Vattenbyte???

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Karon
    • January 2002
    • 3170

    #16
    Till Finn,
    Man skall inte göra det märkvärdigare eller krångligare än nödvändigt.
    Har man inte speciellt känsliga fiskar eller alltför extrema vattenvärden i kranvattnet kan man gott göra som du tänkt. Använd en trädgårdsslang när du skall tappa ur akvariet och sätt en snabbkoppling mellan duschslangen och blandaren och motsvarande kopplingsdel på slangen du har till akvariet så spar du MYCKET arbete (om du nu skulle ha tänkt använda hinkar). Sen kan man ju även prata med sin lokale rörkrökare om han har en spillbit med rör, 12-15 mm grovt som han skulle kunna böja först till en 180 graders krök, sedan böja till ena änden i en 90 graders paralellt med glaset så långt ner som du kan tänkas vilja tömma akvariet. På den raka änden sätter man en Ballofix-kran med en snabbkoppling som du kan koppla till slangen, då blir vattenbytet en lek.

    Dä årner sä allti, å jör dä int dä så kvetter dä !

    Kommentar

    • Finn
      • March 2002
      • 56

      #17
      Tack för tipset.
      jag tror jag provar denna enklare metoden först. Dör sen allt får man kanske försöka sig på den avancerade metoden...
      Det verkar dock ganska svårt att ha ca 120L vatten stående.
      Jag hoppsa att "kranvattenmetoden" fungerar hos mig.

      Kommentar

      • rm66
        • March 2002
        • 8

        #18
        Det finns anaeroba bakterier och de klarar sig utan syre. Ifall du tänker på att det är en försluten behållare och att bakterierna skulle dö av syrebrist. Om man inte tro att produkten innehåller det den skall göra tycker jag att man skall göra en anmäla. Vi har lagar och bestämmelse i det här landet och om en produkt skall innehålla bakterier så skall den göra det. Hur är det med foder t.ex. innehåller det vitaminer eller inte… <img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle> Varför inte göra ett test på vattnet och kolla om det är några förhöjda värden av nitrit och nitrat och sedan tillsätta de medel som finns i handels och se om det förändrar nivåerna vid en ny mätning. Det skulle besvara frågan om det är humbugg eller inte! <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

        Innan man tillsätter en massa preparat i onödan:

        1: Iakttag hur fiskarna beter sig , det återspeglar hur deras livsmiljö är!
        2: Gör ett test på vattnet först, om du misstänker att något är fel eller om du föredra att ha det som rutin.
        3: Se i akvarieböcker vad kan jag göra för att förändra detta.
        4: Om man nu vill köpa preparat i handel, så gör det!
        5: Testa vattnet regelbundet

        MC
        MC

        Kommentar

        • imported_n/a
          • January 2002
          • 585

          #19
          Hej

          Eftersom det var jag som påstod att preparaten är humbugg ska jag svara på föregående inlägg. OM det skulle finnas denitrifikationsbakterier måste det fökjaktligen också finnas överskott av koldioxid när du öppnar förpackningen(läskedryck), för det är en produkt utöver kvävgas som bildas vid denitrifikation. Dessutom är dessa bakterier mycket kännsliga för tryck- och temperatur förändringar(även pH och dKH).

          Eftersom jag själv inte använder dessa preparat vet jag inte om det står på förpackningen att de innehåller bakterier eller hur många eller typ. MEN vad som preparaten däremot innehåller är en lätt åtkommlig kolkälla, för det är kolet som begränsar deras tillväxt(bakterierna). ÄVEN om mängden bakterier ökas men det är kolbrist i systemet kommer inte biomassan att öka, vilket innebär att kvävet inte omvandlas. Dessutom är det viktigt att veta vilken typ av bakterie det är, d v s vilken typ av kolkälla den ska ha.

          För att få bättre kundskap rekomenderar jag följande länkar:

          Nitrospira: the real nitrite-oxidizing bacteria in aquaria
          http://www.animalnetwork.com/fish2/aqfm/1998/mar/science/default.asp

          Nitrospira, not Nitrobacter...Again!
          http://www.animalnetwork.com/fish2/aqfm/1998/june/science/default.asp

          What Are the Ammonia-Oxidizing Bacteria Really?
          http://www.animalnetwork.com/fish2/aqfm/1998/aug/science/default.asp

          OCH slutligen http://marineland.com/drtims.html

          JAG anser fortfarande att dessa preparat ät HUMBUGG, det går att förse dem med en kolkälla utan att springa iväg till ZOOHANDLAREN. OM det är humbugg eller inte MÅSTE antalet bakterier och typ av bakterier analyseras.

