nitrat

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • solbacka
    • January 2004
    • 3952

    nitrat

    Vi har eget vatten och nitrat halten är för hög. Nitrit är ok. Behövs det göras något? Har vid prov legat mellan 5,6-23 mg/l.
    Vi har 10 neontetra och 1 mal sedan 1 månad och de verkar trivas.
    350l Diskus 275l SA växt
    100l tanganynika
    Min dagbok Mina bilder
    Min alldeles egna zoon
  • torb
    • June 2003
    • 117

    #2
    Det är inte några farliga nivåer. De rekommendationer jag sett sätter gränsen vid 40-50 mg/l. Det är snarare så att vissa av växtakvaristerna här skulle vara glada om de fick den nitrathalten gratis. Men att du har sådana nitrathalter i kranvattnet gör förstås att du inte får slarva för mycket med vattenbytena.

    Kommentar

    • solbacka
      • January 2004
      • 3952

      #3
      Jag byter 1/3 varje vecka, pga nitrat halten får barn under 1 år ej dricka det.
      350l Diskus 275l SA växt
      100l tanganynika
      Min dagbok Mina bilder
      Min alldeles egna zoon

      Kommentar

      • Tropfrog
        • October 2002
        • 8078

        #4
        Vad har du för kh?
        MVH
        Magnus
        min zoon

        Kommentar

        • AndreasN
          • July 2003
          • 2732

          #5
          Du har inte ammonium också då?

          Det skulle nog vara bra för dig att skaffa en RO-maskin framför allt för att få rent dricksvatten.
          540 växter/sällskap, 105 kakaduor, 85 växter/sällskap, 25 växter

          Kommentar

          • JE
            • January 2002
            • 719

            #6
            En RO-maskin ger inte rent dricksvatten utan bara ett helt avsaltat vatten vilket inte är bra att dricka, nu gör Electrolux ett RO-filter för dricksvatten men det renar inte lika mycket som en vanlig RO utan släpper igenom en viss mängd orenat vatten.
            För att ta bort nitrat som är en organisk förorening räcker det med aktivt kol, finns filterbehållare för dricksvatten med patroner av aktivt kol som byts med jämna mellanrum beroende på föroreningsgraden.
            Filterhus kostar runt 150.- och patronerna strax under 100 lappen.

            Mvh Janne
            http://www.goc.se

            Kommentar

            • AndreasN
              • July 2003
              • 2732

              #7
              Det var ju just kväve- och fosforsalterna och andra salter man ville få bort. Men om det funkar med aktivt kol är det ju super. Men RO tar bort mer än salter, det tar bort allt som är större än vattenmolekylen som tungmetaller och andra tunga föroreningar medans den inte tar bort lätta föroreningar som är mindre än vattenmolekylerna. Men om man kompletterar med aktivt kol så får man väl även bort en del av de lättare föroreningarna också?
              En liten studiesammanfattning: http://www.care2.com/channels/solutions/home/86

              Sunt förnuft säger ju att cellerna borde bli fyllda till bristningsgränsen eller tom brista, om vi häller i oss stora mängder saltfattigt vatten och att dricka väldigt salt vatten leder till att cellerna torkar ut.

              Det med att dricka saltvatten stämmer men inte att dricka saltfattigt vatten för vi får i oss så stora mängder mineraler via maten att det räcker och blir över.
              540 växter/sällskap, 105 kakaduor, 85 växter/sällskap, 25 växter

              Kommentar

              • Tropfrog
                • October 2002
                • 8078

                #8
                Ett ro filter kommer alltid med förfilter (mekaniskt) och kolfilter. DVS du får ut ett vatten helt fritt från föroreningar.
                MVH
                magnus
                min zoon

                Kommentar

                • JE
                  • January 2002
                  • 719

                  #9
                  Nu är det skillnad på RO och RO...det finns de som är framtagna för dricksvatten och sedan finns det de som är framtagna för helt avsaltat vatten....enda skillnaden är tätheten på membranet och det tryck pumpen arbetar på för att rena vattnet.
                  Förfilter används för att inte membranet skall sätta igen sig och på så sätt öka livslängden på membranet, vad för vatten man får ut hänger helt och hållet på vilket vatten man stoppar i...att säga att det blir helt från föroreningar är att ljuga/överdriva. RO gjorda för dricksvatten ger ett mycket bra och rent dricksvatten men en RO för labbändamål ger ett icke drickbart vatten oavsett hur mycket salt vi får i oss med den föda vi äter.

                  Mvh Janne
                  http://www.goc.se

                  Kommentar

                  • AndreasN
                    • July 2003
                    • 2732

                    #10
                    http://www.hvr.se/max4/service.html

                    "1. How dangerous is drinking distilled water?
                    For a long time millions of people have only drunk de-mineralised water (rainwater). In the U.S. Navy's fleet only distilled water has been served up for the past 50 years. Astronauts drink water with extremely low mineral content during space flights. In addition there are many places around the world where the available drinking water has a very low mineral content. Nowhere has it been established that any negative health effects occur due to a lack of minerals or salts in the drinking water."
                    540 växter/sällskap, 105 kakaduor, 85 växter/sällskap, 25 växter

                    Kommentar

                    • JE
                      • January 2002
                      • 719

                      #11
                      Som sagt, det är skillnad på RO och RO.
                      In the U.S. Navy's fleet only distilled water has been served up for the past 50 years. Astronauts drink water with extremely low mineral content during space flights.
                      Och att de får salt- och mineraltillskott framgår väl också eller??

