Hemlagat foder

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Guy Palm
    • March 2002
    • 5720

    Hemlagat foder

    I min bok om Sydamerikanska jordätare står det att om man vill ge sina fiskar något extra delikat så skall man göra sitt eget frysta foder med en blandning av sallad, spenat, gröna ärtor och fiskkött. Så långt hänger jag med, men sedan står det att man skall blanda i frukt och röd paprika. Är det någon som har någon erfarenhet av detta ? Vilken frukt är lämplig ? Alla indegrienserna skulle köras i mixer och sedan frysas (som vanlig räkmix)

    Tacksam för svar.

    Guy

    Guy
    ,Poecilia,SKS,GOC,
  • Aqua_Max
    • April 2002
    • 511

    #2
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...man skall blanda i frukt och röd paprika. Är det någon som har någon erfarenhet av detta ? Vilken frukt är lämplig ?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    Jag har erfarenhet när det gäller universalmix till "vanliga" sällskaps fiskar, räkmix specifikt till östafrikanska ciklider, samt specifikt diskusfoder. Dock har jag inte erfarenhet av specifikt foder till jordätare.

    Ett antal av mina kompisar blandar i bananer i sin räkmix för östafrikanska ciklider och Jack Wattley har gjort avancerade experiment när det gäller foder för diskusfiskar och fann då att när det gäller frukt var bananer mycket lämpliga, så det är den enda frukt jag har använt i mina mixer. Jag köper bara ekologiskt odlade bananer <img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle> för att vara säker på att det inte följer med gifter, samt att jag inte vill bidra till skövlingen och förgiftningen av regnskogen, som man gör om man köper vanliga bananer <img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle>.

    När det gäller paprika så har jag haft lite problem med yttersta "skalet" på färsk paprika som inte sönderdelas som den ska och därmed riskerar att inte bli uppäten av vissa fiskar, om man inte skär paprikan i små bitar. Därför använder jag heldre frusen hackad paprika som brukar finnas att köpa i påsar blandade med majs, ärter etc som jag också har i mixen. Jag har hört att det är många som använder paprikapulver istället, men det har jag inte testat själv.


    ~~~ Max Photo ~~~
    ~~~ Max Photo ~~~

    Kommentar

    • Ulf P
      • March 2002
      • 1615

      #3
      Om man tänker ett steg längre så inser man att frukt faktiskt periodvis står på menyn för många av våra sydamerikanska fiskar. När amazonasfloden svämmar över med 10-12 m så dränks stora skogsarealer och fruktbärande träd hamnar i eller under vattenytan. Så det är helt naturligt att vissa arter har lärt sig äta frukt.

      Själv har jag försökt några ggr med banan och honungsmelon. Bananen ratades helt av mina fiskar, det var inget som föll dem i smaken. Melonen däremot, som jag hackat i små bitar om kanske 5x5 mm, den var nästan lika populär som räkmixen. Hantelcikliderna, scalarerna, jordätarna och också malarna åt med god aptit efter en liten tveksam inledning... <img src=extra_smiley_apple.gif border=0 align=middle>

      Tänkte köpa hem lite papaya och mango och prova nån dag. Det finns väl knappast nån frukt som är giftig eller skadlig för fiskarna. Skulle firrarna rata den så har man själv ett gott mellanmål. Jag tror dock inte man bör basera kosten på frukt, jag ser det som ett kul komplement till räkmixen som man kan bjuda på vid festligare tillfällen...<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

      /Hasse

      http://och.nu/ciklid
      //Uffe

      Kommentar

      • Sötnosen
        • April 2002
        • 12

        #4
        hej! ja skulle as gärna vilja ha lite hjälp av er,<img src=extra_smiley_snooty.gif border=0 align=middle> jo de e så att ja e jätte sugen på att testa att typ göra något eget foder åt mina små fiskar, men det är så att ja inte vet hur man ska göra! inte något tråkigt/vanligt som räkmix, ( det vet ju typ alla hur man gör ) utan nått speciellt till mina små gullungar <img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle>! men det är ju som sagt så att jag inte vet hur man kan göra och ingen har tydligen velat hjälpt mejj! <img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_verymad.gif border=0 align=middle>.
        men jag hoppas iaf att ni kan hjälpa lilla mejj!<img src=extra_smiley_sly.gif border=0 align=middle>

        jo en sak till, är det nått fel på min scalare? <img src=extra_smiley_scared.gif border=0 align=middle> den ligger bara på botten mest, förutom när det blir mat mina andra beter sejj inte så!

        kram lelle
        Mvh linnea

        Kommentar

        • hansg
          • February 2002
          • 444

          #5
          Mixad mat i all ära men inte så bra som många tror, fiskar är som små barn de äter upp de "göttesta" och låter resten ligga och surna.
          Trots bindmedel är det en annan sak att äta mix under vatten än på en tallrik, nej bästa maten ger du oblandad men ge olika mattyper under dagen.
          Ett kanonämne är Havregryn som bör ges en gång per dag eller åtminstonde varannan.

          Mina Characodon lateralis är galna i havregryn, jag brukar varje kväll ge mina fiskar havregryn och upptäcte att lateralisen kastar sig över maten.
          Havregryn innehåller ju Vitamin B:1 Aneurin, brist på detta ger dålig muskelfunktion och tarmrörelser, vidare innehåller det vitamin B:2 Lactoflavin som är nödvändig för synen, avsaknad av lactoflavin ger skador på ögon,hud och slemhinnor samt tillväxtrubbningar.
          Vidare finns det vitamin E i Havregryn som är ett antisterelitetsvitamin, avsaknad ger en hämning på bildningen av könsceller.
          Jag började använda havregryn regelbundet som foder redan på 50-talet och har bara goda erfarenheter av det som
          kompliterings foder.
          Visst kan vattnet bli lite grumligt men spolar man grynen under en tesil och knådar grynen till små bollar som man lägger i akvariet så skräpar det inte så mycket och man kan också se att småyngel äter av det mjöl som sprids ut.
          mvh
          hans-göran lindberg 200234

          hgl
          hgl

          Kommentar

          • hansg
            • February 2002
            • 444

            #6
            OBS!
            Glömde tillägga att havregryn innehåller mest kolhydrater så det bör under dagen kompletteras med äggvite ämnen och fett!
            mvh
            hans-göran

            hgl
            hgl

            Kommentar

            Arbetssätt...