Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Extremt dammig sand - ta ut och skrubba om eller vänta? Hur länge?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Extremt dammig sand - ta ut och skrubba om eller vänta? Hur länge?

  Hmm.

  Har någon råkat på riktigt, riktigt dammig sand? Kloggar det igen filtret om jag startar för tidigt och hur länge bör jag egentligen vänta innan jag ger upp och tar upp sanden igen och skrubbar om det igen...? Jag är nollställd, jag har aldrig sett något liknande och jag är minst sagt konfunderad.


  Jag köpte en säck på Hornbach i helgen - i brist på andra alternativ fick det duga trots att jag tycker att det är för ljust - och sköljde och grejade precis lika länge som jag alltid gör - men resultatet var väldigt annorlunda mot någon sand/grus jag någonsin testat förut... Jag körde runt 10 omgångar per laddning (fick dela upp det på typ fem omgångar) och ändå tyckte jag att vattnet var abnormt dimmigt.


  Någonstans vid punkten när mina knogar började blöda, fick jag nog, stubinen brann - och jag öste i sanden i karet även om jag visste att jag kanske helt enkelt borde fortsatt nästa dag istället... (Vilket dock är tveksamt om jag hade kunnat, med tanke på att jag för första gången i mitt liv faktiskt inser vad "skrapade knogar" innebär... mycket märkligt, jag har nog aldrig haft det förut. Kan inte minnas att jag varit i några knytnävsslagsmål eller boxat på tegelväggar... Jag ryser vid tanken på att skrubba mer sand och riva upp sårskorporna...) Men jag kunde aldrig ha föreställt mig att det skulle bli SÅ knepigt resultat. Man har väl slarvat lite någon gång men det har ju varit minimal påverkan.


  Öser sedan i vatten (ännu ett hjärnsläpp eftersom jag hade inte hade stoppat i någon inredning... jag vet inte hur jag tänkte men strunt samma... vi skyller på sömnbrist... dock fick jag iallafall bekräftat att karet som stått tomt i åratal, iallafall är tätt...) och inser att jag har ett kar som ser ut som om det innehåller utspädd mjölk :S


  DOCK... är det inte omöjligt att det kan bero - iallafall delvis - på att jag råkade hälla i avsevärt mycket mer vattenberedningsmedel än vad som hade behövts (Happylife, det grumlar vattnet temporärt). Men jag har aldrig varit med om att det skulle grumla karet så kraftigt, i tre dygn. Det har klarnat rejält, men det är fortfarande rejält dimmigt.
  Så det borde nästan vara omöjligt att det har med medlet att göra.


  Jag hade velat dra igång ytterfiltret jag planerat att ha till det, för att testa det - jag har köpt det begagnat för några år sedan och tror inte att det är några problem med det, men vill ändå veta säkert - och dessutom vill jag få igång hela processen nu, med inredning och filter. Allt har krånglat till sig tillräckligt länge och jag blir frustrerad.
  Men jag är lite rädd att det ska kloggas igen av sanddammet (om det nu är det men det måste det nästan vara) och att det eventuellt skulle kunna vara svårt att få bort det.
  (Eller bara onödigt jobb med att rensa filtermaterialet det första man gör).


  Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag borde vänta några dagar till - eller om jag borde ge upp och ta ur sanden och skrubba den igen - med något verktyg, eftersom normal skölj inte tycks funka...


  Jag har aldrig varit med om något liknande - trots att jag haft säkerligen 15 olika sorters sand och grus genom åren... och därmed vet jag inte över huvud taget vad jag ska göra med det... Ge upp eller vänta ännu längre. Eller om det ens är någon poäng med att vänta - om dammet är kvar, kan det då orsaka problem senare också...?

  Det vore ju dock väldigt skönt att slippa dra ut all sand igen, om det går att undvika :S

  #2
  Va är det för konstig sand du köpt? Är den extremt finkornig?
  Viva Leo Buscaglia

  Kommentera


   #3
   Ursprungligen postat av åheim Visa inlägg
   Va är det för konstig sand du köpt? Är den extremt finkornig?
   Hahaha, det undrar jag också. Jag har stirrat klentroget på karet i tre dagar nu... Och det är därför jag funderade på om det kanske var Happylife som ställde till det men det har jag extremt svårt att tro - jag har ju använt det hela tiden och det är inget fel på den och även när jag tagit i i överkant när jag doserat, har det som mest varit dimmigt i en dag eller så. Inte TRE DYGN... :S

   Sanden är inte alls så fin som t.ex. Rådas finaste som är 0,33. Den här är 0,4-1,4 och ligger snarare i det övre spannet eftersom den inte alls är så mjuk som Rådas fina.
   Så det är märkligt hur mycket den dammar. Det kom en rejäl puff damm när jag öppnade påsen men jag tänkte inte så värst mycket på saken förrän vattnet liksom aldrig blev klart när jag sköljde - hur många gånger jag än gjorde det.