                      Att dricka ett vatten med lågt mineralinnehåll påverkar inte kroppen nämnvärt eftersom vi kompletterar det genom maten, men att dricka regelbundet ett vatten som totalt avsaknar mineraler kommer till slut att påverka kroppen negativt...lite beroende på våra matvanor men en som dricker mjölk och äter mycket grönt kommer klara sig mycket bättre en än person med dåliga matvanor som kommer få brist av vissa mineraler och bli mer mottaglig för sjukdomar.

                      Men du kan väl testa, ett utmärkt sätt att gå ned i vikt eftersom kroppen får det svårare att tillgodogöra sig andra näringsämnen.
                      På ett eller annat sätt måste vi komplettera det underskott som uppstår.
                      Det finns ytterligare ett filter att rena RO-vatten med så det blir ännu mer avsaltat...där man tar bort alla joner som passerat RO-membranet och endast absolut rent vatten återstår H2O och inget annat, dricker man ett sådant total avsaltat vatten så kommer kroppens celler att helt enkelt gå sönder och kroppen förtvina, livsviktiga funktioner såsom nerver och muskler sluta fungera av akut avsaknad av salter som detta vatten tömt cellerna på.

                      Så jag anser fortfarande att man inte skall dricka rent RO-vatten utan endast från sådana RO-maskiner som är avsedda för det ändamålet.

                      Mvh Janne
                      http://www.goc.se

                      Kommentar

                      • AndreasN
                        • July 2003
                        • 2732

                        #12
                        Från ett annat ställe på samma sida stod det att 5% av mineralerna vi får i oss kommer från driksvatten. Om man inte äter så mycket grönsaker, fruk och/eller kött så måste man ju ändå tillföra mineraler genom kosttillskott hur mycket mineralvatten man än dricker om man inte vill bli sjuk.

                        Det är just det att man skulle urlaka cellerna på mineraler om man dricker destillerat vatten som det där företaget protesterar mot. Att cellerna enbart släpper ifrån sig överskottet av mineraler. Men om man nu inte får i sig några mineraler så kommer ju den osmotiska balansen (heter det så?) att rubbas så cellerna fylls med vatten och vid motsatsen att cellerna dräneras på vatten.

                        Det är nog inte heller så kul att dricka ett totalt smaklöst vatten. Jag litar också mer på dig än vad ett enda företag säger som säljer RO-maskiner för dricksvatten.
                        540 växter/sällskap, 105 kakaduor, 85 växter/sällskap, 25 växter

                        Kommentar

                        • AndreasN
                          • July 2003
                          • 2732

                          #13
                          Jag pratade också med en läkare om att mjölk och mineralvatten inte alls är en bra mineralkälla utan grönsaker och fisk är den bästa mineralkällan förutom kosttillskott.
                          540 växter/sällskap, 105 kakaduor, 85 växter/sällskap, 25 växter

                          Kommentar

                          • JE
                            • January 2002
                            • 719

                            #14
                            Men om man nu inte får i sig några mineraler så kommer ju den osmotiska balansen (heter det så?) att rubbas så cellerna fylls med vatten och vid motsatsen att cellerna dräneras på vatten.
                            Kroppen urlakas...och är skillnaden mycket stor mellan saltinnehållet i cellen och vätskan utanför så hinner inte cellerna utjämna skillnaderna utan saltet pressas ut genom cellväggarna som går sönder.

                            Detta är en viktig anledning till att jag är motståndare till att använda salt i ett sötvattenskar utan att ha en orsak.
                            De flesta vet inte vad som händer med fiskar som utsätts för stora saltskillnader i akvariet och då går det inte att säga generellt att man bör/skall använda salt för det gynnar fiskars hälsa eller acklimatisering...allt hänger på vilken typ av vatten fisken gått i tidigare...har den gått i ett mineralrikt vatten och man själv har ett mjukt och mineralfattigt vatten kan man hjälpa dem genom att minska det osmotiska trycket med salt ex.vis.

                            Men ärligt talat...hur många vet rätt dosering?? för att veta det måsta man antingen veta hur mycket mineraler man har i sitt vatten och hur mycket det fattas jämfört med det vatten den kommer ifrån.
                            Eller också så kör man på en höft och lär sig av de misstag man gör då och då.

                            Mvh Janne
                            http://www.goc.se

                            Kommentar

                            • Norpan
                              • December 2003
                              • 679

                              #15
                              Saltet pressar inte ut genom cellväggarna, men vätska kan dras in och cellen riskerar att sprängas..
                              http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=251501

                              Grodor..lite trevligare, lite bättre

                              Kommentar

                              Arbetssätt...