Röda mygg

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Akvarium Ronneby
    • June 2002
    • 14

    Röda mygg

    Jag tycker att Röda mygglarver är ett mycket bra foder till de flesta akvariefiskar. Växt och algätande..(alger är ju en växt, men en del fattar kanske inte det) firrar ska man inte ge detta foder.
    Jag har sålt det (massor) sedan jag öppnade min butik för 4 år sedan och jag har inte haft en kund som meddelat mej att de blivit allergiska eller på något vis inte tålt detta utmärkta akvariefiskfoder.
    Varför förbjuda det eller varför uppmuntra total bojkott av det.


  • Aqua_Max
    • April 2002
    • 511

    #2
    Peter, läs hela denna tråd:
    http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=331
    Det finns givetis även många ställen där du kan hitta inlägg om röda mygg allergi, t.ex. i forumet på Akvarieguiden.

    Eftersom jag själv får kraftiga allergiska reaktioner har jag även frågat många andra akvarister om de tål röda mygg. Jag har inte fört statistik, men det är en ganska stor del av de personer jag frågat som har utvecklat allergi mot röda mygg. Har även frågat en sjuksköterska och hon sade att det var vanligt.

    Vill du verkligen fortsätta sälja röda mygg även nu efter att du blivit informerad om de hemska plågor som kunderna och deras familj och vänner kan drabbas av, utan att ens varna kunderna? Vill du avsiktligt utsätta medmänniskor för denna risk?

    Förutom allergi är flera diskus odlare i världen som menar att röda mygg kan sprida gälparasiter, eftersom äggen till dessa parasiter är mycket tåliga och har påträffats i mikroskop vid kontroll av sändningar av röda mygg, efter att diskus har fått gälparasiter efter att ha matats med dessa, samtidigt som ingen annan trolig smittokälla har kunnat påvisas. Risken kan anses som ganska liten (bla. beroende på märke och fångstplats) men i princip är det bara Hikaris trippel steriliserade röda mygg som förmodligen kan antas vara säkra när det gäller att ha tagit död på eventuella parasitägg.

    ~~~ Max Photo ~~~
    ~~~ Max Photo ~~~

    Kommentar

    • Ola Svensson
      • June 2002
      • 1081

      #3
      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> alger är ju en växt, men en del fattar kanske inte det<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Alger är inte växter utan protister, ett rike där encelliga organismer + alger ingår. Den indelningen är inte helt lyckad den heller. Egentligen är flera alggrupper "egna" riken, bortsett från grönalgerna som egentligen borde höra till växterna. Sedan har vi de blågröna som inte ens är eukaryoter (har cellkärna) utan är bakterier. Cyanobakterier är ett modernare namn.

      Tillbaka till mygglarverna. En tysk undersökning visade att upp till en tredjedel av alla som använde röda mygg dagligen fick kontaktallergi (hoppas att jag kommer ihåg rätt nu). När min bror jobbade för apotekets "allergiåret" så togs röda mygg upp som något allergiframkallande. Jag känner flera akvarister som utvecklat allergi mot röda mygg. Att folk sedan inte följer varningstexten om att man ska ha handskar är en annan sak. Sedan är det inte speciellt näringsrikt heller påstås det (Jag är inte helt övertygad om att det är riktigt sant (läs http://hem.passagen.se/stoakvf/foder.htm#tabell ) dessutom är de basföda för många svenska fiskar). Fördelen är att det är rött och luktar starkt. Jag använder det ibland till matvägrande fiskar när jag inte lyckas få tag på levande.

      Mvh.

      Ola
      Mvh. Ola
      Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
      Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

      Kommentar

      • Aqua_Max
        • April 2002
        • 511

        #4
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Att folk sedan inte följer varningstexten om att man ska ha handskar är en annan sak.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Vissa märken har ingen varningstext alls. Flera av de märken som har varningstext skriver inte att man ska använda handskar, utan det står istället att man ska tvätta händerna efter användning, vilket är en otillräcklig åtgärd. Detta skrivs utan att ange orsak till varför, och står även på andra foder som inte anses som allergiframkallande. Detta informerar inte kunderna om riskerna och påvisar inte heller argument till att välja annat typ av foder. Därför anser jag personligen att zoohandlarna har ett moraliskt ansvar att informera kunderna om riskerna med röda mygg. Förutom skyddshandskar (som bör vara av engångstyp, alternativt att man använder vanliga plastpåsar på händerna som man kastar efter användning) borde det även framgå att man bör använda skyddsglasögon för att undvika att få det i ögonen, eftersom detta ger de värsta följderna.

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Jag använder det ibland till matvägrande fiskar när jag inte lyckas få tag på levande.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Det är den typ av användning som jag har full förståelse för och accepterar. Röda mygg är ett utmärkt foder för att "få igång" fiskar till att äta ordentligt. När de väl har kommit igång att äta är det lättare att vänja dem in på andra foder sorter och gradvis minska matningen med röda mygg tills man upphör att mata med detta efter ett par veckor.

        ~~~ Max Photo ~~~
        ~~~ Max Photo ~~~

        Kommentar

        • Lukas
          • April 2002
          • 1211

          #5
          Röda mygg är nog inget dåligt foder, men det finns andra foder som är mycket bättre, anser jag. Räkmix är ett utav de bästa foder man kan ge till sina fiskar, nästana alla fiskar äter ju det. Och det är ett utmärkt färgfoder.
          /Lukas

          Kommentar

          • catrin
            • January 2002
            • 144

            #6
            Röda mygglarver är faktiskt värst i frystorkad form, man kan lätt dra
            in damm i luftvägarna när man utfodrar. Röda mygglarver kan bara odlas i väldigt skitigt vatten, bla annat i avföringsrännor i hönsgårdar!!!<img src=icon_smile_dead.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_dead.gif border=0 align=middle> Hur nyttigt kan det bli!!! Funkar kanske för fiskarna, men vi tål det inte.
            Vita mygglarver är bättre, de kan bara odlas i väldigt rent vatten.

            Cattis
            Cattis

            Kommentar

            Arbetssätt...