Flera åkommor. Vilka och hur komma till rätta?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • fiskentusiast
    • September 2012
    • 2

    Flera åkommor. Vilka och hur komma till rätta?

    Hej!

    Jag och Min sambo har ett relativt nyuppstartat Akvarium. Allt har varit frid och fröjd. Tills för ungefär 3 veckor sedan. Fiskar har dött på löpande band och Vi står totalt handfallna. Det verkar som det rör sig om flera olika åkommor.Vi är inte så hemma på området "-Fisksjukdommar" (Men vi lär la bli efter den här akvarie-erfarenheten om inte annat).Något är iallafall väldigt fel. Vi skulle bli evigt tacksamma om Vi kunde få rätsida på detta. Kan någon kunnig snäll människa hjälpa oss månne?

    Jag har försökt att svara så utförligt som möjligt i enlighet med den utformade "Sjukdoms-mallen". Så här ligger allt till...

    1/ Hur stort är akvariet?
    Svar: 540 liter

    2/ Vilken filtrering använder du?
    Svar: Filtermatta +Cirkulationspump (AquaClear Powerhead 70)

    3/ När startade du akvariet?
    Svar: Drygt 4 månader

    4/ Om akvariet är nytt (mindre än 2 månader från att de första fiskarna las i) – hur många fiskar startade du med och vilka fiskar? Hur länge dröjde det innan du la in ytterligare fiskar?

    5/ Vilka fiskar har du i akvariet idag? Hur många av respektive och ungefärligen vilken storlek har de?
    Svar: 2 st Silverhajar (12 cm resp 8 cm), 3 st Palettciklider (5 cm), 2 st Praktbotior (5 cm), 4 st Guldgurami (6 cm), 4 st Mosaikgurami (6 cm), 6 Dvärggurami (4 cm), 3 st Riotetra (2,5 cm), 7 st Kilfläcksbora (2,5 CM) 4 st Platy (3 cm), 5 st Molly (4 cm), 2 st Blåciklider (8 cm), 4 st Regnbågsfiskar (4 cm), 4 st Segelfenspleco (15 cm resp 10 cm), 2 st Acistrus (5 cm), 5 st Sorgmanteltetror (3,5 cm), 4 st Eldstjärt (5 cm) samt ett yngelkar med massa små söta Molly, Acistrus samt Guppys.

    6/ Har du växter i akvariet? Hur många (ungfär) och vilka?
    Svar: 4 st sammanlagt. Osäker på vad de heter. Två snåriga växter som lägger sig vid ytan, småbladiga. 2 st storbladiga, låga som får brunaktiga blad nedtill.

    7/ Vilka pH och KH-värden har du på kranvattnet?
    Svar: Har aldrig gjort några tester

    8/ Vilka pH, KH och nitritvärden har du på akvarievattnet? KH skall vara taget minst en dag efter det senaste vattenbytet
    Svar: Har aldrig gjort några tester

    9/ Hur ofta och hur mycket vatten byts?
    Svar: Vi gör regelbundna vattenbyten i intervaller om 2 veckor. 30% byts.

    10/ När genomförde du det senaste vattenbytet? Hur mycket byttes då`?
    Svar: Pga att somliga fiskar drabbats av diverse olika symtom så tog vi beslutet att byta ut samtligt vatten mot nytt (för 3 dgr sedan). Vi Sköljde all inredning och utrustning (sand, filter,växter, grottor, rötter) och behandlade med Sterazin (2 dgr a´ 36 ml). Innan det senaste bytet hade vi dock dröjt något över två veckor innan vi rengjorde det. Kanske skapade det problemet?

    11/ Har du på sistone (senaste månaden) lagt i någon ny inredning (stenar, rötter etc.) i akvariet eller gjort någon större ommöblering?
    Svar: Nej

    12/ Har du på sistone satt in någon ny fisk? Om ja, höll du dessa i karantän innan de släpptes ner i huvudakvariet? Om ja, hur länge?
    Svar: Senaste inköpet var Regnbågsfiskarna samt blåcikliderna. En månad sedan! Vi har dock inte haft dem eller några av våra fiskar i karantän innan vi satt i dem.Vi har haft samtliga i påsarna från affären och låtit dessa flyta vid ytan i tio min. Sedan hällt över dem och deras vatten från butiken.

