Sviter av nitrit eller något annat?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Forsberg1
    • March 2008
    • 8

    Sviter av nitrit eller något annat?

    Hej!

    Vi startade ett växtakvarium för ca 5 veckor sedan. Efter drygt en vecka släpptes 6 guppys i och nitriten gick i taket. Alla guppys höll sig då precis i ytan. Efter 1,5 vecka med extra vattenbyten och tillsats av bakterier försvann nitriten och fiskarna verkade gladare, de började simma även djupare.

    För fyra dagar sedan hittade jag en död guppy. Det syntes inget på den. Idag ligger en guppy på botten och flämtar och orkar knappt röra sig, blir snabbt sämre. Ytterligare en guppy syns inte till så dren kanske också ligger och trycker.

    Kan det vara effekterna av nitriten som kommer i efterskott eller kan det vara någon sjukdom?

    1/ Hur stort är akvariet? 300L

    2/ Vilken filtrering använder du? Filtermatta bakom bakgrund
    3/ När startade du akvariet? 5 veckor sedan
    4/ Om akvariet är nytt (mindre än 2 månader från att de första fiskarna las i) – hur många fiskar startade du med och vilka fiskar? Hur länge dröjde det innan du la in ytterligare fiskar? 6 guppys efter en dryg vecka. 20 Crystal red räkor och 6 posthornsnäckor efter ca 3 veckor. 5 små äppelsnäckor efter 4 veckor.5/ Vilka fiskar har du i akvariet idag? Hur många av respektive och ungefärligen vilken storlek har de? Samma antal som stoppades i minus en guppy. Guppys 4-5cm, posthorn 0,5-1,5 cm, äppelsnäckor 1 cm.
    6/ Har du växter i akvariet? Hur många (ungfär) och vilka? Massor med hornsärv, e densa, hygrophila polysperma, en handfull stänglar papegojblad, en javamossa, en windelöv, 10? stänglar limnophila sessiflora, 1 mosskudde, 5 hygrophila difformis, 1 cryptocoryne undulata? 5 små grupper med ett lågt gräs, 5 väldigt låga okänd sort (nån crypto eller svärdplanta?), 5 ludwigia, 5 vallisneria och en svärdplanta. Det värxer enormt och jag inser att någon av snabbväxarna som breder ut sig nog får ryka...
    7/ Vilka pH och KH-värden har du på kranvattnet? pH 7,5 och kH 4
    8/ Vilka pH, KH och nitritvärden har du på akvarievattnet? KH skall vara taget minst en dag efter det senaste vattenbytet pH 6,9, kH 2 och Nitrit < 0,01.
    9/ Hur ofta och hur mycket vatten byts? ca 20-25% en gång i veckan. En gång 1/3 efter två veckor. Några extrabyten när vi hade nitrit10/ När genomförde du det senaste vattenbytet? Hur mycket byttes då`? 20-25% för fem dagar sedan.
    11/ Har du på sistone (senaste månaden) lagt i någon ny inredning (stenar, rötter etc.) i akvariet eller gjort någon större ommöblering? Nej
    12/ Har du på sistone satt in någon ny fisk? Om ja, höll du dessa i karantän innan de släpptes ner i huvudakvariet? Om ja, hur länge? Kolla punkt fyra, ingen karantän.
    13/ Har det under det senaste halvåret bytts vattenledningsrör eller varmvattenberedare i fastigheten där du har akvariet? Nej
    14/ Vad matar du fiskarna med och hur ofta får de mat. Flingmat en gång om dagen, gav fryst artemia första gången för två dagar sedan.
    15/ Har du nyligen bytt foder?
    16/ När började fiskarna bli sjuka och hur var symptomen då? En guppy var lite mager de senaste 1-2 veckorna. Vi Den var mindre än de andra från början också så vi tänkte inte på det men den hittades död för fyra dagar sedan.
    17/ Har några dött, i å fall vilka och hur tätt har de dött? 1 guppy dog för 4 dagar sedan.
    18/ Har fiskarnas beteende förändrats? Exempel: andas hastigt; står vid ytan; skyggare; äter inte etc. etc. En guppy ligger idag på botten och orkar knappt röra sig, flämtar, gör någon enstaka tur upp en bit, den verkar snabbt bli sämre och jag tror den kommer dö. En guppy saknas, kanske ligger den också och trycker...
    19/ Finns det några synliga sjukdomstecken på fisken -exempel: prickar, svamp (typ bomullstussar), bölder, sår etc.? Om så är fallet beskriv var de sitter, mängden och hur stora de är. Inget som vi har kunnat se.
    20/ Har du redan medicinerat? Om så är fallet – vad blev resultatet? Nej
    21/ Beskriv händelseförloppet så noga som möjligt – t.ex. om alla sjuknade in samtidigt eller var det först en, sedan två osv? En guppy magrade lite under en, kanske två veckor sedan dog den. Ytterligare en guppy har blivit lite magrare den senaste veckan och ligger sedan idag och flämtar på botten. En tredje guppy har inte synts till idag.
    22/ Tar du direkt bort döda fiskar? Ja
  • åheim
    • April 2006
    • 13123

    #2
    Med tanke på att karet endast är ca 4v. med fisk så måste vi lägga fokus på vattnet, andra orsaker är mycket mer osannolikt. Du har mätt höga halter nitrit och ja, det kan skada fisken permanent. Du bör använda en bakteriekultur kontinuerligt ett par veckor och vara supersnål med maten (absolut ingen mat får ligga på botten) och tillsätt gärna 1dl salt/100L vatten och övervaka fisken. Du borde se en bättring hos de som inte har allt för stora och permanenta skador (nu ponerar jag att de har nitritskador). Vattenbyte avråder jag alltid från under nitritproblem, när nitriten är borta börjar man med mindre vattenbyten igen. Vid akut nitritförgiftning så kan man dock bli tvungen att göra ett ordentligt vattenbyte men det ser jag som en sista utväg. Det här kommer stabilisera sig men vi får hoppas att det går fort
    Senast redigerad av åheim; 03 November 2012, 01:57.
    Viva Leo Buscaglia

    Kommentar

    Arbetssätt...