mottaglig fär olika parasiter.
    Det första dom händer när en fisk blir stressad är att den drar ner på emunförsvaret, och därmed inte kan hålla emot de parasiter som ev redan finns på fisken.
    /Lukas

    Lämna en kommentar:


  • Aquarina
    startade ett ämne Hur fungerar parasiter ?

    Hur fungerar parasiter ?

    Har ställt en fråga ovan om problem med mina scalarer. Då jag fick till svar att det kan röra sig om ett parasitangrepp började jag fundera. De sjuka fiskarna har jag haft minst 10 månader och under denna tid har heller inget nytt tillförst akvariet, varken fisk eller växter.

    Jag har enbart använt torrfoder (kanske dumt men ändå). Det enda är att jag under en tid bytt sort.

    Kan det ändå vara ett parasit angrepp som uppstår så där ? Eller kan det bara komma in via smittade individer eller kanske växter ?

Arbetssätt...