    13/ Har det under det senaste halvåret bytts vattenledningsrör eller varmvattenberedare i fastigheten där du har akvariet?
    Svar: Inget byte

    14/ Vad matar du fiskarna med och hur ofta får de mat.
    Svar: Fiskarna får mat 4 ggr/ dag. De får två stora nypor med Flingfoder, 5 st Algtabletter samt näringsdroppar till ynglen vid varje tillfälle.

    15/ Har du nyligen bytt foder?
    Svar: Nej. Dock har ynglens näringsdroppar tillkommit.

    16/ När började fiskarna bli sjuka och hur var symptomen då?
    Svar: För 3 veckor sedan. Symtom: Prickar, Fransiga fenor, "trasig" mun (röd, irriterad, nött), uppsvälda magar, Färgbrist. En tappade ett öga helt sonika.

    17/ Har några dött, i å fall vilka och hur tätt har de dött?
    Svar: 9 st (+ några Molly, Guppy och Ancistrusyngel). Varav 1 Palettciklid, 1 Ancistrus, 1 st Riotetra, 5 Guppys, 1 Dvärggurami. De dog med några dagars mellanrum. Somliga på samma dag.

    18/ Har fiskarnas beteende förändrats? Exempel: andas hastigt; står vid ytan; skyggare; äter inte etc. etc.
    Svar: De till synes friska fiskarna fungerar normalt. Inga konstigheter. De sjuka däremot är lite slöa. Håller sig för sig själva. Står gärna vid ytan.

    19/ Finns det några synliga sjukdomstecken på fisken -exempel: prickar, svamp (typ bomullstussar), bölder, sår etc.? Om så är fallet beskriv var de sitter, mängden och hur stora de är.
    Svar: Mosaikguramin (se bild) har Prickar vitaktiga(ca 3 mm) 4-5 på varje sida, något Fransiga fenor, "trasig" mun (röd, irriterad, nött). En dvärggurami svällde upp liksom en ballong och flöt bara runt vid ytan -dog ganska omgående.2 Guld-Gurami har svullna magar men det har lagt sig betydligt sedan vi "sanerade" akvariumet. Palettcikliderna har tappat sina färger och är mer kritvita. En mollyhane har tappat sitt ena öga?

    20/ Har du redan medicinerat? Om så är fallet – vad blev resultatet?
    Svar: Sterazin dosering 36 ml i 2 dgr (senast igår). Har inte upplevt några resultat eller framångar. Dock har inga fiskar dött sedan vi utförde åtgärden.

    21/ Beskriv händelseförloppet så noga som möjligt – t.ex. om alla sjuknade in samtidigt eller var det först en, sedan två osv?
    Svar: Först insjuknade en Guppyhona, några dagar sedan de övriga -samtliga dog ganska snabbt.Honorna hade knappt någon stjärtfena kvar och hanarna var mycket smala och simmade konstigt, stelt. Efter en vecka insjuknade Mosaikguramin med mycket tydliga kroppsliga tecken. Det började med den trasiga munnen och sukssesivt kom prickarna och fenorna blev fransiga.Några dagar efter det flöt en Dvärgguramin i ytan och såg ut som bokstavligen en ballong -Den Dog samma dag. En Riotetra simmade konstigt i samma veva och hamnade flytande på rygg hur den än gjorde -dog några timmar senare. Ca 4 dgr efter så låg det två döda fiskar nästan brevid varandra - Palettcikliden och Ancistrushanen.

