Sjuka pirayor - behöver hjälp snabbt!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Lisasan
    • August 2003
    • 32

    Sjuka pirayor - behöver hjälp snabbt!

    Vi har ett 540-liters med pirayor och fick problem under någon av de varmaste veckorna i somras. Vi var på semester och en kompis matade fiskarna, men lite mat blev liggande i någon vecka. Förmodligen var vattenvärdena inte superbra efter detta. En piraya blev då grumlig i ögat men inget annat syntes. Efter ett kort tag svällde en annan piraya upp och blev blek och vi trodde då att det var bukvattensot. Vi plockade över den uppsvällda pirayan till ett separat kar och medicinerade den med hög dos Flagyl och Aquafuran. Vi medicinerade också hela det stora karet för att bli av med smittan. Fisken klarade sig inte i alla fall och efter ett kort tag svällde en till fisk upp. Då var det den som allra först fick symtom i form av ett grumligt öga. Även denna fisk fiskades upp och vi medicinerade återigen med dels salt och dels Flagyl och Aquafuran. Den fisken klarade sig inte heller. Hela tiden har vi trott att det är bukvattensot. Vi har ju inte sett något annat konstigt på fiskarna, inga parasiter, konstiga prickar eller andra tecken. Tills nu.

    Nu har fisk nummer tre svällt upp och blivit blek. Och igår upptäckte jag att ännu en fisk har blivit grumlig i ögat, och det hängde ut något som såg ut som någon form av parasit. Det var något genomskinligt, några millimeter långt. Till saken hör att vi haft ett gäng småtetror i stora akvariet under denna tiden, och dom har klarat sig helt utan problem. Idag har vi varit och handlat medicin mot parasiter, som affären rekommenderade. Väl hemma läser vi bruksanvisningen och upptäcker att Sterazin inte ska användas till pirayor. Panik! Vad göra nu? Och vad kan detta vara för sjukdom? Vi har konsulterat ett antal olika butiker flera gånger nu, och ingen vet vad det kan vara för sjukdom. Nu är det väl kört för den mest sjuka pirayan och de andra kanske inte klarar sig heller. Men vi måste ju oavsett få någon ordning på det så vi kan medicinera karet och få bort smittan. Hjälp, tips eller råd emmotages MYCKET tacksamt!
  • Lisasan
    • August 2003
    • 32

    #2
    Fisken fotad och bilder finns här: http://www.shell.linux.se/lisa/030924/

    Varning för otäcka bilder! Snälla alla som kan tänkas veta något, kom med råd! Om inte annat kanske någon kan komma med bra tips om hur man effektivast och skonsammast dödar en stor piraya? Tyvärr är det nog inte långt kvar för fisken jag har fotat och kan man förkorta lidandet vore det väl bra. Så alla som kan tänkas veta något: HJÄLP! Jag blir snart desperat! Det här är fruktansvärt!

    Kommentar

    • Lisasan
      • August 2003
      • 32

      #3
      Nu är fisken död. Tre kvar. Är det ingen någonstans som har några idéer?

      Kommentar

      Arbetssätt...