Torvgranulat VS ekbarksextrakt?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • kampfisken
    • September 2003
    • 666

    Torvgranulat VS ekbarksextrakt?

    Var idag hos Akvariehobby i Uppsala och frågade om ekbarksextrakt är bättre än torv på att sänka PH (ska ha något av dessa + annat filtermaterial i ett golvfilter). Jag fick svaret att ekbarksextrakt förvisso har en starkare PH-sänkande effekt än vad torvgranulat har, men att ekbark släpper ut rätt många andra oönskade ämnen i vattnet som inte är så speciellt bra för fiskarna, därför rådde han mig att köpa torv. Vad har ni för åsikter om denna fråga, vad skulle ni köra med? En fråga till: Behövs verkligen dom där vita strumporna man har torven i, vilken funktion fyller den och vad händer om man inte använder strumpan?
    Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.
  • JE
    • January 2002
    • 719

    #2
    Uppsala...vad har du för kH och GH? om det är högt så går det åt en himla massa torv...för att inte tala om ekbarksextrakt.
    Torvgranulat ger en långsam men stabil sänkning medans syror sänker snabbt men ostabilt.
    Dom där vita strumporna är rätt bra för att undvika att filtret sätts igen av torvpartiklar.

    Mvh Janne
    http://www.goc.se

    Kommentar

    • kampfisken
      • September 2003
      • 666

      #3
      Tackar för svar ;-). Vattnet här i Uppsala är väldigt dåligt och hårt. Enligt en rörmokare jag hade i lägenheten tillhör just mitt bostadsområde de områden som har det allra värsta och sämsta ur akvariesynpunkt i hela Sverige. Dock är det utmärkt för Malawiciklider. Jag vet att PH, KH och GH är väldigt högt här hos mig. Har precis köpt KH och GH tester som jag ska laborera med i morgon, så kan jag komma med färska dricksvattensvärden.
      Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.

      Kommentar

      • kampfisken
        • September 2003
        • 666

        #4
        Mätte mitt dricksvatten och fick fram följande siffror:
        PH 8.5
        KH 30 dkh
        GH 25 dgh
        NH4 & NH3: Inte helt fritt men under 0.5. Uppskattade värden:
        NH4 0.1-0.4 mg/l
        NH3 0.03 mg/l

        Alltså rätt extrema värden för KH och GH, de andra värdena är väl heller inte så värst kul att handskas med i akvariesammanhang. Någon som har ett tips på hur jag får ner värdena förutom med torv?
        Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.

        Kommentar

        • anli
          • October 2002
          • 654

          #5
          Ekbarksextrakt funkade bra tillsammnas med RO-spädning av uppsalavattnet. Och inte svajade det heller...
          Akvariehobby för inte ekbarksextrakt (Amtra), jag har stött på dom förr om det... dom ha därimot Waterlife 6,5 buffer, och det funkar rätt bra det med om man har "mjukat" vattnet ner mot 3-5 kh. Då blir det väldigt stabilt ph 6,5.

          ps. just nu råkar jag köra torv i ett av filtren och det har en viss ph påverkan oxå. Men det är mest att det blir vad det blir liksom...
          Anders Lindersson
          Anders Akvariesida

          Kommentar

          • Zaphi
            • November 2003
            • 724

            #6
            Kampfisken: Har du KH 30 i kranen? Då kommer du får enorma problem med att sänka pH med både torv och syror. Du får nog köpa dig en reverse-osmosanläggning.
            www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

            Kommentar

            • Tommy K
              • August 2002
              • 134

              #7
              Jag har KH 8 och har rejäla problem att få PH att hålla
              sig stabilt när jag sänker det. Det enda, förutom RO, som fungerar
              är att sänka hårdheten med oxalsyra först. Men det är ett jäkla
              pillesnärj att på med då det blir kraftiga utfällningar i det
              kärl man använder.
              MVH Tommy K

              Kommentar

              • kampfisken
                • September 2003
                • 666

                #8
                Har ikväll mätt värdena i mitt 170L, resultaten blev:
                PH 8.5
                KH 20 dkh
                GH 18 dgh
                NH4/NH3 0.5/0.08 mg/l