    22/ Tar du direkt bort döda fiskar?
    Svar: Ja
  • Bluewing

    • August 2012
    • 10522

    #2
    Hej! Välkommen till forumet. Synd att det denna gång var tråkiga orsaker. Det jag tror gör det svårt för många att ge dig uttömmande svar på dina frågor är just det du tydligt beskriver, att du inte vet något om vattnets kvalité. Eftersom fiskarnas skydd mot sjukdomar är beroende av att hud, slemhinnor och magsäck är i bra form och att allt detta är beroende av hur vattnet är och vilken föda de får gissar jag att huvudproblemet skulle kunna vara vattnet och hur du matar fisken.

    Som det ser ut nu har du fiskar som både har utvärtes och invärtes sjukdomar. Oavsett vad dessa sjukdomar beror på är dina fiskar helt beroende av optimal vattenkvalité och bra utfodring.

    Så i första hand rekommenderas så snart du kan att du tar de test du räknat upp att du inte tagit. Vill du av något skäl inte ta test så ta med dig vatten till en bra butik och be dem testa. Men det är bäst att du lär dig ta testerna själv. Köp då dropptest.

    Om vi t.ex. tar uppkomsten av Nitrit så kommer den ju av fiskens urin och nedbrytningsprocesser. Meningen när du har haft akvariet i 4 månader är akvariet ska innehålla så mycket goda bakterier att det pågår nedbrytningsprocesser som gör om nitritet till nitrat. Nitritet är oerhört giftigt för alla innevånare i akvariet. Har du Nitrit i burken så kickar det igång en händelsekedja så att alla så småningom kan dö. Nitrat i för höga doser är inte heller bra men har du tillräckligt med växter (som knaprar i sig nitratet) eller har stora vattenbyten varje vecka så kan man hålla bra nivåer på nitrat den vägen. Nu har du ju också filtermatta och meningen är ju att även den ska skapa goda nedbrytningsprocesser. Du håller inte på att gör rent botten genom att slamma den ofta?

    När fenor och mun ser konstiga ut är det ofta bakteriellt. Därför undrar jag framförallt över vattenkvalitén och utfodringen. Det absolut tätaste du kan ge fiskar mat är 2 ggr per dag och då i så små doser att det knappt når botten.
    För egen del får de mat en gång per dag. Fiskar äter ju inte tills de är mätta. Det finns inget stopp för många. Vanligaste orsaken till sjuka fiskar förutom vattenkvalité är just övermatning. Ju mer de äter desto mer urin och skit vilket i sin tur skapar mer nitrit. Ger du för mycket mat får du samma symtom i burken som om det var överbefolkat med massa fisk. Nu har du ju inte många fiskar.

    Du kanske undrar varför vissa blir sjuka men inte alla? Det beror på att fiskar är olika tåliga. Har du en fisk i ett akvarium som har långsamt försämrade värden så kan vissa fiskar klara sig hyggligt i direkt usla förhållanden. Men när du släpper i nya så tål de inte den nya miljön och de blir snabbt sjuka.
    Nu har du ju tillsatt Sterazin och det är ju för parasiter och liknande sjukdomar. Så de som blir bra av den behandlingen har parasiter. De som har annat kanske inte har nytta av den.

    Lite råd nu:
    Testa vattenkvalitén snarast. Sedan med utgångspunkt från dem värdena går det att steg för steg skapa en stabil miljö för fiskarna. Är vattnet dåligt spelar det nästan ingen roll vilken medicin du köper. De blir sjuka ändå. Risken med många starka mediciner är att det också slår ut alla goda bakterier i akvariet. Så bra vatten först - sedan mediciner.

    Ta också matuppehåll ett par dagar så att akvariet inte belastas med ännu mer näring. Övergå sedan till mat max 1-2 gånger per dag. Gör gärna uppehåll 1 g. per vecka eller minst 1 g. per månad.

    Byt rutiner när du köper ny fisk. Följ inkoppningsråden här i forumet. Häll aldrig i vatten från påsarna direkt i akvariet.

    Byt vatten varje vecka. Inled med 50% byte. Är vattnet dåligt kan du t.om. behöva byta 2 ggr 50% första veckan.

