Extremt dammig sand - ta ut och skrubba om eller vänta? Hur länge?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Sleaper
    svarade
    Provat gående vattenbyte, en slang med vatten in och en ut för att se om det klarnar?

    Lämna en kommentar:


  • Bambikill
    svarade
    Jag börjar undra om det verkligen är säkert att stoppa i levande saker i det där karet... Inte för att jag har den blekaste aning om huruvida stendamm skulle vara farligt för fiskar men who knows om det är något annat än vanligt damm.

    Funderar i alla banor nu - kan det vara något av det jag rengjorde det med... men det var bara ättika och svinto (och svinto ska vara preparerat med ren såpa och ingenting annat - och jag såg till att bara kladda på kalkfläckarna och att inte låta en massa av vätskan rinna ner i onödan. Jag betvivlar att jag fick något alls på botten...
    Givetvis sköljde och torkade jag efteråt). Och sköljvattnet var inte grumligt alls.

    För det här är är verkligen inte normalt. Jag hade klagat hos Hornbach om jag ens visste vad jag skulle klaga på... det låter ju inte klokt att påstå att det är dammigt för det låter ju bara som att jag inte sköljt det ordentligt.

    Det är ännu lite klarare idag men vi pratar fortfarande om en nivå som är som svartvatten. Men vitt. Som badvatten eller mineralkällor på Island eller något... :P
    Bakgrunden är en uppspänd svart sopsäck men den ser grågrön ut, så pass mjölkigt är vattnet.


    Jag tror inte att jag kommer att våga stoppa i växter och djur där om jag inte får rätt på det. Djur ska ju inte i på ett bra tag, förrän vattnet är redo för dem, men det här känns helt enkelt inte bra. Det retar ihjäl mig och jag vet inte om jag vill stoppa i skiten igen ens efter mer rengöring. Det skulle vara om jag testade i det minsta karet jag har och ser vad som händer. (30 liter orkar jag kludda med).


    Jag tror att jag får ringa runt till olika butiker och se om de har Råda. Jag kunde inte hitta det när jag köpte denna. Eller be en bekant som har djuraffär att ta in - han säljer bara katt/hund men beställer in akvariesaker till mig om jag ber om det. Han är snabbare än Hornbach.

    Lämna en kommentar:


  • Bambikill
    svarade
    Ursprungligen postat av åheim
    Va är det för konstig sand du köpt? Är den extremt finkornig?
    Hahaha, det undrar jag också. Jag har stirrat klentroget på karet i tre dagar nu... Och det är därför jag funderade på om det kanske var Happylife som ställde till det men det har jag extremt svårt att tro - jag har ju använt det hela tiden och det är inget fel på den och även när jag tagit i i överkant när jag doserat, har det som mest varit dimmigt i en dag eller så. Inte TRE DYGN... :S

    Sanden är inte alls så fin som t.ex. Rådas finaste som är 0,33. Den här är 0,4-1,4 och ligger snarare i det övre spannet eftersom den inte alls är så mjuk som Rådas fina.
    Så det är märkligt hur mycket den dammar. Det kom en rejäl puff damm när jag öppnade påsen men jag tänkte inte så värst mycket på saken förrän vattnet liksom aldrig blev klart när jag sköljde - hur många gånger jag än gjorde det.

    Och när jag sköljer sand vispar jag inte bara runt det lite grann, utan jag verkligen gräver runt i hinken ordentligt, under kraftig vattenström. Det var därför nerverna brast till slut, när inte ens det räckte...

    Jag ville egentligen ha Råda men det fanns inte att få tag i i grannskapet just nu och jag tog den här i brist på annat... jag hade ju aldrig kunnat tänka mig att den skulle vara såhär underlig.
    Om man säger som så att det första dygnet var det så vitt att man inte kunde se botten över huvud taget - inte ens den svarta bakväggen...
    Nu, efter tre dygn, är det "bara" som om man hade löst ut en massa kalk i det. Man kan iallafall se hela botten och bakvägg... :S Men det är ju fortfarande fullständigt abnormt.