          Om jag tillsätter etanol och får samma resultat innehåller då etanolen bakterier? Svaret är givet, men visar på att iaktagelser och verkan inte är samma sak. För att antalet bakterier ökar måste inte preparaten innehålla bakterier.

          Mvh
          Rickard

          /Rickard
          don Quijote och KA.
          http://www.killifish.tk

          Kommentar

          • Kjell Fohrman
            Administrator

            • December 2001
            • 48148

            #20
            Humbug eller inte - det fungerar!!
            Jag tänker inte ge mig in i en teoretisk diskussion om detta eftersom jag inte är insatt i detta.
            Däremot vet jag av praktisk erfarenhet att vissa bakteriekulturer fungerar. Att jag använder ordet vissa beror helt enkelt bara på att jag bara har testat ett fåtal av dem och jag därmed inte kan uttala mig om övriga.
            Om det sedan beror på att de fungerar som så att de tillför nyttiga bakterier i akvariet, eller att de får befintliga bakterier att växa till snabbare (det måste då finnas fiskar i akvariet).
            Jag kan ge några exempel
            1/ För ett antal år sedan så fraktade jag ett komplett saltvattensakvarium (vattnet i syresatta tunnor) till Tyskland för att ställas ut på en mässa. 1 timme efter att vi fått igång akvariet (utan fisk), så testade vi nitriten i akvariet den var mycket hög, väntade ytterligare en 1/2 timme, ingen förändring. Då lade jag i dubbel dos av Dupla Bacter (en s.k. bakteriekultur), efter en halvtimma var det ingen nitrit alls i akvariet.
            2/ På en ciklidutställning som arrangerades i Göteborg för ett antal år sedan så startades ett 30-tal större akvarier. Det uppstod betydligt mindre problem i akvarier där bakteriekulturer användes än där de inte användes. Markant skillnad faktiskt.

            Varken bakteriekulturer eller preparat typ Aqua Safe som t.ex. tar bort klor i vattnet är humbug. De fungerar.
            Sedan är det förstås en helt annan fråga om man behöver använda det eller inte. Det varierar från fall till fall.
            Typ Aqua Safe rekommederar jag vid mycket stora vattenbyten samt vid start av akvarium. Däremot behövs det som regel inte vid vanliga vattenbyten.
            Bakteriekulturer rekommenderar jag vid starten för den otålige, dvs den som inte nöjer sig med ett fåtal fiskar och på så sätt ser till att det på ett naturligt sätt skapas en gynnsam bakteriekultur i ett akvarium. Självklart kan man också tillföra nyttiga bakterier i ett akvarium genom att använda inkört grus från ett annat akvarium och/eller ett inkört filtermaterial. Däremot innehåller gammalt vatten betydligt mindre bakterier än vad gruset gör.
            Akvaristiska hälsningar
            Kjell






            Akvaristiska hälsningar
            Kjell
            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

            Kommentar

            • imported_n/a
              • January 2002
              • 585

              #21
              Hej

              Askorbinsyra tar också bort klor ca. ett kryddmått avlägsnar klor i en kubikmeter vatten (1000 liter vatten) till en försummbar kostnad. Detta är inte humbugg utan KUNDSKAP som inte gynnar zoohandeln. Det fungerar dessutom, sedan är det upp till var och en om man anser sig ha för mycket pengar.

              När jag använde ordet humbugg första gången så avsåg jag i första hand att det finns andra "preparat" som har exakt samma effekt som de preparat som säljs i zoohandeln men till en ringa kostnad. Jag PÅSTOD inte att preparaten inte fungerade. Man ska inte känna sig kränkt för att kundskaperna tryter, utan ta lärdom av det istället(läs de tidigare länkarna). Jag accepterar inte att någonting "fungerar" utan jag tar reda på varför, vilket är skillnad mellan mig och de flesta. Detta ger också en betydligt större kundskap.

