Inlärning på pellets!?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ensambarn
    • June 2011
    • 17

    Inlärning på pellets!?

    Hejsan, jag har 2st Arowanor sen ca 1,5 månader.
    En på 12 cm och en på ca 15cm (betydligt fetare)!

    Har matat dom med bloodworms, men nu har den "större" fått aptit på pellets och är tokig i det.
    Hur lär jag min "mindre" arowana på bästa sätt att ta pellets? Vill inte att den stora ska växa ifrån den för mycket!
    Har prövat att blöta pelletsen men han är bara intresserad av bloodwormsen...

    Kan man hålla uppe med matningen i några dagar så han blir riktigt hungrig? Känns lite fel att svälta stackarn!
    Mvh Pelle
  • ettfettbranamn
    • December 2010
    • 3424

    #2
    12cm.. jag litar aldrig på folks ögonmått.. men.. fortsättning följer efter ("")..

    skrev ihop en liten artikel "

    Arowanan; Kanske den fisk som dragit flest av oss MFKare till hobbyn, den urtida, smäckra, skräckinjagande garageporten.


    Det finns ett antal olika arowanor med olika behov, färger, former och temperament. Det de alla delar är kravet på ett jättekar med en matchande filtrering. Jag ska försöka redogöra lite för vad arowanan vill med livet.

    Eftersom de är såpass olika ska jag dela upp dem i arter.




    Silver-Arowana / Svart Arowana;
    (Även generell info)
    Osteoglossum bicirrhosum/ferrairei

    Nu talar vi om en fisk som lever bland annat på små-apor och fåglar så det här är ingen leksak. Han är draksilhuetten i Amazonas, den majestätiske 130 cm långa draken från sydamerika. Problemet med det är att du har ett jävla jobb framför dig innan du har äran att ta hand om en sådan. Arowanor är munruvare, alltså hittar mamma och pappa arowana varandra, blir kära, mamma arowana lägger ägg, pappa arowana tar upp äggen i munnen och fastar efter det tills ungarna är frisimmande och kan ta hand om sig själva mer eller mindre. Att ta hand om sig själv när man är en liten arowana innebär att man kan äta nedfallna flugor, hoppa efter spindlar och inte blir uppäten av neontetrorna men detta återkommer vi till. Mamma och pappa arowana kommer att försvara dessa ungar med fruktansvärd aggressivitet och som sista utväg svälja ungarna vid stress.

    När du får din Arowana; det du får är verkligen ett yngel, ibland har de inte ens tagit en tugga fast föda utan levt på sin gulsäck (ungefär som en moderkaka som hänger med fisken ett tag) tills den hamnar i ditt kar. Tittar du på en Arowana är den byggd med munnen uppåt av ett skäl, de äter mest från ytan, dvs insekter och i Amazonas är inte insekterna små. De har även ett helt sinnessjukt skutt, de når lätt 3 ggr sin egen kroppslängd i höjd vid ung ålder och tappar (men inte mycket) när de blir äldre. Nu har vi att göra med en fisk som kan plocka en spindel av en gren på en dryg meters avstånd. Det innebär att de har 2 saker. Kraft och sikte, därför är det (och jag kan inte understryka vikten av detta nog) viktigt att du tätar ALLA hål i täckglas och ser till att täckglasen verkligen ligger still.


    Det du får i påsen när du går hem från affären är alltså ett riktigt yngel, överlevnadsprocenten för varje enskilt yngel är inte särskilt stort. Det är alltså av yttersta vikt att du ser till att ha vad en bebis behöver. du ska ha bra filtrering men absolut inte strömt, hög temperatur eftersom du vill få upp den i livsduglig storlek och proteinrik mat. Du kan utnyttja att en liten aro hugger på nästan allt och dra igång pellets-försök så tidigt som möjligt.

    LÄGG inte ner pelletsen, det som verkligen triggar en liten aro är ljudet av något som faller (exempelvis en skalbagge) så kasta pelletsen/maten från lite håll så kommer din arowana att vara där direkt, när de är i yngelfasen har de inte råd att vara kräsna utan smakar på allt.

    Vidare är det bra om du låter din Arowana bo ensam till en 20-25cm då de är sjukt skadebenägna. Är något på dem blir det så massiva skador eftersom de är så tunna i kroppen och dels hoppar de vid minsta fara dvs slår i täckglaset. En arowana börjar egentligen inte försvara sig förrän de når 50cm.

