Röda mygglarver. Alla måste läsa!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    • January 2002
    • 1153

    Röda mygglarver. Alla måste läsa!

    Hej

    Med risk för att starta ännu en disskusion om mygglarvernas vara eller icke vara så måste jag ändå få berätta det här...

    Igår köpte jag röda mygglarver av ett annat fabrikat än det vanliga "Fina fisken" som finns i alla akvarieaffärer.
    Här är hela benämningen på mygglarverna...
    "MBF Frozen Fishfood" - "Bloodworms" eller "Rode Myggelarven" som det stod på tyska eller vad det nu är för språk...

    Det intressanta med det här fabrikatet är...

    1. Mygglarverna luktar inte illa. Jag stoppade i princip näsan i burken där mygglarverna tinades och jag kände endast en svag svag lukt... men inte alls den där stickande otroligt illaluktande lukten som kommer från "Fina fiskens" mygglarver.

    2. De är packeterade som medicintabletter, d.v.s varje frysbit är packeterad för sig i en egen utbuktning i plasten. När man ska ha en bit så trycker man bara på utbuktningen och frysbiten poppar ut ur metallfolien precis som med medicintabletter.
    Hållbarheten borde alltså öka avsevärt tack vare detta eftersom inga andra bitar än den man just tar reagerar med luften.

    3. Även fast de inte luktade illa så älskade fiskarna det, så den illa luktande lukten har definitivt ingenting att göra med fiskarnas intresse för mygglarver.

    Det enda negativa som jag kan komma på är att själva larverna är aningen mindre än "Fina fiskens" men i övrigt så är de överlägsna som jag ser det just nu. Jag vet iofs inget om näringsvärdet eller så men att maten inte luktar illa borde väl ändå vara positivt på något sätt, eller?
    Om jag har förstått rätt angående det här med allergi så är det dessutom just lukten som de riktigt allergiska personerna reagerar på, kanske kan det här nya(?) fabrikatet dämpa de allergiska reaktionerna för dessa personer, eller vad tror ni?

    Är verkligen "Fina fiskens" frysmat så fin som de försöker få oss att tro??

    Mvh Fredrik Isaksson

    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet
  • Hata kaviar
    • October 2002
    • 23

    #2
    Jag som är allergisk mot röda mygg kan inte påstå att det är lukten som jag är allergisk emot, utan all kontakt, genom direktkontakt, genom kontakt med något som legat brevid röda myggen i frysen, hand i nymatat akvarie, och framförallt djuraffär som matar med röda mygg och har luftdrivna pumpar (det gör att en slags röda mygg dimma finns i hela lokalen)

    dessa utlöser astma anfall och oerhörd klåda (tilläggas bör att jag inte har astma i normala fall)

    Kalle

    Kommentar

    • Bilbo
      • February 2002
      • 2119

      #3
      Dessa sk. blisterpack har tidigare funnits i handeln där jag bor men försvunnit, enligt handlaren pga att dessa innehöll mycket mera vatten än de platta kakorna. Jag håller med om de var väldigt praktiska, eftersom jag inte heller behövde tina dem utan lade i de frysta tärningarna som de var. Jag behövde alltså inte ta i dem alls. Jag har trots allt slutat helt med röda mygg och matar istället med svarta mygg samt hemgjord räkmix utan gelatin. Detta gillar iaf mina discusar och fjärilsciklider skarpt.

      // Magnus

      // Magnus
      Helt akvarielös men med ett akvaterraium, 4 katter och 1 hund

      Kommentar

      • FI
        • January 2002
        • 1153

        #4
        På affären där jag köpte dem sa de att de mer eller mindre hade gått över till det där andra fabrikatet som jag berättade om, de sa att det var ett av de bästa fabrikaten på marknaden. Iofs var de de enda mygglarverna de hade just då så jag vet inte om de bara sa så för att få sälja eller om de verkligen tyckte att de var bättre...
        Min extremt amatörmässiga uppfattning är i alla fall att kvalitén känns bättre jämfört med Fina fisken i och med att man slipper den där vidriga stanken... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
        Jag är i alla fall betydligt mer skeptisk till Fina fiskens produkter efter mötet med det här nya fabrikatet, så mycket är då klart.
        Mat ska inte lukta illa, varken till fiskar eller människor.