              Jag har ALDRIG några problem med nitrit fast jag ALDRIG har använd de medel som finns i zoohandeln, detta skulle då bevisa att det inte behövs vare sig en kolkälla eller bakterier? Naturligtvis inte, men ibland kommer det upp sådana "bevis" på vissa akvariforum som är rent befängda. Skulle dessutom akvaristen i fråga varit aktiv en längre tid så kan en liten löjlig "ordväxling" uppstå. Den kundskap vi har i dag kommer inte att vara hela sanningen i all framtid, TYVÄRR har akvarielitteraturen(svenska) stanna i en förgången tid. Där sprids endel av dessa fel vidare.

              Däremot är det helt korrekt att vatten i sig inte innehåller några bakterier(Nitrospira), de är inte "fri simmande" utan fäster alltid på något underlag. Undantaget tycks vara medlen som säljs, för där måste de vara "fri simmande" om det ska finnas några bakterier i någon större mängd.;-)

              Jag har varit akvarist i 28 år(med ett kortare uppehåll) och är fortfarande lika intresserad av att lära mig nya saker som när jag startade. Den dagen jag tror/känner att ingen mer kundskap finns i ämnet tömmer jag samtliga akvarier och börjar mata duvorna.

              Mvh
              Rickard

              /Rickard
              don Quijote och KA.
              http://www.killifish.tk

              Kommentar

              • Finn
                • March 2002
                • 56

                #22
                Hej.
                Mitt akvarium 540L har nu varit igång 2 veckor. sista veckan med fisk.
                När tycker ni att jag skall göra första vattenbytet ?
                Skall man gör det nu eller kanske vänta ett par veckor till ?
                Värdena verkar bra. Har legat ganska stabilt sen dag 3.

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Administrator

                  • December 2001
                  • 48148

                  #23
                  Hej Finn,
                  Det viktiga är att mata mycket försiktigt den första tiden. Man kan börja byta vatten efter ca 14 dagar med fisk, men gör betydligt mindre vattenbyten den första tiden.
                  Akvaristiska hälsningar
                  Kjell

                  Akvaristiska hälsningar
                  Kjell
                  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                  Kommentar

                  • Finn
                    • March 2002
                    • 56

                    #24
                    Tack. Jag litar på dig.
                    Det där med matningen är alltid sårt ;-)
                    Det är nog lätt att ge för mycket. De är ju alltid hungriga.

                    Mvh
                    Finn

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48148

                      #25
                      Hej igen,
                      Fiskar är alltid hungriga och de kan inte heller bli mätta på samma sätt som människor. Dvs finns det bara plats över i tamsystemet och foder så äter de.
                      Att de inte äter mer i sin naturliga miljö beror helt enkelt på att det inte finns mer mat.
                      Så om man i akvarium skulle mata dem varje gång de vill ha mat, så skulle det mycket snabbt leda till katastrof.
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell

                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • Carl
                        • January 2002
                        • 30

                        #26
                        Hej Rickard,
                        vi diskuterade just vattenbyten på vårt senaste killimöte här i Stockholm. I samband med den diskussionen kom vi även kort in på de där bakteriepreparaten. Trots att det finns en hel del kunskap (och jag anser inte att jag räknas dit) inom gruppen kunde ingen se hur dessa preparat skulle fungera rent praktiskt. Samtidigt verkar de fungera enligt vissa. Är det att man lurar sig? Vi enades hur som helst om att var och en fick leva efter sin egen tro. Slutrepliken blev: "Om man bara tror på det så fungerar det kanske. I alla fall blir man själv lyckligare."

                        Finns det några belägg för att preparaten verkligen skulle kunna innehålla fritt flytande bakterier?

                        Hälsningar,
                        Calle

                        PS. Mattias Grönlund svär över att han gav bort ditt kompendium om vattenkemi till någon kompis. Vet du hur jag kan få tag i ett nytt?





                        Kommentar

                        • imported_n/a
                          • January 2002
                          • 585

                          #27
                          Hej Carl

                          De bakterier(Nitrospira) det handlar om svävar inte fritt, men de medel som kommit den sista tiden är bättre. Orsaken till det är den forskning som bedrivs inom området. Det viktiga är att ha rätt kolkälla för respektive bakterie, vilket varierar.

