Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Uppsvälld ancistrus

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Uppsvälld ancistrus

  Hej

  Jag skaffade en ancistrus på ca. 10cm i måndags(13/5), nu knappt en vecka senare har magen på ancistrusen svällt upp. Den andas väldigt häftigt också.
  Vad kan det vara för fel?

  Mvh Fredrik Isaksson
  Fredrik Isaksson
  Bildarkivet

  #2
  Det finns en sjukdom som heter "bukvattensot". Men jag tror att det främst smittar Malawiciklider. Det kan vara så att din fisk har förstoppning. Men om du har andra fiskar borde du ta ut fisken tills prolemt löst sig. Kolla också dina vattenvärden.

  mvh.
  // Peyman

  Peyman Zehtab-Fard
  Uppsala

  Kommentera


   #3
   Hej FI,
   Hur går det med ancistrus?

   // Peyman


   Peyman Zehtab-Fard
   Uppsala

   Kommentera


    #4
    Om du vill medicinera den, så flytta över den till ett separat akvarium och tillsätt en tablett Octosin per 25 liter vatten i fem eller sex dagar, Octosin hjälper även mot flagguliter (eller vad det nu heter) vita prick, hål i huvudet och Bukvatten sot.
    /Lukas

    Kommentera


     #5
     Hej igen

     Ancistrusen dog. Egentligen var det ganska väntat med tanke på hur dåligt den såg ut att må.
     Jag var och köpte 3st ancistrus-småttingar i tisdags och nu på fredagkväll ligger de också döda, det var lite mindre väntat kan jag säga...
     Det måste vara något otroligt galet med mitt akvarium eftersom inga algätare ser ut att kunna överleva längre än en vecka... Det konstiga är att alla andra fiskar mår jättebra, sajicacikliderna leker regelbundet och de vanliga malarna(corydoras) och bottenfiskarna(kuhlii) mår också bra. Det är bara de algätande fiskarna som dör.
     Jag rengjorde hela akvariet efter att den stora ancistrusen dog så nu är jag i allafall helt säker på att de små ancistrusarna inte dog av att det var giftiga alger eller något liknande.
     Jag har kollat alla vattenvärden som är relevanta och jag matar inte längre med röda mygglarver så nu har jag faktiskt ingen aning om vad som kan vara fel... men fel är det, uppenbarligen.
     Alla tänkbara tips är välkommna, låt tankarna flöda fritt så kanske det går att få bukt på problemet så småningom.

     Med vänlig hälsning
     Fredrik Isaksson
     Fredrik Isaksson
     Bildarkivet

     Kommentera


      #6
      Hej,
      Det är verkligen jobbigt. Jag vet att du hade kollat kranvattnet för koppar. Har du testat för järn också?

      Genom att malarna dog i olika kar (yngel och 375) kan inte problemet vara mobbning.

      Det måste vara någonting i kranvattnet. Vi får bolla fram och tillbaks idéer tills vi kommer på något.

      // Peyman

      Peyman Zehtab-Fard
      Uppsala

      Kommentera


       #7
       Nä, jag tror inte att det är kranvattnet faktiskt, om det är kranvattnet så måste vattenleverantören ha ändrat något ganska nyligen. Jag startade nämligen akvariet i september 2001 men det är först nu för ca 2månader sedan som algätare har börjat dö som flugor.
       Jag tror istället att det är någonting annat som har ändrats, frågan är bara vad....
       Kan mat(torrfoder) bli gammal eller dålig på något sätt så att den bara är skadlig för algätare? Matburkar köper man ju regelbundet och de brukar nog räcka i ungefär 2 månader eller något liknande.
       Det kanske kan vara något sådant, vad tror ni?

       Med vänlig hälsning
       Fredrik Isaksson
       Fredrik Isaksson
       Bildarkivet

       Kommentera


        #8
        En tanke!
        Salt i vattnet. Malar tål inte salt i vattnet men ciklider gillar det. Tillsätter du salt? Om inte, har du några stenar som kanke utlöser salt. Möjligtvis träd som legat i någon strand någonstans och efter ett tag i vattnet börjat utlösa salt?