   Och när jag sköljer sand vispar jag inte bara runt det lite grann, utan jag verkligen gräver runt i hinken ordentligt, under kraftig vattenström. Det var därför nerverna brast till slut, när inte ens det räckte...

   Jag ville egentligen ha Råda men det fanns inte att få tag i i grannskapet just nu och jag tog den här i brist på annat... jag hade ju aldrig kunnat tänka mig att den skulle vara såhär underlig.
   Om man säger som så att det första dygnet var det så vitt att man inte kunde se botten över huvud taget - inte ens den svarta bakväggen...
   Nu, efter tre dygn, är det "bara" som om man hade löst ut en massa kalk i det. Man kan iallafall se hela botten och bakvägg... :S Men det är ju fortfarande fullständigt abnormt.

   Kommentera


    #4
    Jag börjar undra om det verkligen är säkert att stoppa i levande saker i det där karet... Inte för att jag har den blekaste aning om huruvida stendamm skulle vara farligt för fiskar men who knows om det är något annat än vanligt damm.

    Funderar i alla banor nu - kan det vara något av det jag rengjorde det med... men det var bara ättika och svinto (och svinto ska vara preparerat med ren såpa och ingenting annat - och jag såg till att bara kladda på kalkfläckarna och att inte låta en massa av vätskan rinna ner i onödan. Jag betvivlar att jag fick något alls på botten...
    Givetvis sköljde och torkade jag efteråt). Och sköljvattnet var inte grumligt alls.

    För det här är är verkligen inte normalt. Jag hade klagat hos Hornbach om jag ens visste vad jag skulle klaga på... det låter ju inte klokt att påstå att det är dammigt för det låter ju bara som att jag inte sköljt det ordentligt.

    Det är ännu lite klarare idag men vi pratar fortfarande om en nivå som är som svartvatten. Men vitt. Som badvatten eller mineralkällor på Island eller något... :P
    Bakgrunden är en uppspänd svart sopsäck men den ser grågrön ut, så pass mjölkigt är vattnet.


    Jag tror inte att jag kommer att våga stoppa i växter och djur där om jag inte får rätt på det. Djur ska ju inte i på ett bra tag, förrän vattnet är redo för dem, men det här känns helt enkelt inte bra. Det retar ihjäl mig och jag vet inte om jag vill stoppa i skiten igen ens efter mer rengöring. Det skulle vara om jag testade i det minsta karet jag har och ser vad som händer. (30 liter orkar jag kludda med).


    Jag tror att jag får ringa runt till olika butiker och se om de har Råda. Jag kunde inte hitta det när jag köpte denna. Eller be en bekant som har djuraffär att ta in - han säljer bara katt/hund men beställer in akvariesaker till mig om jag ber om det. Han är snabbare än Hornbach.

    Kommentera


     #5
     Provat gående vattenbyte, en slang med vatten in och en ut för att se om det klarnar?

     Kommentera


      #6
      Nej... har inte provat någonting alls än så länge eftersom jag hoppfullt väntat på att det kanske skulle lägga sig. Såg någon tråd någonstans där någon hade problem med damm men hens hade lagt sig efter några dagar så det var det jag hoppades skulle hända här. Men jag börjar tvivla.

      Okej, jag är en väldigt otålig person och blir ännu mer otålig när saker inte går som de ska - men det är helt vansinnigt hur precis allt går mig emot den här akvarievändan... lol

      Och jag HAR faktiskt sköljt så mycket att det borde ha fått ordning på vilken sand som helst. Förutom denna, uppenbarligen.

      Jag tänkte först att ta ut vattnet helt och fylla på nytt igen och se vad som händer, men det känns som att det eventuellt är totalt onödigt jobb om då samma sak händer igen. Så jag tänkte att jag ska skopa ut ett kilo och stoppa i ett pyttekar utan att göra annat än en snabbskölj och sedan fylla på nytt vatten. Blir det samma grej igen är det definitivt sanden och ingenting annat. Eventuellt kan jag ju hälla i kranvatten utan tillsatser för då kan jag iallafall utesluta att min Happylife magiskt bytt egenskaper trots att jag inte fått grumligt vatten i de andra karen. Och sedan MED Happylife - för då ser jag om det blir samma mysko resultat igen.