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Va är det för konstig sand du köpt? Är den extremt finkornig?

    Lämna en kommentar:


  • Extremt dammig sand - ta ut och skrubba om eller vänta? Hur länge?

    Hmm.

    Har någon råkat på riktigt, riktigt dammig sand? Kloggar det igen filtret om jag startar för tidigt och hur länge bör jag egentligen vänta innan jag ger upp och tar upp sanden igen och skrubbar om det igen...? Jag är nollställd, jag har aldrig sett något liknande och jag är minst sagt konfunderad.


    Jag köpte en säck på Hornbach i helgen - i brist på andra alternativ fick det duga trots att jag tycker att det är för ljust - och sköljde och grejade precis lika länge som jag alltid gör - men resultatet var väldigt annorlunda mot någon sand/grus jag någonsin testat förut... Jag körde runt 10 omgångar per laddning (fick dela upp det på typ fem omgångar) och ändå tyckte jag att vattnet var abnormt dimmigt.


    Någonstans vid punkten när mina knogar började blöda, fick jag nog, stubinen brann - och jag öste i sanden i karet även om jag visste att jag kanske helt enkelt borde fortsatt nästa dag istället... (Vilket dock är tveksamt om jag hade kunnat, med tanke på att jag för första gången i mitt liv faktiskt inser vad "skrapade knogar" innebär... mycket märkligt, jag har nog aldrig haft det förut. Kan inte minnas att jag varit i några knytnävsslagsmål eller boxat på tegelväggar... Jag ryser vid tanken på att skrubba mer sand och riva upp sårskorporna...) Men jag kunde aldrig ha föreställt mig att det skulle bli SÅ knepigt resultat. Man har väl slarvat lite någon gång men det har ju varit minimal påverkan.


    Öser sedan i vatten (ännu ett hjärnsläpp eftersom jag hade inte hade stoppat i någon inredning... jag vet inte hur jag tänkte men strunt samma... vi skyller på sömnbrist... dock fick jag iallafall bekräftat att karet som stått tomt i åratal, iallafall är tätt...) och inser att jag har ett kar som ser ut som om det innehåller utspädd mjölk :S


    DOCK... är det inte omöjligt att det kan bero - iallafall delvis - på att jag råkade hälla i avsevärt mycket mer vattenberedningsmedel än vad som hade behövts (Happylife, det grumlar vattnet temporärt). Men jag har aldrig varit med om att det skulle grumla karet så kraftigt, i tre dygn. Det har klarnat rejält, men det är fortfarande rejält dimmigt.
    Så det borde nästan vara omöjligt att det har med medlet att göra.


    Jag hade velat dra igång ytterfiltret jag planerat att ha till det, för att testa det - jag har köpt det begagnat för några år sedan och tror inte att det är några problem med det, men vill ändå veta säkert - och dessutom vill jag få igång hela processen nu, med inredning och filter. Allt har krånglat till sig tillräckligt länge och jag blir frustrerad.
    Men jag är lite rädd att det ska kloggas igen av sanddammet (om det nu är det men det måste det nästan vara) och att det eventuellt skulle kunna vara svårt att få bort det.
    (Eller bara onödigt jobb med att rensa filtermaterialet det första man gör).


    Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag borde vänta några dagar till - eller om jag borde ge upp och ta ur sanden och skrubba den igen - med något verktyg, eftersom normal skölj inte tycks funka...


    Jag har aldrig varit med om något liknande - trots att jag haft säkerligen 15 olika sorters sand och grus genom åren... och därmed vet jag inte över huvud taget vad jag ska göra med det... Ge upp eller vänta ännu längre. Eller om det ens är någon poäng med att vänta - om dammet är kvar, kan det då orsaka problem senare också...?

    Det vore ju dock väldigt skönt att slippa dra ut all sand igen, om det går att undvika :S
Arbetssätt...