Räkmix... dosering agar-agar (den eviga frågan)

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Erikderek
    • March 2013
    • 718

    Räkmix... dosering agar-agar (den eviga frågan)

    Jag har googlat och googlat om hur agar-agar skall doseras till räkmix, det jag kommit fram till är ca 10 g/ kg räkmix. Men vad jag inte lyckats läsa mig till är hur mycket vatten man skall blanda ut agar-agar i, här finns alla möjliga teorier, den enda slutsats jag kan dra är att inte ta så mycket vatten som föreskrifterna på agar-agar förpackning säger...

    Så till min fråga, hut mycket vatten skall jag blanda ut mitt agar-agar i för att få en konsistens som inte faller sönder?

    EK
    Vardagsrum akvariet - Malawi
    Projekt; Ny generation - SA
  • ansjo
    • November 2005
    • 29967

    #2
    När jag gör räkmix blandar jag ut det med ca en halvliter vatten. Även om det ser löst ut blir det inte det när mixen väl är frusen. Jag gör ca 5 kg mix åt gången.
    /Anders

    Medlem i NCS - givetvis!

    Kommentar

    • Erikderek
      • March 2013
      • 718

      #3
      ansjo, tackar, jag provar den doseringen (10g:1dl).

      EK
      Vardagsrum akvariet - Malawi
      Projekt; Ny generation - SA

      Kommentar

      • Erikderek
        • March 2013
        • 718

        #4
        Konsistensen blev bra, återstår och så hur bra den håller ihop när det är matdags imorgon bitti. Jag blandade 10g agar-agar med 2dl vatten som jag kokade upp under omrörning och lät koka några minuter, räkmixen stod i ett vattenbad och höll ca 60 grader. Agar-agar blandade jag ner i den varma räkmixen och rörde om kraftigt med en visp. Innan jag frös in räkmixen lät jag den vila ca tre timmar i kylskåpet (paketerad i zip-loc påsar).

        EK
        Vardagsrum akvariet - Malawi
        Projekt; Ny generation - SA

        Kommentar

        • ansjo
          • November 2005
          • 29967

          #5
          Varför har du varm räkmix?
          /Anders

          Medlem i NCS - givetvis!

          Kommentar

          • Erikderek
            • March 2013
            • 718

            #6
            För att agar-agar inte skall stelna så fort det hälls i räkmixen, utan blanda ut sig ordentligt.

            EK
            Vardagsrum akvariet - Malawi
            Projekt; Ny generation - SA

            Kommentar

            • ansjo
              • November 2005
              • 29967

              #7
              Aha, men det hinner inte stelna på den korta stunden du rör om. Istället kan mixen få sämre näringsvärde om du värmer den, och lättare bli skämd. Men tycker du det funkar så...
              /Anders

              Medlem i NCS - givetvis!

              Kommentar

              • Erikderek
                • March 2013
                • 718

                #8
                Räkmixen håller ihop perfekt i vattnet, den smular och grumlar inte. Mina Mbunas (ungfiskar) älskar den. Det enda dumma är att de ibland dra med sig bitar av kakan in i sina grottor...

                500g räkor med skal (jag skalar bort huvudet eftersom räkornas spröt inte mixas)
                500g gröna ärtor
                15g musslor (vanliga burkmusslor i vatten)
                7,5 ml askorbinsyra
                5 ml spirulinapulver
                10 g agar-agar (blandas och kokas upp med 2dl vatten)

                EK
                Vardagsrum akvariet - Malawi
                Projekt; Ny generation - SA

                Kommentar

                • Erikderek
                  • March 2013
                  • 718

                  #9
                  Astaxanthin, ni som har det i Er räkmix, var och hur köper ni det? Jag hittar inget pulver utan bara kapslar, men de innehåller även vitamin E.

                  EK
                  Vardagsrum akvariet - Malawi
                  Projekt; Ny generation - SA

                  Kommentar

                  • Wilhelm
                    • October 2002
                    • 604

                    #10
                    Du kan köpa astaxanthin här

                    Är du medlem i NCS så får du 10% rabatt!
                    Wilhelm
                    Om du hittar stavfel, så får du behålla dem!
                    www.ciklid.org www.aquafish.info

                    Kommentar

                    • Erikderek
                      • March 2013
                      • 718

                      #11
                      Wilhelm, tack för länken. Jag har varit medlem i NCS i ca månad, "rookie".

                      EK
                      Vardagsrum akvariet - Malawi
                      Projekt; Ny generation - SA

                      Kommentar

                      • Wilhelm
                        • October 2002
                        • 604

                        #12
                        Jamendåså! 10% på linkans godis!
                        OBS! Förvara i frysen!
                        Senast redigerad av Wilhelm; 16 July 2013, 22:24.
                        Wilhelm
                        Om du hittar stavfel, så får du behålla dem!
                        www.ciklid.org www.aquafish.info

                        Kommentar

                        • vargon
                          • May 2013
                          • 45

                          #13
                          Ursprungligen postat av ansjo
                          Varför har du varm räkmix?
                          Faktum är att agar agar binder ihop mixen bättre om den är varm, sen kanske 60 grader är overkill men den skall absolut vara varmare än 37.
                          Om man mixar ihop det varmt så snöar det ingenting av räkmixen då man ger den, sen så har jag svårt att se vad du skulle tappa för näring av att hålla den i 40-60 grader med tanke på att både ärtorna och räkorna har varit uppkokade tidigare, ev vitaminer kan man ju tillsätta när smeten kallnat?

                          Jag har testat båda sätten att göra mix och det är iaf min erfarenhet men jag kanske gjorde nåt annat fel då jag inte värmde på mixen före jag blandade i agar agar?
                          Senast redigerad av vargon; 31 July 2013, 22:10.
                          720L Malawi
                          540L Malawi
                          Och ca 1000 liter yngelkar i olika storlekar.

                          Kommentar

                          • ansjo
                            • November 2005
                            • 29967

                            #14
                            Blandar du inte agar-agarn i hett vatten innan du tillsätter den i smeten?
                            /Anders

                            Medlem i NCS - givetvis!

                            Kommentar

                            • vargon
                              • May 2013
                              • 45

                              #15
                              Ursprungligen postat av ansjo
                              Blandar du inte agar-agarn i hett vatten innan du tillsätter den i smeten?
                              Jag lät den koka upp under omrörning i båda fallen, så det var inte där det felade
                              Då jag blandade i agarn i varmare mix så blev resultatet precis som räkmixen jag brukade köpa hos Kent i Nol (fast och fin utan att falla isär under matning) då jag inte hettade upp mixen före så blev den betydligt lösare och föll isär under matning.

                              Skulle väl nästan behöva ha en film för att visa skillnaden

                              Enda skillnaden mellan tillfällena (såvitt jag kan se) var att ena gången så var mixen fesljummen och andra gången så var den varm.
                              720L Malawi
                              540L Malawi
                              Och ca 1000 liter yngelkar i olika storlekar.

                              Kommentar

                              Arbetssätt...