Ekextrakt

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Bogart
    • January 2002
    • 34

    Ekextrakt

    Hej !

    Jag tänkte skaffa mig några Apistogramma och dom vill ha det lite surare än vad jag har, pH 7,5 och dH 4(kH vet jag inte men förmodligen mindre än dH) inga tillsatser.

    Har läst lite om ekextrakt för att få ner pH och jag förmodar att man måste tillsätta det vid vatten byten också ?

    Har även läst lite här och där om hur man höjer kH, men om man höjer kH med kalk(sten,pulver) så höjer man väl även pH vilket jag inte vill, så finns det några andra bra sätt att höja kH och sänka pH ?

    Jag vet att det står mycket bra på dessa websidor men jag är ute efter vad ni där ute gör för att få det "rätt". <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

    Mvh Bogart


  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Hej Bogart,
    Jag har själv under många år använt fosforsyra för att sänka pH. Det fungerar, men nackdelen är att man måste vara oerhört noga med hur mycket man tillsätter. Dessutom drabbades jag (vet flera andra som också stött på samma problem) av att kraftig algtillväxt i akvariet. En annan nackdel är att det har en låg buffringsförmåga så man får tillsätta det ofta (kolla åtminstone var 3:e dag). Fördelen med det är att det är väldigt billigt.
    Vid användning av ek-extrakt sjunker också pH snabbt så man måste också här vara noggrann (dock inte så extremt noggrann som vid fosforsyra), det ger inte algtillväxt. Det buffrar bättre än fosforsyra och det räcker att tillsätta vid vattenbyten. Nackdelen är att det kostar mer än fosforsyra, även om det fortfarande är rätt billigt.
    Sedan till din fråga om kalk. Om det behövs är oerhört avhängigt av vilket KH du har (men som du skriver, det står ju om detta på annan plats). Anledningen till att det är så är att många fiskar är oerhört känsliga för pH-svängningar och ett lågt KH leder ofelbart till ph-svängningar. De är betydligt känsligare för pH-svängningar än för felaktigt pH-värde (vilket naturligtvis inte heller är bra).
    Själv har jag ett Sydamerika-akvarium på 840 liter och i detta använder jag dels lite kalk, men faktiskt också några nypor bikarbonat, vilket självklart höjer även pH-värdet. Sedan tillsätter jag ek-extrakt och detta ger ett bra och stabilt pH-värde.
    Mina kranvattenvärden är ca. 1 i KH och ca. 8 i pH.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell

    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • imported_n/a
      • January 2002
      • 585

      #3
      Hej

      Det som händer när fosforsyran används är att vätekarbonat tillsammans med den vätejon syran släpperifrån sig omvandlas till Vatten och koldioxid. När koldioxiden avgår eller tas upp av växterna stiger pH-värdet igen. Först när tillräckligt många vätekarbonater omvandlats kvarstår pH-värdet. Problemet är bara att nu är karbonatsystemet som är bufferten i vattnet borta och vattnet blir instabilt.

      Vill du ha ett "lågt" pH-värde och något så när stabilt vatten måste du ersätta karbonatsystemet med någon annan buffert. Behärskar du kemi är detta inte något större problem, men om inte, föreslår jag att du filtrerar genom torv. Det ska inte vara något problem med de värden på vattnet som du anger.

      Men du kan inte ha ett "lågt" pH-värde och sammtidigt en "hög" karbonathårdhet(KH) utan teknisk utrustning. Utan teknisk utrustning kommer detta bara att lyckas under en kort period. Detta är ett problem som alltid har existerat inom akvariehobbyn och kommer så att förbli. Naturlagarna kan inte åsidosättas, tyvärr.

      Det är av denna anledning det "alltid" är lättare att hålla fiskar som vill ha högt pH-värde än det motsatta.

      M.V.H
      Rickard

      /Rickard
      don Quijote och KA.
      http://www.killifish.tk

      Kommentar

      • Ingemar w
        • January 2002
        • 73

        #4
        Hej !
        Jag har läst någonstans att man kan plocka ek-kvistar med löv och torka dessa, för att sedan sänka ner i akvariet. Fördelarna med detta borde ju vara att det ger en långvarigare effekt än ek-extrakt, att det kostar gratis och samtidigt är dekorativt. Finns det nackdelar ? (förutom att man måste lämna sina fiskar och bege sig ut i skogen...)

        Mvh Ingemar

        Mvh Ingemar
        Mvh Ingemar

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #5
          Hej Ingemar,
          Det brukar funka bra att plocka döda eklöv som fallit till marken, under senhösten. Det gör jag själv.
          Visst sänker det också pH men inte så mycket, så man brukar få använda lite extrakt också. Hur mycket beror självklart på ursprungsvärdena, men det är ju bara att mäta sig fram.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell

          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          Arbetssätt...