        Mvh Fredrik Isaksson

        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48147

          #5
          Hej,
          Bilbo/Magnus skriver "Dessa sk. blisterpack har tidigare funnits i handeln där jag bor men försvunnit,"
          Att blisterpack nästan helt har försvunnit i Sverige (i t.ex. Tyskland säljs dock idag nästan enbart blisterpack) har mer att göra med att vanans makt är stor, dvs konsumenterna var vana med flatpack och ville då inte börja med blister.
          Det där med vatten var mer ett försäljningsknep från de som sålde flatpack - det finns flatpack på marknaden som innehåller mer vatten än de flesta blister och tvärtom. Andelen vatten har inget förpackningssättet att göra.
          Själv tyckte jag blister var mer praktiskt och fingrarna luktade inte efteråt.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell

          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          • Lukas
            • April 2002
            • 1211

            #6
            Hej!
            Jag tycker att MBF:s mygglarver inehåller mindre vatten än Fina fiskens.
            /Lukas

            Kommentar

            • Jonas81
              • January 2002
              • 611

              #7
              Det jag tycker är ett problem med blisterpacken är att det är för stora bitar och svårt att dela de i mindre bitar!!

              Jag kör dock endå med blisterpacken då jag uppleft att mina fiskar gillar dessa bitar mycket bättre!!!




              //Jonas
              Jonas

              Kommentar

              • Bilbo
                • February 2002
                • 2119

                #8
                Eftersom Kjell verkar vara insatt i ämnet är det väl bara att lyfta på hatten och erkänna att man blivit lurad <img src=icon_smile_angry.gif border=0 align=middle>

                Jag tycker ändå att man skall undvika Röda mygg, mina fiskar var lite tveksamma till de svarta mygglarverna när jag gick över till det men nu älskar dom det, precis som de gör med räkmixen!

                // Magnus

                // Magnus
                Helt akvarielös men med ett akvaterraium, 4 katter och 1 hund

                Kommentar

                • FI
                  • January 2002
                  • 1153

                  #9
                  Röda mygglarver är många fall ett lite FÖR hett ämne för att diskuteras men eftersom vi redan "nosar" på problemen så kan vi ju lika gärna fortsätta utveckla det ytterligare.

                  Här är några saker som jag har fått reda på efter en del diskussioner med diverse s.k erfarna akvarister...

                  Bara för ett litet tag sedan fick jag reda på att röda mygglarver bara är aningen mer allergiframkallande än andra frysfoder, har man anlag för att bli allergisk så är det tydligen i princip lika "farligt" med mysis, oxhjärta och andra frysfoder. Frystorkat foder var dessutom t.o.m ännu mer allergiframkallande.

                  Detta visste jag definitivt inte...

                  Med tanke på att jag för en tid sedan gick över till andra frysfoder just för att slippa allergier så blir man ju givetvis lite skraj när man får höra sånt här...

                  Fiskarna däremot har absolut inga problem med röda mygglarver, så länge man inte har malawiciklider vill säga, enligt en handlare var de röda mygglarverna dessutom det överlägset bästa fodret för att "få igång" matvägrande fiskar.
                  Men fiskar som endast äter vegetabiliskt foder(många malawiciklider, samt vissa malar) kan alltså få problem med röda mygglarver, detta är värt att påpeka mer än en gång. Men i detta fall är tydligen även oxhjärta och en del andra frysfoder lika olämpliga...

                  Detta visste jag inte heller...

                  Läser man på Fina fiskens förpackningar så står det att man ska vara noga med att tvätta händerna efter man har matat fiskarna även på förpackningarna för oxhjärta, mysis osv. Jag hade inte noterat detta tidigare men efter jag fick reda på att även andra frysfoder var allergiframkallande så noterade jag alltså denna varningstext...
                  De som bojkottar röda mygglarver endast pga allergiproblemet bör alltså göra samma sak även med oxhjärta, mysis och alla andra frysfoder.

                  Om det nu är själva lukten från de röda mygglarverna som förvärrar situationen för allergikerna så tycker jag att det vore vettigt att vi alla börjar använda MBF's "blisterpacks" istället eftersom de inte luktar just något.
                  I skolorna och på sjukhusen samt andra offentliga lokaler uppmanas vi att inte överdriva vår användning av rakvatten och parfymer eftersom många är allergiska mot dessa dofter, varför kan vi inte tänka på samma sätt inom akvaristiken?
                  Det är ju svårt att bojkotta röda mygglarverna helt och hållet men vi kan väl åtminstone välja den produkt som orsakar minst problem för allergikerna, eller?

