Vattenbyte???

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • chrille5
    • January 2002
    • 113

    Vattenbyte???

    Hej, jag brukar tappa upp kallt vatten i en stor hink och vänta över en natt på att det skall bli rumstempererat. Behövs det eller kan man bara hälla vattnet i akvariet från kranen direkt??? Jag menar finns det inte dåliga bakterier i varmvattenberedaren???
    Jag har en kompis som brukar fylla hinkar och tappa i direkt, för honom funkar det bra.

  • lillfrasse
    • February 2002
    • 2228

    #2
    Det är ingen större fara att tapa vatten direkt i akvariet. Gör man det dessutom på eftermiddagen så har man ju oftast spolat en del innan, typ om man diskar eller lagar mat eller något sådant. Själv har jag en snabbkopling till köksblandaren med en ventil (kran) i ändan så att man kan reglera flödet när man fyller på. Jag känner bara med fingret om det är hyfselig tempratur, några grader hit eller dit spellar inte någon roll. Sedan när man duschar i vattnet i akvariet så luftas den mesta kloren ur....<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
    Så går det till hemma hos mig när jag bytter vatten.

    MVH.

    lillfrasse
    Simma lungt..
    Lillfrasse..

    Kommentar

    • chrille5
      • January 2002
      • 113

      #3
      OK, tack för informationen


      Kommentar

      • skraegget
        • February 2002
        • 157

        #4
        Det är ok att göra så, men du skall tillsätta sera nitriveck eller något liknande i vattnet innan du häller ner det i akvariet. Det tar bort amonium och nitrit och annat skit. Ursäkta språket, men det rimmade ju<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

        Kommentar

        • murdoc
          • February 2002
          • 83

          #5
          Jag brukar oxå fylla vattnet någon stans dan innan jag byter vatten...

          Philip
          Philip
          http://hem.passagen.se/vaaf/index.htm

          Kommentar

          • imported_n/a
            • January 2002
            • 585

            #6
            Hej

            Jag tar vattnet direkt från kranet till de större akvarierna. Kontrollerar bara att temperatur diff. inte är allt för stor. Att tillsätta något medel mot kväveföreningar i kranvattnet(kommunalt) är bort kastade pengar, möjligen om du bor på landsbygden och har egen brunn.

            Förövrigt finns det inga bakterier i dessa preparat, det är ren humbugg. De kan nämligen inte överleva under sådana förhållanden. Vill du göda bakterierna kan du ta en sockerlösning, ättiksyra eller etanol. Spara pengarna till någonting roligare och ge inte bort dem till zoohandlaren.

            MVH
            Rickard

            /Rickard
            don Quijote och KA.
            http://www.killifish.tk

            Kommentar

            • skraegget
              • February 2002
              • 157

              #7
              Jag håller inte med föregående talare/skribent. Vattnet i en stad är inte så harmfullt som du tror. dem slänger i en massa kemikalier för att skydda ledningar och för att göra det drickbart slänger dem i också i kemikalier som inte fiskarna trivs i speciellt mycket. Dem grejerna kan preparaten från zoohandlarne ta bort. Tror jag iallafall.

              Kommentar

              • lillfrasse
                • February 2002
                • 2228

                #8
                Jag tror att i ett fungerande akvarie medbiologisk balans i så är det nog ingen fara att hälla vattnet direkt i akvariet. Det har iallafal fungerat för mig i ca 2-3 år nu ingen fisk har dött av färskt vatten vad jag vet. Med undantag för välldigt känsliga arter naturligtvis. <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
                Sedan om vatten beredningsmedel hjälper eller inte låter jag vara osagt, om inte annat så hjälper det ju psyket. De kommunala vatten verken eftersträvar neutralt och mjukt vatten så att rörena inte kalkar igen...
                Har som entrepenör varit och jobbat på det kommunala reningsverket och där kan man snacka om att tillsätta mycket böös i vattnet...

                MVH

                lillfrasse
                Simma lungt..
                Lillfrasse..

                Kommentar

                • imported_n/a
                  • January 2002
                  • 585

                  #9
                  Hej

                  Vilka kemikalier och vilka koncentrationer?

                  De tillsätter i huvudsak lut(NaOH), vätekarbonat(HCO3) eller karbonat(CO3). Men vanligast är enbart lut för att höja pH-värdet till ca. 8 och detta för att minska på koldioxidhalten i ledningsvattnet. Vid höga koldioxidhalter får man jonvandringar, vilket kan medföra att förhöjda värden av t ex. koppar eller järn uppstår.

                  Inget av dessa kemikalier skadar fisk eller växter i de koncentrationer det handlar om, faktiskt precis tvärt om. Vill man minska på dessa så finns det andra sätt än att gå till zoobutiken. I ditt skafferi finns det med största säkerhet lika bra och helt säkert effektivare medel.

                  MVH
                  Rickard


                  /Rickard
                  don Quijote och KA.
                  http://www.killifish.tk

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Administrator

                    • December 2001
                    • 48148

                    #10
                    TYcker det är helt med de låsta ståndpunkter som presenteras när frågor som denna diskuteras.
                    Det slås fast att antingen
                    så skall man alltid använda vattenpreparat
                    eller så är det bluff och man behöver aldrig använda dem.