                Siffrorna visar på att KH och GH förvisso är lägre i akvarievattnet men ändå väldigt höga. Den halt av ammonium och ammoniak som jag fick fram har alltid visat detta värde, oavsett hur mycket och hur många gånger jag har bytt vatten, också oavsett hur mycket Nitrivec och Aqutan jag laborerar med. Det verkar som att mitt kranvatten redan har en svag halt ammonium/ammoniak och att någonting i mitt akvarie förhöjer halten. Frågan är bara vad? Enligt tabellen som medföljer testet (kör Sera rakt av) tycks halten ammoniak stiga ju högre PH man har, fastän man jämför med samma ammoniumhalt. Ett exempel på hur tabellen ser ut:

                Om ammoniumhalten är:
                0.5 mg/l
                Vid ett PH mellan:
                7, 7.5, 8, 8.5 och 9
                Är ammoniakhalten: 0.003, 0.009, 0.03, 0.08 respektive 0.18 mg/l

                Det enda som verkligen kan få ner värdena (PH, KH, GH) är väl en osmosmaskin, ett par stora plastdunkar och en ordentlig cirkulationspump för att leda vattnet till akvarierna då det är dags att byta vatten, men detta har jag helt enkelt inte råd med med min lilla sjukpenning. Skulle liksom behöva spara pengar i flera år för att komma upp i dom summorna, men dom pengarna går ju åt till driften till de akvarier jag redan har och de jag nyss har införskaffat med skatteåterbäringspengarna. Humm, knepig situation det här! Men i och för sig har jag ju haft fiskar i 4 år och dom har överlevt, är pigga och glada och ser ut att trivas riktigt bra, så de flesta fiskar har och kan kanske anpassa sig till rådande vattenvärden (INTE för att jag menar att man kan ha fiskar i "fel" vatten bara för att dom är anpassningsbara), om man utesluter diskus och andra extra känsliga arter. Kommer någon på en annan strategi förutom torv och osmosmaskin? Rötter är ju i och för sig bra men kan väl knappast påverka värdena alltför mycket?
                Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.

                Kommentar

                • JE
                  • January 2002
                  • 719

                  #9
                  I ett akvarium med fungerande biologiskt filter så kommer kH att sjunka eftersom nedbrytningsbakterierna använder karbonaterna som kolkälla och därmed sjunker även dGH eftersom kH ingår i detta när du mäter ditt vatten. Att du får högre ammoniumhalt i karet är normalt och det beror på nedbrytningen men vid högt pH omvandlas det mer utav detta till ammoniak.

                  Om din ekonomi inte tillåter ett RO filter så finns ett annat sätt att sänka eller tom ta bort all kH ur vattnet, skrivit flera gånger förut om det och senast igår: http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=20265
                  Om du vill sänka ditt kH för att få ett lägre pH så behöver du komma ner under 5 och enklast att hålla pH under 7 är ett kH på 3 bättre.
                  Det enda du behöver är ett stort kärl och en luftpump, sedan införskaffar du 3,5% saltsyra och det är Billigt jämfört med pH/kH- som du köper i akvarieaffären.
                  för att ta bort 60 ppm / ca 3 kh från 10 L vatten går det åt ca 10 ml/3,5% saltsyra och i ditt fall skulle det motsvara ca 90 ml saltsyra / 10 L vatten för att ta bort 480 ppm / ca 27 kH för att hamna på kH 3.
                  Vattnet behöver luftas 1-2 dygn för att lufta ur all Co2 som bildas och efter det har du ett vatten med kH 3 och pH 6,5-7,0 för att hamna exakt behöver du prova dig fram hur mycket saltsyra du behöver tillsätta men det är i närheten av 90 ml/10 L vatten, vattnet är klart att användas direkt efter dessa dagar. Om du tillsatt för mycket syra och pH är mellan 5,5-6,0 så är också kH mellan 0-1, då kan du tillsätta bikarbonat för att rädda vattnet tills du har kH 3 så slipper du börja om men lufta vattnet ytterligare 1 dygn i sådana fall.

                  Mvh Janne
                  http://www.goc.se

                  Kommentar

                  • kampfisken
                    • September 2003
                    • 666

                    #10
                    Tack så mycket ;-)!
                    Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.

                    Kommentar

                    Arbetssätt...