                  Sedan jag fick reda på allt detta så har jag nog fått en lite mer liberal syn på de röda mygglarverna, om jag kan bli allergisk även mot oxhjärta och mysis så spelar det ju ingen roll vilket frysfoder jag använder... Jag kan ju lika gärna använda mygglarver som mysis eftersom fiskarna verkar gilla mygglarverna bättre.
                  Eftersom risken att utveckla allergi är stor i båda fallen så jag får jag helt enkelt ta risken... allternativet är ju att sluta med frysfoder och frystorkat foder helt och hållet och det är tyvärr inget alternativ för mig.

                  Men jag tänker fortsätta använda "blisterpacks" eftersom dessa förmodligen gör livet åtminstone en aning lättare för allergikerna och så ansvarsfull kan man väl åtminstone vara tycker jag.

                  Ni som kan mer om ämnet kan ju utveckla det ytterligare om ni vill, det här är endast sånt jag har fått reda på av andra akvarister, iofs erfarna akvarister... men definitivt inga forskare

                  Mvh Fredrik Isaksson

                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • Bilbo
                    • February 2002
                    • 2119

                    #10
                    Hemgjord räkmix med enbar räkor, torsk och ärtor torde inte framkalla några allergier alls, dessutom billigare!<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

                    Mitt tips iallafall!

                    // Magnus

                    // Magnus
                    Helt akvarielös men med ett akvaterraium, 4 katter och 1 hund

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48147

                      #11
                      Hej,
                      Fredrik skriver - "Bara för ett litet tag sedan fick jag reda på att röda mygglarver bara är aningen mer allergiframkallande än andra frysfoder, har man anlag för att bli allergisk så är det tydligen i princip lika "farligt" med mysis, oxhjärta och andra frysfoder. Frystorkat foder var dessutom t.o.m ännu mer allergiframkallande."
                      1/ Röda mygglarver (absolut värst) och Tubifex (idag ganska ovanligt som akvariefiskfoder) ligger i särklass när det gäller risken för allergier. Bägge dessa hittas i sin naturliga miljö i rejält nedsmustast vatten. Så att Röda Mygglarver bara skulle vara aningen mer allergiframkallande är andra frysfoder stämmer definitivt inte.
                      2/ Däremot är det helt rätt att frystorkat foder är ännu mer allergiframkallande än fryst. Att det inte talas så mycket om detta beror på att det inte är så vanligt med frystorkat som med fryst.
                      Detta står också angivet på Zoopets fodersida - http://www.zoopet.com/akvarium/artikel_visa.asp?NR=201
                      3/ Angående Magnus tips om att hemgjord räkmix inte skulle orsaka allergier. Faktum är att rätt många idag har allergier mot skaldjur som räkor - så mindre allergiframkallande är nog istället sådant som artemia, cyclops och vita mygg för att ta några exempel.
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell




                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • FI
                        • January 2002
                        • 1153

                        #12
                        Kjell:
                        Jag frågade även om detta när jag började nysta upp den här mygglarvshärvan...
                        Att röda mygglarver odlas i nedsmutsat vatten är tydligen inte sant, det är möjligt att de gjorde så på 80-talet men inte nu längre. Det var den förklaringen jag fick.

                        Jag tror inte ens att Fina fisken håvar upp sina röda mygglarver ur lerdiken eller liknande, även fast deras mygglarver stinker...
                        Jag har förstås inget direkt belägg bakom detta men det låter faktiskt ganska osannolikt att de anställda på Fina fisken stövlar runt i lerdiken och håvar mygglarver dagarna i ända... Även Fina fisken har nog kommit på säkra, rena och fina odlingmetoder precis som alla andra som odlar fisk och mat inom akvariebranschen i dessa dagar.
                        Men det är klart, man vet ju aldrig säkert...

                        Det man kan fråga sig i slutändan är ju om det inte går att bli allergisk mot nästan allting nu för tiden?
                        Jag menar folk blir ju allergisk mot damm, parfymer och elektricitet nu för tiden!?...
                        Jag tror att hela den här allergiskräcken inom akvaristiken är överdriven. Så länge man inte tar i fodret onödigt mycket så är det nog ingen fara. Det finns givetvis alltid folk som är överkänsliga och har oturen att bli allergiska i alla fall men det stora flertalet klarar sig nog, om inte så hade det nog varit mer snack om detta vid det här laget.
                        Jag vet inte hur länge röda mygglarver har funnits ute på marknaden men det är nog ganska länge gissar jag, om de vore så allergiframkallande som vissa vill få det att låta som så borde ju rena epidimin ha brytit ut efter så här många år.