                    Ingen av dessa synpunkter kan gälla generellt.
                    Så här skriver vi på zoopet
                    "Vattenberedningspreparat tar bort klor och vissa metaller ur kranvattnet och skyddar också fiskarnas slemhinnor. Man bör alltid använda vattenberedningspreparat när man startar ett akvarium och när man gör ett mycket stort vattenbyte. Vid normala delvattenbyten är det däremot i regel inte nödvändigt att använda något vattenberedningspreparat."

                    Lägg märke till orden "bör" och "i regel inte". Detta är i och för sig ett sätt att helgardera sig, men det måste man eftersom man alltid skall ta hänsyn till de faktiska omständigheterna och de varierar.
                    Det är rätt länge sedan nu som jag hade affär, men i regel rekommenderade jag kunderna att inte använda vattenpreparat vid vattenbyten. På en del orter var det dock helt omöjligt att hålla akvariefisk om man inte tillsatte vattenpreparat vid vattenbyten. Detta gällde i hög grad de som hade egna brunnar som Rickard skriver, men även på vissa ställen med kommunalt vatten.
                    På senare år har också vissa kommuner börjat tillsätta ammoniunsulfat i sitt vatten och där är det nödvändigt med vattenpreparat.
                    Detta var en massa om och men, men man måste faktiskt utgå från sitt eget vatten och inte efter vad någon experttyckare slår fast utifrån sitt vatten.
                    Även om de flesta normalt har ett vatten där inte vattenpreparat behövs, så kan det faktiskt då och då hända saker som kan göra att det behövs. Framförallt om vattenledningsverket får för sig att rengöra sina ledningar, om man då har otur och just då gör ett väldigt stort vattenbyte kan det faktiskt gå åt skogen.
                    Detta har hänt mig 3 ggr under de närmare 30 år jag hållit på med fisk. Det har i dessa fall dött fisk för väldigt mycket pengar, men det hela berodde på 2 faktorer.
                    50% vattenbyte kombinerat med att vattenverket rengjort sina ledningar. Om det hade gått bättre om jag använt vattenpreparat, vet jag inte.
                    Däremot använder jag i regel (vet också att vissa grossister gör så) vattenpreparat vid transporter och det minskar helt klart dödligheten vid transporter. Med vattenpreparat menar jag t.ex. Aqua Safe och Duplagan, inte s.k. bakteriekulturer.

                    Till ursprungsfrågan.
                    Normalt (nu var vi där igen) kan man mycket väl använda vanligt tempererat vatten och fylla på direkt i akvariet, utan att låta det stå och lufta ut under natten.
                    Innehåller kranvattnet mycket klor ser man till att vattnet piskar ner i akvariet så att det luftas ut (funkar inte med ammoniumsulfat).
                    Extra försiktig skall man vara om fastigheten nyligen bytt ledningssystem, detta gäller speciellt om man har fiskar som är känsliga mot koppar.
                    Jag tvingades faktiskt flytta en hel odling med 200 akvarier en gång just pga detta.

                    Sammanfattningsvis då:
                    1/ I regel kan man använda vanligt tempererat kranvatten vid vattenbytena, var dock uppmärksam på koppar enligt ovan.
                    2/ I regel behöver man inte använda vattenpreparat vid normala vattenbyten (regelbundna ej alltför stora).
                    3/ Det finns ingen regel utan undantag, var uppmärksam.
                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell

                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell
                    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                    Kommentar

                    • imported_n/a
                      • January 2002
                      • 585

                      #11
                      Hej

                      En lite rättelse på föregående inlägg. Det finns INTE ammoniumsulfat vid tappstället(om någon nu skulle tro det). Däremot kan det var värt att fundra på varför det tillsätts och vad händer när det tillförs. Allt som är okänt är inte nödvändigtvis farligt. Sedan är det alltid nödvändigt att veta koncentrationer innan det betraktas som farligt, till och med vitaminer är farligt i för stora doser.

                      MVH
                      Rickard

                      /Rickard
                      don Quijote och KA.
                      http://www.killifish.tk

                      Kommentar

                      • skraegget
                        • February 2002
                        • 157

                        #12
                        Jaha men då är det väl så då. Man får väl testa sig fram då kanske.

                        Kommentar

                        • Carl
                          • January 2002
                          • 30

                          #13
                          Hej,
                          själv tillsätter jag oftast vatten direkt ur kranen utan vattenberedningspreparat, men det är för att jag sett att det fungerar bra med mina fiskar och vatten.

                          Samtidigt tror jag att det bästa är att noga förbereda exakt rätt vatten, både vad avser vattenvärden och temperatur, och sedan tillsätta detta. För några nummer sedan skrev David Johansson (tror jag att det var) i Ciklidbladet hur han i ett tomt 300-liters akvarium förberedde sitt vatten över en tid. Genom att ha ett förråd av helt rent vatten med rätt vattenvärden, kunde han få korrekta och konstanta värden i sitt akvarium där han försökte odla fjärilsciklider (som dock envetet åt upp rommen). Om man har plats och tid tror jag att den metoden är att föredra. Men det är som sagt mycket arbete.

                          Hälsningar,
                          Calle

                          Kommentar

                          • Finn
                            • March 2002
                            • 56

                            #14
                            Jag som helt ny akvarist ( har inte ens släppt ner fiskarna ännu )
                            blir nästan rädd att fortsätta med akvariehobbyn ;-)
                            Jag har ett 540L och jag trodde att om man byter 100L så var det bara att ta kranvatten.......
                            // Finn

                            Kommentar

                            • chrille5
                              • January 2002
                              • 113

                              #15
                              Ja, vissa säger ju det...

                              Kommentar

                              Arbetssätt...