Envist pH i kranvattnet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulla
    • April 2002
    • 1163

    Envist pH i kranvattnet

    Läste följande om vattentrubbel på en hemsida:
    "Problemet är annars vattnet, inte det i akvariet... utan mer det i vattenkranarna,

    jag vet inte riktigt vad Göteborgs VA-verk gjort med vattnet, då det är nästan omöjligt att sänka pH värdet med vanlig torv. Vattnet i ledningarna är mjukt men på gränsen till basiskt. Vattnet är buffrat på något vis."

    Bor i Hallstavik i Roslagen och här verkar det vara något liknande.

    pH går att sänka, men efter några dagar har den klättrat upp igen till 7,6-7,8 som kranvattnet har. KH ligger på 3

    Vad har de i vattnet, vattenverken? Någon som har luskat reda på det? Med lite ekbarks-extrakt i vattnet dagligen ( ca 5 ml till 350 liters akvarium) går det att hålla värdet på 6,8 - 7. Det här problemet hade jag inte för 10 år sedan när jag hade mitt gamla akvarium igång. Då hade jag 7 i pH från kranen.

    pH håller sig alltså på 7,6 - 7,8. Det går inte över det, har inte heller någon inredning i karet som skulle kunna höja pH-värdet.

    Skulle det kunna hjälpa att höja KH till 8-10, eller så?

    Några bra idéer från er hemmakemister!!!! Inget som färgar vattnet, tack. Har mycket rötter i karet, vattnet blir brunt nog av dem.

    Ulla, med nyvaknat akvarieintresse och ett 350 liters sällskapsakvarium.
    Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637
  • JoakimL
    • April 2002
    • 14

    #2
    Jag skulle gissa att problemet är brist på CO2. Vattenverket driver antagligen ut CO2 ur ledningsvattnet för att vattnet inte ska angripa ledningarna. Kanske gjorde man inte det förut när du hade akvarium?

    Med mycket ljus och växter så kommer du i vilket fall som helst att få brist på CO2 -> Högre PH. Det finns alltså en balans mellan PH-KH-CO2, som man kan läsa lite om här:


    Om du skaffar ett CO2-test så kan du kolla mot diagrammet om det är det som är problemet. (Tänk på att PH/KH/CO2-testerna inte är 100% exakta, där är alltid felmarginal)

    När jag själv hade såna här problem så valde jag den lätta utvägen och satte in CO2 gödning. Det fungerar, men det blir lätt att man snöar in helt på växterna som verkligen börjar trivas

    Kommentar

    • P-E
      • April 2002
      • 97

      #3
      Känner igen problematiken. Jag har mixtrat lite med mitt vatten under våren och kommit fram till att det är hopplöst att få ett surt vatten stabilt om det har minsta lilla hårdhet kvar. Nu gör jag så att de allra flesta fiskarna får vanligt kranvatten, vilket hos mig hamnar på ca ph7 och kh2. Några får tillsats av bikarbonat och salt, osäker på exakta värden. Sedan har vi de riktiga survattenfiskarna. Till dessa bereder jag vattnet i förväg. Jag torvfiltrerar direkt från kran. Det räcker med lite torv i en yngelhåv som sätts i en tratt(hållare till kaffefilter borde vara perfekt), sedan får vattnet sakta strömma från kranen eller via en upprigad slang genom torven direkt till en dunk. Detta räcker för mig för att få bort hårdheten, åtminstone så pass att jag inte kan mäta den med vanliga tester. Sedan tillsätter jag ekbarksextrakt. Mät dagen efter och tillsätt eventuelt mer. När jag fått ph:t runt 5,5 så är det bara att börja byta vatten. För säkerhets skull fyller jag på vattnet väldigt långsamt. Precis som Rickard Berg brukar säga, så verkar det vara betydligt lättare att få ett stabilt ph på 5,5 än 6,5.

      Några slutsatser jag hittils kommit fram till:
      Högre hårdhet ger stabilare ph värde - <font color=red>över</font id=red> ph7.
      Torven använder jag primärt för att göra vattnet <font color=red>mjukare</font id=red>, inte surare.
      Ekbarkextrakt, ph minus eller fosforsyra gör vattnet <font color=red>surt</font id=red>, inte mjukt.
      Rötter <font color=red>färgar</font id=red> mest utan att påverka vatten värdet så mycket.
      Lägga ner arbete på att göra vattnet surt, det gör jag till de fiskar som rekomenderas ph under 6.