      Eftersom det bara är ett 30 l, går det fort att experimentera lite med det.

      Blir det inte grumligt där kan jag å andra sidan misstänka att något annat gått snett i det större karet (även om de enda saker jag kommit på skulle kunnat ha med saken att göra - känns ytterst otroliga. Att de mikroskopiska mängderna eventuell såpa eller ättika som kan ha hamnat i ett hörn - skulle orsaka det här - tror jag inte på. Och att Happylife skulle ha reagerat med sanden låter inte klokt det heller).


      Hade jag trott att det berodde på slarvig tvätt hade jag inte ens ifrågasatt vad tusan som hände - men det var det konstigaste jag sett.

      Edit; Jag drygade förresten ut med något/några kilo Råda från en hink jag hade - som iofs stått i åratal - men det är samma jag stoppat i delar av växternas tempkar och där är inte grumligt. Och jag sköljde den samtidigt med den nya sanden.

      Kommentera


       #7
       Det är den här.

       https://www.hornbach.se/shop/Akvarie...-detaljer.html

       Och andra tycks då inte ha haft några problem. Alltså måste något ha hänt här. Men vad...

       Jag vägrar tro att det är Happylife. Jag har använt medlet i säkert 10 år och aldrig haft ett enda problem. När det grumlat som absolut värst om jag varit för frikostig med doseringen, har det hållt i sig kanske under en dag och varit klart på kvällen.

       Så går det när man tar till alternativ man egentligen inte är helt nöjd med (jag gillar inte vitt), för att man är för otålig... -__-
       Eftersom jag älskar Rådas naturliga färg var det mer än lovligt korkat att köra på något annat än just den.

       Jag vet inte ens om jag orkar jäklas med det. Försökte checka alla butiker jag kan komma på som kunde tänkas sälja Rådasand i närområdet men ingen verkar ha det i sortimentet och antalet djuraffärer i Helsingborgsområdet har verkligen blivit begränsat i fråga om akvariegrejer. Jag får beställa antingen från min butik eller från Hornbach då, om jag bestämmer mig för att skita i dammsanden och köpa annat.
       Senast ändrad av Bambikill; 2020-06-25, 13:45.

       Kommentera


        #8
        Jag har nyss använt den sanden fast beige och mindre kornstorlek tror jag. Den dammade också duktigt och jag fick skölja många fler gånger än med Rådasand (som jag har i de andra karen). Det blev aldrig helt klart vatten i sköljhinken. Väl i karet klarnade vattnet dock snabbt upp och jag upplevde ingen dammighet alls efter ca ett dygn. Då körde jag iofs med filtret igång. Det kanske är där allt damm sitter nu

        Kommentera


         #9
         Säljaren på Hornbach sade faktiskt till mig att skölja noga och att sanden är dammig. Så det är kanske en extra dammig sort de har.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen postat av Nando Visa inlägg
          Jag har nyss använt den sanden fast beige och mindre kornstorlek tror jag. Den dammade också duktigt och jag fick skölja många fler gånger än med Rådasand (som jag har i de andra karen). Det blev aldrig helt klart vatten i sköljhinken. Väl i karet klarnade vattnet dock snabbt upp och jag upplevde ingen dammighet alls efter ca ett dygn. Då körde jag iofs med filtret igång. Det kanske är där allt damm sitter nu
          Åhå! Så jag får kanske skylla mig själv ändå... Men jag tänkte ju att det faktiskt borde räcka eftersom jag är långt petigare än de flesta jag känt som slarvat bra mycket mer än jag gör :S (Fast hade jag kunnat tygla humöret hade jag kanske kört några omgångar till...)

          Jag har inte vågat koppla i filtret eftersom jag aldrig råkat ut för det här förut och blev väldigt osäker på hur pass stora klogg det skulle kunna orsaka - och huruvida det är enkelt att få bort. Det är ju definitivt mindre jobb med att tvätta filtermaterial än all sand - men jag har noll koll på hur hårt det skulle kunna proppa in sig överallt, när det är så fint. Sand i sig är ju en sak - men just dammet.
          Jag funderade på att använda filtret för att försöka testa om det kunde fixa problemet genom att samla upp skiten, men vågade inte riktigt. Kanske jag skulle kunna stoppa i något större gammalt innerfilter dock, om jag hittar filtermaterial till något av dem, och se vad som händer. Kloggar hellre dem än ytterfiltret.