        // Peyman


        Peyman Zehtab-Fard
        Uppsala

        Kommentera


         #9
         Nej jag använder inte salt och några "salta" rötter har jag nog inte heller. Men... jag har upptäckt att många av rötterna har några små bomullsliknande algtussar, de är gråvita till färgen och ungefär 3mm i diameter. Kan det vara något farligt? De fanns inte heller för några månader sedan det stämmer ju in i tidsschemat för när problemet började. Bara en tanke, jag vet inte...

         Med vänlig hälsning
         Fredrik Isaksson

         Fredrik Isaksson
         Bildarkivet

         Kommentera


          #10
          Hej,
          "Små bomullsliknande algtussar" är förmodligen svarta penselalger. Tvekar att de ställer till problem men malar äter inte sådana alger. Jag haft problem med sådana innan med malarna verkade inte bry sig om det.

          // Peyman

          Peyman Zehtab-Fard
          Uppsala

          Kommentera


           #11
           Angående småttingarna...

           Fick dessa extra foder? I regel så räcker det inte med de alger som finns i akvariet för att de ska överleva. Det är riktigt kritiskt om de är väldigt små.

           Detta gäller i regel för vuxna malar oxå. Rätta mig om jag har fel.

           Max Q

           Uppdaterad!!! Info om mina akvarium finns i min profil

           Pease out!

           Kommentera


            #12
            Jag matar mina övriga malar, corydoras och kuhliiål, med Hikari Sinking wafers och jag antar att ancistrusarna också var och mumsade på dessa. Nu är ju inte Sinking wafers riktiga algtabletter utan de är mer som ett basfoder åt "vanliga" malar... hur som helst så har jag svårt att tro att de små ancistrusarna dog pga matbrist, de hann ju bara vara i akvariet i några dagar.

            Jag har bytt ut allt vanligt foder och kör nu med ett helt annat märke, jag vet inte om jag inbillar mig men jag tror faktiskt att någonting blev bättre sedan dess. För drygt en vecka sedan skaffade jag mig en siamesisk algätare och hör och häpna, den lever än! <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>Ancistrusen i yngelkaret lever också fortfarande och den har nu varit i yngelkaret i över 2 veckor. <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
            Kanske kanske så är det här problemet på väg att lösa sig.

            Mvh Fredrik Isaksson
            Fredrik Isaksson
            Bildarkivet

            Kommentera


             #13
             Hej,
             Det kanske var någon elak parasit som nu hunnit försvinna. Hade du precis köpt några nya fiskar när det stora maldöden börjar? Kanske någon vecka innan.

             // peyman

             Peyman Zehtab-Fard
             Uppsala

             Kommentera


              #14
              Jo, det stämmer. Jag köpte en SnowTiger Pleco ca 1 vecka före första dödsfallet och det var just SnowTiger Plecon som dog först... Kanske att parasiten flyttade till en annan algätare när SnowTigern dog och sedan till en annan och en annan osv...? Och sedan när den sista algätaren dog så fanns det inga fler värddjur för parasiten att vara på och då dog den...? visst är det ungefär så det fungerar med parasiter? ...de lever bara så länge de har ett värddjur att leva på?
              Nåja, vad det nu än var så verkar det i alla fall vara borta nu, det är hela 3 veckor sedan sista dödsfallet. <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

              Med vänlig hälsning
              Fredrik Isaksson
              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentera


               #15
               Ja, jag antar att det är en möjlighet. Vid tropiska tempraturer lämnar parasiter det döda värddjuret ganska snabbt. Men att en parasit skulle kunna döda så snabbt...
               Hur som helst låter det sannolikt att det senaste plecon skulle haft något otrevligt med sig. Hoppas att det fortsätter att gå bra med de nya malarna.

               mvh.
               // Peyman

               Peyman Zehtab-Fard
               Uppsala

               Kommentera

               Sparar...
               X