Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Rengöra Back To Nature-bakgrund med högtryckstvätt

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • T_B
  svarade
  Nu är väl det här för sent, men jag har fått bort alla alger från BTN Slimline genom att helt enkelt tömma karet på allt levande, tappa ur vattnet och sedan fylla på med så varmt vatten som möjligt från vattenkranen. Använde slang. Sedan fick det stå och svalna och därefter gjorde jag om processen en gång till för säkerhets skull. Efter några dagar ramlade algerna av och bakgrunden såg ut som när den var ny.

  Kommentera:


 • ekc
  svarade
  Tack för svar. Testar klorinlösning.
  Absolut, alger kan vara vackert, men jag är ute efter kristallklart vatten med så ren inredning som möjligt. Ifall nu algerna återkommer efter total-rengöringen, trots att jag installerat UV-filter, så skulle jag vilja satsa på svarta stenpartier istället för mina nuvarande "River"-moduler/slimline från BTN. Hittar dock inga snygga mörka moduler någonstans, och undrar därför ifall det på något vis går att färga BTN-moduler? Har någon gjort detta, och vilken färg bör man isåfall använda sig av?

  Kommentera:


 • Björn J.
  svarade
  Med min gamla högtryckstvätt hade man kunnat rengöra ömtåligt kinesisk porslin från den tidigaste mingdynastin, den var det nästan inget tryck i alls.
  Den nya spolar bort lacken från bilen om man är oförsiktig.
  Vad jag ville ha sagt med detta är att du inte skall gå på inredningen med högtryckstvätt, om det är något sting i högtryckspumen förstör du inredningen.
  Så Steaper ich Åheims förslag om klorinlösning och tandborste (eller något större borste) tycker jag låter vettigt.

  Jo, Kjell, visst tål både glas och silikonfogar en högreyckstvätt. Men jag hade nog ändå varit väldigt försiktig med att högtryckstvätta fogarna, som kan lossna, men dom förstörs inte... Har nyligen spolat bort gamla sikaflex och limfogar på båten med högtryckstvätten och turbomunstycket.
  Gamla vresiga alger på glas tas bort efter blötläggning (om nu akvariet varit torrt en tid) med klorinlösningen och en rakbladsskrapa. Men akta silikonfogarna, det är lätt att komma under sådana med rakbladet! (jag vet av bister erfarenhet).

  Kommentera:


 • Kjell Fohrman
  svarade
  Silikon och glas bör tåla en tvätt med högtryckstvätt om man nu absolut måste använda detta..

  Kommentera:


 • åheim
  svarade
  Jag tycker det är naturligt och ser bra ut med alger på bakgrunden, eventuellt skulle jag ta en tanborste och skrubba bort på dem ställen jag tycker det blir för mycket. Jag hade stora sjok av alger på en bakgruns förut och dem vajade så fint i strömmen och i det karet hade jag snäckskalslekare (Lamprologus ocellatus) och i sjoken simmade dem in och gömde sig när de var lite jagade av nån av de andra, de var så kul att titta på

  Kommentera:


 • Sleaper
  svarade
  Jag hade nog satsat på att spraya en lösning med klorin/vatten 50/50. Låtit det verka 10-15minuter och sen sköljt av lösningen med vatten, ev. upprepa en gång till. Alt. spraya med väteperoxid på samma sätt. Båda medlen bleker så hur det påverkar färgen på bakgrunderna vet inte jag, men det är effektiva metoder att få död och bort alger på t.ex. stenar. Det bästa vore kanske en blötläggning i klorin/vatten, men bakgrunder är ofta stora grejor så det kan ju vara knepigt. Jag gör rent mina CO2-diffusorer genom blötläggning i klorin/vatten, dom blir som nya efter ett bad ett dygn i den blandningen. Får bara vara varsam när man hanterar klorin, en droppe på t.ex. jeans så blir det en vit fläck som är där för evigt . Men det kanske finns andra som haft och löst problemet som kan svara mera säkert.

  Kommentera:


 • ekc
  skapade ett ämne Rengöra Back To Nature-bakgrund med högtryckstvätt

  Rengöra Back To Nature-bakgrund med högtryckstvätt

  Har ett Juwel Vision 450. Hört att man kan rengöra Back To Nature's bakgrunder och moduler med högtryckstvätt (har fått envisa grönalger som inte ger med sig hur mycket jag än skrubbar).
  Måste man ta lös bakgrund/moduler eller går det att använda högtryckstvätt rakt ner det tomma akvariet? Blir det för hårt tryck mot glas/silikon då?
  Någon som har något annat tips för hur man blir av med dessa alger? Har införskaffat UV-filter, men det hjälper ju inte mot redan befintliga alger på stenar/bakgrund.
Sparar...
X