                          Därför är det värt mödan att läsa igenom de länkar jag angav tidigare. Dr. Timothy A.Hovanec håller också på med att ta reda på vilket filtermaterial som är effektivast och om det kan finnas olika bakerier i olika material.

                          Kompendiumet köper du från SKS butiken, skriv till Mogens så tar han upp ett till utställningen. Du kommer väl dit? Jag gör det i alla fall.

                          Mvh
                          Rickard Berg



                          /Rickard
                          don Quijote och KA.
                          http://www.killifish.tk

                          Kommentar

                          • Carl
                            • January 2002
                            • 30

                            #28
                            Hej Rickard,
                            jag kommer läsa igenom länkarna och även köpa ditt kompendium. Som du skriver ofta får man hela tiden försöka fördjupa sig. Just vattenkemin är ju en av de viktigaste delarna inom hobbyn.

                            Vad gäller killiutställningen kommer jag nog hjälpa till en hel del. Vi gick igenom planeringen på senaste mötet och hoppas att det ska bli ett givande arrangemang. Hoppas du har några fiskar du vill bidra med. Om du inte redan visste det kan du anmäla dem till Mattias Grönlund. Vi hoppas naturligtvis på så många deltagare som möjligt och speciellt då från icke-stockholmare. Allt så att vi stockholmare får chansen att köpa lite killis som inte finns i Stockholmsregionen.

                            En annan fråga som dök upp på mötet var salttillsatser. Vi diskuterade dels om det finns någon skillnad mellan havssalt och vanligt grovsalt. Om jag inte minns fel ansåg Janne Wester och Robban Karlsson att havssaltet inte var så bra att blanda i till fiskarna, medan det fungerade utmärkt för artemiakläckning. Omvänt var grovsaltet bättre för fiskarna och sämre för artemian. Vissa ansåg att de inte märkt någon skillnad utan att de alltid körde med antingen havssalt eller grovsalt.

                            Vidare diskuterades mängden salt, speciellt för att motverka oodinium. Själv har jag bestämt mig för att lägga mig på 1 msk. per 10 liter (mer för Nothobranchiusarter). Vad är dina åsikter om detta med salt till fiskarna?

                            Hälsningar,
                            Calle

                            Kommentar

                            • imported_n/a
                              • January 2002
                              • 585

                              #29
                              Hej Carl

                              Använder nästan aldrig salt(NaCl) till fiskarna. De gånger som jag använder det är oftast när nya arter(växtlekare) kommer in i bilden. Men med tiden har jag kommit underfund med att det är bättre att låta de gå i kranvattnet där dKH är högre. Det är när de är stressade som oodinium eller möjligen svamp runt munnen uppkommer. Däremot sänker jag pH-värdet sakta men säker.

                              MEN nu är det så att jag använder filter som är "halv öppna", de ligger delvis på delvis i akvarierna(Det kommer en artikel om detta i Killibladet senare), vilket medför att vatten avdunstar och när detta vatten ersätts så stiger "salthalten"(konduktiviteten) något. Vilket är i princip samma sak som att tillsätta "salt". Orsaken till att jag vill att vattnet ska avdunsta är för att uppnå en temperatursänkning på vattnet(ca. 2 grader). Största fördelen är att kvävet reduceras istället för att omvandlas i filtret, nyttjar alger för detta. Däremot vill jag inte på detta forum uppge hur ofta jag byter vatten.

                              Sedan är det detta med "havssalt" och havssalt, ett relativt stort begrepp. Tidigare angav jag att jag använde NaCl, det gör jag av den anledningen att det inte påverkar vattnet, bortsett från höjd konduktivitet. Ja, det fungerar faktiskt som katalysator om man filtrerar genom torv(torven fungerar som en jonbytare). Havssalt innehåller t ex magnesium, mangan och andra joner. Det innehåller också karbonater, vilket leder till en förhöjd karbonathårdhet(kan var bra i vissa fall). Det man får tänka på är att inte få för höga halter av kalium och mangan, har tidigare provat bordsalt med KCl och NaCl vilket inte var lyckat. Troligen för höga halter av kalium, detta är ren spekulation(inte vetenskapligt). Fiskarna dog i alla fall(detta är några år sedan).

                              Mvh
                              Rickard Berg

                              /Rickard
                              don Quijote och KA.
                              http://www.killifish.tk

                              Kommentar

                              Arbetssätt...