          Det är lockande att skita i sanden och beställa Råda, för jag gillar verkligen inte det vita till en sådan typ av biotop, men har tänkt att det kommer att se annorlunda ut i ett svartvattenkar - men nu vill jag fan ta mig få igång skiten. Och jag har ändå planerat att byta ut hela karet så fort jag har råd. I vinter kanske. Hade jag haft tålamod hade jag väntat med hela projektet tills dess - men så mycket tålamod kan jag inte uppbringa :P

          Kommentera


           #11
           (Ehm... jag HADE ju faktiskt hyfsade mängder Råda... men det finns inte en chans att jag hade fått för mig att rengöra det efter yngsta fröken kattskrälles eskapader med förväxling av kattlåda och akvarie... Så jag kastade sisådär 50-60 kilo Råda... Har bara 0,33 kvar och det är för fint. Och dessutom bara typ 8-10 kg).

           Kommentera


            #12
            Nu j*ar får vi se. Hade inget material till de största innerfiltren men hittade en patron till ett Eheim pickup 160 så det får duga som test även om det inte är direkt stort.
            Om det får tuffa på det där inne tills senare ikväll och det verkar göra skillnad, vet jag att det är damm och att det går att få bort.
            Isf rör jag runt sanden inne i karet direkt för det finns säkert kvar inbäddat där också, och kör innerfilter tills de rensat bort allt eller iaf det mesta. Jag får väl stoppa i alla de småfilter som jag kan hitta filtermaterial till :P

            Det är ändå för varmt just nu för att slabba med att skrubba sand.

            Det vore väldigt trevligt om det vore så enkelt att innerfilter kunde rensa det och jag slapp ösa ur allt igen och skrubba ännu mer... Håller tummarna för att det ska hjälpa.

            Kommentera


             #13
             Jag hade satsat på 100%vb och inga tillsatser. Jag har använt Happy life flytande filtermedium i ett nyinrett kar en gång, vattnet var mjökigt i dagar. Jag tror att jag tillslut fick göra vb för att bli av med dimman. Har aldrig använt detta senare. Men det kanske inte är samma som du använt.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen postat av Sleaper Visa inlägg
              Jag hade satsat på 100%vb och inga tillsatser. Jag har använt Happy life flytande filtermedium i ett nyinrett kar en gång, vattnet var mjökigt i dagar. Jag tror att jag tillslut fick göra vb för att bli av med dimman. Har aldrig använt detta senare. Men det kanske inte är samma som du använt.
              Jo, det är det men jag har aldrig någonsin, inte på 10-12 år, haft problem med medlet. Har inte använt något annat öht förutom någon gång i nödfall när jag inte fått tag i en ny flaska direkt. (Men då bara till fisk, eftersom Happylife anses av många vara den tryggaste sorten för just Axolotl - exakt varför, kommer jag inte ens ihåg, det var så länge sedan... haha...) Därav började jag med det och har kört vidare med den hela tiden. Dessutom är den vansinnigt dryg och lite "allt-i-ett"). Den enda mjölkigheten jag fått har försvunnit. Vid normala vattenbyten - efter ett par timmar (och det bara i större kar. I småkar blir det aldrig dimmigt öht). Om jag slabbat i extra - max en dag.

              Jag tänkte först att medlet kanske hade typ... skiktat sig och att jag inte skakat tillräckligt, men det är inte logiskt det heller eftersom jag ju använt den kontinuerligt även nu under tiden och vattnet till fiskarna etc - har inte blivit såhär. Inte ens aningen dimmigt. Oavsett hur mycket extra jag råkat slabba i - borde det inte ha resulterat i det här :S Jag gjorde delvattenbyte till fiskarna samtidigt och det var kristallklart hela tiden.

              Jag rafsade iallafall runt lite nyss i sanden för att störa upp eventuellt extra - och det yrde upp rejält mycket mer dimma, och det är tydliga partiklar, så det finns inte bara i vattnet utan även i sanden. Nu är det lika illa som det var för två dagar sedan...
              Men jag får byta allt vatten oavsett och sen se om innerfiltret kunde orka få bort iallafall något av det. Då bör det kanske funka att filtrera bort det.
              Om innerfiltret sen inte skulle se totalt katastrofalt ut inuti, kanske jag vågar koppla in ytterfiltret.
              Sandskölj direkt i karet... :P Egentligen totalt galet men det vore väääääääldigt skönt att slippa ha ut hela skiten igen...