                        Det är säkerligen 1000ggr farligare att sätta sig i bilen varje dag än att mata fiskarna med röda mygglarver 1gång i veckan...

                        Mvh Fredrik Isaksson

                        Fredrik Isaksson
                        Bildarkivet

                        Kommentar

                        • Kjell Fohrman
                          Administrator

                          • December 2001
                          • 48147

                          #13
                          Hej igen
                          Ja du får väl tro vad du vill - jag har i alla fall jobbat i branschen och vet vad Röda Mygglarver ställer till med. Har säkert själv sålt några hundra ton så jag moraliserar definitivt inte över de som säljer det.
                          Frågar man zoohandlare om de tycker att det skulle förbjudas så instämmer de flesta, men menar att de av konkurrensskäl måste fortsätta med det. När jag själv var grossist så försökte jag jobba med att marknadsföra andra sorters frysfoder, men röda mygg var så fruktansvärt inarbetat, så för att finnas kvar på marknaden var man tvungen att fortsätta sälja det.

                          Fredrik skriver - "Jag tror inte ens att Fina fisken håvar upp sina röda mygglarver ur lerdiken eller liknande, även fast deras mygglarver stinker..."
                          Fina fisken låter som ett svenskt företag och jag visste inte ens att röda mygg fångades kommersiellt i Sverige<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>.
                          80-90% av alla röda mygg som säljs i Sverige kommer från Asien där ingen kontroll finns alls, större delen av resterande kommer rån öststaterna där kontrollen säkert inte är mycket bättre. Ingen som helst kontroll görs av denna produkt vid införsel till Sverige (eller till något annat EU-land), det vet jag av egen erfarenhet.

                          Den enda vetenskapliga undersökning som genomförts vad gäller allergiska reaktioner för röda mygglarver genomfördes i Tyskland (Liebers, 1991) och visade att 30% av de slumpmässigt utvalda personerna som exponerades för röda mygg uppvisade allergiska reaktioner.
                          Man kan ju undra hur du kör bil om du menar att det är 1000 gånger farligare att sätta sig i bilen än att använda röda mygg. Meddela nästa gång du är ute och kör så jag kan hålla mig inomhus<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>.

                          Avslutning:
                          Var och en blir salig på sin tro och vill någon predika röda mygglarvernas lov så är det väl OK.
                          Efter denna diskussion så borde i alla fall alla vara medvetna om att det finns en uppenbar risk - vill man ta den så är det upp till en själv.
                          Akvaristiska hälsningar
                          Kjell

                          Akvaristiska hälsningar
                          Kjell
                          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                          Kommentar

                          • Hata kaviar
                            • October 2002
                            • 23

                            #14
                            Hej!

                            Röda mygglarver är allergiframkallande även för icke allergiker, som jag sa tidigare så har jag ingen annan allergi, utom just denna.

                            Jag har även hållt på med akvarie fiskar i 20år och matat med massor utav frysta foder och aldrig blivit känslig av nåt annat, men med röda mygg så räcker det med minsta kontakt eller som sagt om det finns i luften, kan tex ej besöka min kompis om han nyligen matat med röda mygg då det börjar svida i ögonen och får svårt att andas.

                            Men det är ju som sagt upp till var och en och bestämma om man vill köpa eller inte, själv köper jag inte ens nåt frysfoder som legat intill röda mygglarverna i frysen.

                            mvh

                            Kalle

                            Kommentar

                            • Ola Svensson
                              • June 2002
                              • 1081

                              #15
                              Kjell har fel när han skriver att det bara gjorts en undersökning. En snabb sökning på Chironomidae och Allergy i en medicinsk databas ger över 70 träffar! Typiska titlar på artiklar "Chironomid potent allergens causing respiratory allergy in children", "Angioedema due to chironoida larvae used as fish food", "Hypersensitivity to chironomid larvae", "Studies of bronchial asthma induced by chironomid midges (Diptera) around a hypereutrophic lake in Japan", "Red mosquito larvae triggered IGE-mediated allergy in aquarium owners" osv. osv. Det är HEMOGLOBINET som folk är allergiska mot så hur skitigt vattnet är spelar ingen roll. Det argumentet hör till diskussionen om hur bra fiskmat det egentligen är.

                              Mvh.

                              Ola
                              Mvh. Ola
                              Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
                              Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

                              Kommentar

                              Arbetssätt...