    Om du gillar växter så skaffa fler bra nybörjarsorter men plantera inte in nya förrän din medicinering är klar. En del medicinering angriper växter.

    Håller tummarna för att det snart vänder för dig men jag tror du kan göra mycket genom att ändra skötseln av ditt akvarium.
    Senast redigerad av Bluewing; 22 September 2012, 05:55.
    Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
    Juwel Lido 120

    Kommentar

    • MonkanS
      • December 2011
      • 861

      #3
      Det första du ska göra är att testa vattnet i akvariet. Köp ett dropptest. Eller ta med lite akvarievatten till din butik och låt dom testa det. Du har antagligen förhöjda nitritvärden i ditt akvarievatten. Och stoppa upp matningen. det låter som väldigt mycket med 4 ggr/dag och den mängden mat vid vart tillfälle.
      Ni har nu dessutom gjort felet att städa för noggrant i karet. Du har då städat bort alla de goda bakterier som måste finnas för att nedbrytningen. Och ni har alldeles för få växter kan jag tycka. 4 växter till ett så pass stort kar låter lite ödsligt.

      Gör om - gör rätt. Läs den utmärkta nybörjarguiden.

      Det kommer säkert att drälla in en massa bra svar. Läs och ta till er av alla goda råden.

      Hej på dig Bluewing. Du hann visst före mig. Morgonpigg som vanligt ser jag...
      Juwel 180 l + räkkub aquael 20 l
      http://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=155429

      Ordning är till för idioter - Genier behärskar även kaos !!!

      Kommentar

      • Bluewing

        • August 2012
        • 10522

        #4
        Hör du MonkanS, vi tänker rätt lika
        Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
        Juwel Lido 120

        Kommentar

        • MonkanS
          • December 2011
          • 861

          #5
          Ursprungligen postat av Bluewing
          Hör du MonkanS, vi tänker rätt lika
          Jag tror bestämt det.. hehehe
          Juwel 180 l + räkkub aquael 20 l
          http://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=155429

          Ordning är till för idioter - Genier behärskar även kaos !!!

          Kommentar

          • ecco
            • November 2010
            • 500

            #6
            Ursprungligen postat av fiskentusiast
            2/ Vilken filtrering använder du?
            Svar: Filtermatta +Cirkulationspump (AquaClear Powerhead 70)
            Personligen så skulle jag ökat på filtreringen något.
            Har aldrig litat på enbart en filtermatta med pump i ett körn.

            Ursprungligen postat av fiskentusiast
            5/ Vilka fiskar har du i akvariet idag? Hur många av respektive och ungefärligen vilken storlek har de?
            Svar: 2 st Silverhajar (12 cm resp 8 cm), 3 st Palettciklider (5 cm), 2 st Praktbotior (5 cm), 4 st Guldgurami (6 cm), 4 st Mosaikgurami (6 cm), 6 Dvärggurami (4 cm), 3 st Riotetra (2,5 cm), 7 st Kilfläcksbora (2,5 CM) 4 st Platy (3 cm), 5 st Molly (4 cm), 2 st Blåciklider (8 cm), 4 st Regnbågsfiskar (4 cm), 4 st Segelfenspleco (15 cm resp 10 cm), 2 st Acistrus (5 cm), 5 st Sorgmanteltetror (3,5 cm), 4 st Eldstjärt (5 cm) samt ett yngelkar med massa små söta Molly, Acistrus samt Guppys.
            Trevlig mängd med fiskar men öka gärna på med Praktbotier då dom bör vara minst 5st.

            Ursprungligen postat av fiskentusiast
            6/ Har du växter i akvariet? Hur många (ungfär) och vilka?
            Svar: 4 st sammanlagt. Osäker på vad de heter. Två snåriga växter som lägger sig vid ytan, småbladiga. 2 st storbladiga, låga som får brunaktiga blad nedtill.
            Öka på med växter helt klart. Kanske inte fylla hela karet men flera än vad du har nu. Växter hjälper till med syre i vattnet samt att hålla nitrit i chack.