              Herregud vilket besvär med en så idiotisk grej... -__- Fattar inte vad som hänt... har tillverkaren blandat det med kalkstenskross eller något... ? :P

              Men jag slipper gärna ösa upp 28-30 kg sand och skrubba om den så jag testar såhär först så får jag se om det kan hjälpa aningen :S Det sköter ju sig själv.
              Fortsätter det krångla tills imorgon och innerfiltret inte verkar göra någon skillnad över huvud taget - inte ens lite grann - får jag ta ut sanden, vare sig jag vill eller ej.
              Jag misstänker dock att jag kommer att få göra så i slutänden, oavsett :S

              Kommentera


               #15
               Lol... jag får spunk

               Tömde ut vattnet igår kväll, sedan tvättade jag det direkt i karet, i flera omgångar. Rafsade runt medan jag punktsköljde med min trädgårds...pistol... (Vad heter det där egentligen... har nog aldrig funderat på korrekt namn :P) Den får till en rätt jäkla hård stråle i en av inställningarna. Högtrycksspruta light, typ. Bara kraften i sig, lyfte sanden från botten och sköljde från grunden...
               (Bästa akvarierelaterade köpet jag någonsin gjort, den pistolen... Den kostade tre-fyra ggr mer än seten i plast men sååå värd det. Den är i metall och har aldrig bråkat eller läckt en droppe, alla inställningarna är suveränt användbara - speciellt "högtrycksvarianten" och den "skvalande" som jag fyller på kar med. När den går via den inställningen, genom ett durkslag - stänker det i stort sett ingenting öht, och stör minimalt i vattnet... Den är dessutom i stort sett omöjlig att kvadda (vilket jag gjort förut med två stycken, när jag råkade trampa på den ena och lägga tungt på den andra) och är tung nog att vara 100 % trygg att lämna påslagen hakad på karkanten en stund, när man inte är i rummet. Jag orkar inte stå och vakta och vänta på vattenbyten i större kar, så pistoler är guld...)

               Jag är inte kort, men inte lång heller - och det är asjobbigt att greja med sand fram och tillbaka om jag inte måste... Standardkar på möbel är precis så pass höga att jag får stå på tå för att ens nå hela botten när jag tömmer sand... Så lösningen var bra även om sköljvattentömningarna blir mycket jobbigare än i hink i badkaret.

               Gud vad det dammade... Efter typ 4-5 omgångar gav jag mig då det började se lite bättre ut. Fyllde på med bara kranvatten - ca 80-100 liter, för att se hur det ser ut. Om inget skulle förändras över natten - är det inte Happylife, enligt mig.
               (Testade även att hälla upp vatten i ett helt tomt 30-kar. Först utan tillsatser, sedan med Happylife. Grumlingen var helt borta efter ca 2 timmar. Så det är inte medlet... Såvida inte det kan reagera på något mystiskt sätt med sanden...)


               18 timmar senare - är vattnet fortfarande grumligt. Och det KAN inte vara rester av Happylife som orsakar det för det borde definitivt ha sköljt bort. Det måste vara sanden. Även efter mer skölj - är sanden alltså i stort sett lika dammig som förut.


               Jag kan nog inte komma på något annat sätt än att tömma ur sanden, skrubba karet ännu en gång för att till 100 % kunna utesluta karet som anledning - och börja om.

               Jag tror att jag testar att skrubba något kilo hysteriskt hårt och testa i 30-karet. Testa med både kranvatten och Happylife. Det är så litet att det går fort att testa. Om samma sak händer där - använder jag definitivt inte den här sanden.

               Jag funderar allvarligt på att skita i den helt och hållet och åka iväg till varenda zoobutik i närområdet för att se vad jag kan hitta. Ingenting, misstänker jag. Men jag får nervsammanbrott snart.               Det här är fan ta mig ett av de konstigaste problem jag varit med om vad gäller akvarierelatade saker... Det driver mig till vansinne och jag kan inte börja med någonting annat :S
               Senast ändrad av Bambikill; 2020-06-26, 12:43.

               Kommentera

               Sparar...
               X