Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Plötslig död Corydoras, röd buk?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Plötslig död Corydoras, röd buk?

  Onsdag kväll köpte jag 14 st Corydoras Schwartzi, som sett ut att ha hittat hem ganska bra under gårdagen. Idag så låg två platt på sidan på botten, den ena död och den andra lever (och simmar ibland) ännu. De är tydligt röda på sidorna av magen, den döda och den andra som verkar vara på g att dö den med. Övriga pansarmalarna har jag inte hittat några symptom på, ingen rödhet och de beter sig normalt.

  De går i 540L med ett vuxet par diskus som mår bra, tycker de borde reagera om något är på tok i vattnet.

  Har 28 grader, pH 7,0-7,5, väldigt mjukt vatten, har ett Am-top 3338 och filtermatta med pumphuvud bakom på ena kortsidan som står för filtrering.


  Vad kan vara orsak till den plötsliga döden, något speciellt de är känsliga emot eller någon sjukdom?

  #2
  Inte lätt att få kläm på men nån parameter dem reagerar på kanske? Hur länge koppade du in dem?
  Viva Leo Buscaglia

  Kommentera


   #3
   En halvtimma, de gick i ganska likt vatten tidigare.

   Misstänker ammoniakförgiftning kanske... Har hittat två till döda. Ingen mätbar nitrit, men eftersom jag har över 7 i ph kan det ju finnas ammoniak. Har tyvärr inget test hemma för det.

   Kommentera


    #4
    Testade pH nu, det visar prick 7 efter ett 10% vattenbyte med kranvatten på pH 8.

    Kommentera


     #5
     Är det bara pansarmalarna fortfarande och inga som inte bökar runt på botten som verkar dåliga?
     "Jag känner mig som en guldfisk som tittar ut på en ny värld" DOCTOR WHO

     Kommentera


      #6
      Diskusarna ser precis lika glada och friska ut som vanligt. Ingen mer pansarmal död de senaste fyra timmarna, en simmade misstänksamt men verkar bete sig normalt för närvarande. I övrigt har jag bara snäckor och enstaka regnbågsräka, som inte är påverkade.
      Aldrig varit med om liknande förut, känns ju som att något är helt fel när de gick så snabbt från att se friska ut till att ligga döda på botten. Tog bild förut idag på ett par av de döda pansarmalarna, ska fixa in bilderna på datorn.

      Kommentera


       #7
       Vete sjutton vad jag ska tro. De fortsatte dö iväg för mig, men nu senaste två dygnen har inga dödsfall inträffat och jag hoppas de 7 st jag har kvar ska stanna med mig... Precis som innan mår diskusarna bara bra och de levande pansarmalarna visar inga symptom jag kan se. Skäggtömmarna ser oklanderliga ut både på de som är kvar och de som dog.

       Första döingen
       En annan död, ca fem minuter efter dödstillfället
       Senare döing, ej röd men klart guldaktiga gällock

       Kommentera


        #8
        Gjorde ett till nitrittest nu ikväll, tog testvatten med pipett från bottenböset - visade ändå lägsta möjliga på testet. Min känsla är att jag har gott om filterbakterier och effektiv nedbrytning i karet (bok/eklöven på botten bryts ner i mycket snabbare takt än för ett par månader sedan). Men funderar på om det kan vara smart att köpa ammonium/ammoniak-test och kolla det också.

        De ser för övrigt himla pigga och fina ut, de som är kvar. Men det tyckte jag ju innan alla började dö med... De är ganska rädda för diskusarna, men de lär ju inte ha blivit ihjälskrämda..?

        Kommentera


         #9
         Jag tror det är nåt i karet, kanske nåt i löven som utsöndras... Nåt iallafall som gör att ett organ packar ihop i fisken och lämnar en blödning som du ser som den röda fläcken. Det här är min teori iallafall
         Senast ändrad av åheim; 2014-02-06, 08:53.
         Viva Leo Buscaglia

         Kommentera


          #10
          Så sju styckyen dog. Men inget syntes på resten? Funderade i mitt förra inlägg på om något ämne "byggts" upp i botten under tiden som påverkade fisk som bökar omkring på och i den. Fast såg lite annan bild framför mig av det röda innan bilderna. Du har inte kollat med affären förresten så inte den haft problem med malarna?
          Senast ändrad av eriahl; 2014-02-06, 22:46.
          "Jag känner mig som en guldfisk som tittar ut på en ny värld" DOCTOR WHO

          Kommentera


           #11
           Sju dog och sju kvar. De som klarade sig mår fortfarande bra och bökar glatt runt tillsammans, skäggtömmarna ser perfekta ut. Köpte de på Nols ciklidhobby, väldigt bra ställe och pansarmalarna såg bra ut, är övertygad om att problemet inte kommer därifrån utan det är nåt hos mig. Han packade de extra rymligt med extra mycket vatten för att de skulle klara hemfärden bra (då de släpper ut små doser gift när de blir stressade).

           Som ni sagt så lutar det väl åt att det är/var något i botten. Men jag vet inte. Det verkar inte vara något problem längre, hoppas jag i alla fall. Nu funderar jag mest på huruvida jag ska våga prova fylla på med fler pansarmalar längre fram eller inte. Ville ju ha runt 15 st, men om kanske samma händer igen så kanske jag bara ska nöja mig med mitt lilla gäng jag har istället för att riskera något.

           Kommentera

           Sparar...
           X