    Arowanor är förmodligen den vanligaste monsterfisken, ofta den fisken som folk kommer ihåg när de hälsat på dig och hålls med ALLT. Från diskus till svindyra rockor, har du bara tillräckligt mycket utrymme är det en perfekt monsterfisk. Den rör dessutom konstant på sig och gör det med grace, så ett kar med en arowana är aldrig tråkigt.

    Tillväxt;

    Silver; Kan göra 10-60cm på 24 månader.

    Svart; Något långsammare än silver men fortfarande VÄLDIGT fort.

    Jardini/Leichardti; Vissa växer ganska snabbt, andra långsammare men du hinner spara till ett nytt kar innan du behöver det. säg 1cm i månaden.

    Asiater; Likvärdiga med Jar/Lei.

    Toppar på;

    Silver/Svart; Runt metern.

    Jar/Lei; Runt 60cm men vissa kan nå 90cm (mycket ovanligt)

    Asiat; Räkna 50cm i hemakvarium (grön något större) men även där finns det stora rapporterade exemplar.



    Jardinii; (Lei. Skiljer lite i temperament och teckning men får gå under samma)
    Scleropages jardini

    Jaren kommer från Australien, påminner mer om asiaterna än om sydamerikanerna
    och är egentligen en smidigare arowana än de storvuxna sydamerikanerna om det inte vore för att den är.. ..låt oss säga såhär, du har en polare, trevlig, rolig att ta några öl med, fixa lite underhållning, generös, känner vakten överallt.. enda problemet är att han lite då och då gillar att yxmörda folk.. du kommer aldrig att känna dig riktig säker. De är inte alls som C. Micropeltes att de sliter saker i stycken utan är helt enkelt ibland/oftast så revirhävdande och aggressiva att de jagar/stressar ihjäl allt annat i karet. Det fungerar ofta med bottenfisk dock. De är mer inställda på att jaga även fisk rent fysiologiskt. Får du däremot en av de Jardinis som fungerar med andra fiskar eller kan tänka dig minst ett standard 720 med en fisk i är det en klar drömfisk.



    Asiatisk Arowana
    scleropages formosus

    Asiater är lite som australienarna Jar/Lei, temperamentet kan vara lite hur som helst men annars en drömfisk. De är OTROLIGT vackra, symboliserar ett av de tre elementen tiger/fenix/drake (drake) i asiatisk mytologi och avbildas nästan lika ofta som karpar. De kan vara allt från lysande röda till gyllene till blå med rött i. De är dock hotade i sin vildform och odlas för stora pengar i asien. Det finns massvis med olika arter inom Asiatisk Arowana. De börjar på 2000kr fortsätter upp till hundratusentals kronor.



    Fördelar;

    Silver; Priset, tillgängligheten, temperamentet, odödlig som vuxen
    Svart; Temperamentet, odödlig som vuxen

    Jar/Lei; Utseendet (närmaste du kommer en asiat), attityden, behändig storlek

    Asiater; UTSEENDET (det här är vad drömmar görs av)


    Nackdelar;

    Silver; Storleken, tillväxten, hoppandet
    Svart; Storleken, priset (i förhållande till silver), lite mindre hoppande

    Jar/Lei; Temperamentet

    Asiater; Priset och till viss del temperamentet



    Hur stort kar vill de ha när de blir stora?

    Silver/Svart; 240x120x60
    Lei/Jar/Asiat 200x80x60 (de är inte lika smidiga i kroppen som silver/svart)

    "

    så..

    de är mer eller mindre programmerade att hugga på allt som touchar ytan.. dvs.. står du på avstånd och kastar ner i karet kommer de definitivt att hugga, sen är det bara att nöta tills han fattar att det är mat.. tävlingsinstinkten kommer att göra mycket för att hjälpa dig.. ge det 3 dagar innan du ger honom något annat då de är rätt bräckliga som små.. de tål säkert en månad av svält även i den storleken men de tappar så mycket vikt när de inte riktigt har något att ta från..



    Dådet utfördes av en ensam galning och hans sympatisörer..

    Normaliseringsprocessen..
    (Kommunicerar enbart i tankevurpor)

    Kommentar

    • Ensambarn
      • June 2011
      • 17

      #3
      Smart ide! Ska pröva det! Återkommer med svar !

      Kommentar

      Arbetssätt...