            Ursprungligen postat av fiskentusiast
            7/ Vilka pH och KH-värden har du på kranvattnet?
            Svar: Har aldrig gjort några tester

            8/ Vilka pH, KH och nitritvärden har du på akvarievattnet? KH skall vara taget minst en dag efter det senaste vattenbytet
            Svar: Har aldrig gjort några tester.
            Skaffa tester. Dock inga stick tester då dessa inte är att lita på. Det ska vara dropp tester.
            Sedan börjar du testa ditt vatten lite då och då för att se hur det mår.

            Ursprungligen postat av fiskentusiast
            10/ När genomförde du det senaste vattenbytet? Hur mycket byttes då`?
            Svar: Pga att somliga fiskar drabbats av diverse olika symtom så tog vi beslutet att byta ut samtligt vatten mot nytt (för 3 dgr sedan). Vi Sköljde all inredning och utrustning (sand, filter,växter, grottor, rötter) och behandlade med Sterazin (2 dgr a´ 36 ml). Innan det senaste bytet hade vi dock dröjt något över två veckor innan vi rengjorde det. Kanske skapade det problemet?
            Har har vi ett problem. Då ni inte löst varför era fiskar dog så har ni nu gjort en omstart av akvariet. Vilket betyder att ni kommer får vara extremt försiktiga med matning och sådant tills allt är bra igen. När karet är bra ser man med ett nitrit test. Så köp ett sådant.

            Ursprungligen postat av fiskentusiast
            12/ Har du på sistone satt in någon ny fisk? Om ja, höll du dessa i karantän innan de släpptes ner i huvudakvariet? Om ja, hur länge?
            Svar: Senaste inköpet var Regnbågsfiskarna samt blåcikliderna. En månad sedan! Vi har dock inte haft dem eller några av våra fiskar i karantän innan vi satt i dem.Vi har haft samtliga i påsarna från affären och låtit dessa flyta vid ytan i tio min. Sedan hällt över dem och deras vatten från butiken.
            Aldrig släppa i fisken med vattnet från butiken. Du vet inte hur deras kar mår eller vilka bakterier som kan finnas i där. Det man gör när man koppar står ofta på påsarna numera. Men läs länken som Bluewing gav dej.

            Ursprungligen postat av fiskentusiast
            14/ Vad matar du fiskarna med och hur ofta får de mat.
            Svar: Fiskarna får mat 4 ggr/ dag. De får två stora nypor med Flingfoder, 5 st Algtabletter samt näringsdroppar till ynglen vid varje tillfälle.
            På tok för mycket mat. Ge dom detta men endast EN gång om dagen så kommer dom klara sej bra. Dock så ska du just nu knappt mata alls då du inte har några nedbrytningsbakterier i ditt kar. Detta pga vattenbytet du gjorde.
            Sambons blogg om våra akvarium.
            http://mizan3.bloggsida.se/
            Senast uppdaterad bloggen avslutad pga problem med sidan

            Kommentar

            • fiskentusiast
              • September 2012
              • 2

              #7
              Tusen tack för alla fantastiska råd Ni gett. Jag skall ta till vara varenda ett! Nu känns det som att det finns en möjlighet att vända det här negativa händelseförloppet och få ordning på vår lilla undervattensvärld Underbart!!

              Kommentar

              • ecco
                • November 2010
                • 500

                #8
                Självklart går det att få ordning på sina problem.
                Att inte ge upp är något man lär sej ganska fort i denna hobby.
                Alla problem går att lösa med lite tålamod och ett gäng frågor till andra som kanske haft samma problem.
                Så du kommer se att det blir bättre och bättre i karet
                Sambons blogg om våra akvarium.
                http://mizan3.bloggsida.se/
                Senast uppdaterad bloggen avslutad pga problem med sidan

                Kommentar

                Arbetssätt...