      Häromdagen hittade jag en flaska på handelsträdgården som var märkt "ph5,5". Enligt deklarationen innehåller den Kaliumfosfat. Den kostade inte så mycket och jag funderar på att testa den för att se om den håller det den lovar( nån som testat? ).



      Per-Erik
      Per-Erik

      Kommentar

      • imported_n/a
        • January 2002
        • 585

        #4
        Hej

        Börja läsa http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1259 .

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Vad har de i vattnet, vattenverken? Någon som har luskat reda på det? <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Ring till ditt vattenverk/kommun och fråga.

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Skulle det kunna hjälpa att höja KH till 8-10, eller så?
        <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Ja, om du vill höja pH-värdet.

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Några bra idéer från er hemmakemister!!!! Inget som färgar vattnet, tack. Har mycket rötter i karet, vattnet blir brunt nog av dem.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Jag har två alternativ, vilka kanske inte passar dig men är enklast.
        1/Anpassa växter och fisk efter ditt kranvatten.
        2/Gå ned ytterligare i pH-värde med hjälp av organiskasyror.

        Finns ytterligare ett alternativ, fortsätt som tidigare <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> . Har du sökt på forumet ang. dKH. Frågan kommer upp med jämna mellanrum.

        Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
        Rickard Berg
        **********************
        http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
        /Rickard
        don Quijote och KA.
        http://www.killifish.tk

        Kommentar

        • imported_n/a
          • January 2002
          • 585

          #5
          Hej
          En kort komentar.
          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Häromdagen hittade jag en flaska på handelsträdgården som var märkt "ph5,5". Enligt deklarationen innehåller den Kaliumfosfat. Den kostade inte så mycket och jag funderar på att testa den för att se om den håller det den lovar( nån som testat? ). <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

          Troligen avses kaliumdivätefosfat(KH2PO4). Har provat det tidigare, dock ej från någon trädgårtshandel. Koncentrationen var inte så hög på syran. Vilket ledet till att pH-värdet inte föll så kraftigt. Med den koncentration som jag använde föll pH till 6,9 efter 10 ml/liter H2O. Efter ytterligare 10 ml/liter H2O( d v s totalt 20 ml/liter H2O) hamnade pH på 6,7. Inget att rekomendera för den som har hög karbonathårdhet i kranvattnet. Nu kommer jag inte ihåg dKH, men det låg ialla fall under ett(1 dKH).

          Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
          Rickard Berg
          **********************
          http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
          /Rickard
          don Quijote och KA.
          http://www.killifish.tk

          Kommentar

          • Ulla
            • April 2002
            • 1163

            #6
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> Ring till ditt vattenverk/kommun och fråga<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            Ringde och kollade i morse:
            pH på inkommande å-vatten är runt 6,1 ( beroende på nederbördsmängd, årstid mm).

            Aluminiumsulfat tillsätts, pH höjs till 7,3. Sen flockas och renas vattnet.

            Jag vet att det även finns en ozon-anläggning på vårt vattenverk. Det har varit dålig lukt och färg på vattnet tidigare.

            Sen tillsätts natronlut så att utgående vatten ut i samhället har pH 7,9. Totalhårdhet ska vara 6-7. KH vet jag ligger på 3.

            Hur de här kemikalierna inverkar till att pH blir svårsänkt, kanske någon av er "hemmakemister" vet?

            Nu har jag en burk med "Waterlifes pH 6,5 buffer". Det ska sänka pH till 6,5, men aldrig under. Test pågår...




            Ulla, med nyvaknat akvarieintresse och ett 350 liters sällskapsakvarium.
            Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

            Kommentar

            • harbard
              • July 2002
              • 1085

              #7
              Här är en länk för den som vill prova torvfiltrering i lite större skala för att sänka pH-värdet:
              http://fp.marksfish.f9.co.uk/peat.htm .
              /harbard
              Aquaflora länksamling Alger Bakgrund Miniakvarier Walstad-metoden
              Foder Bananflugor Guppy Killi Fiskrum Akvaristisk startportal Småkryp

              Kommentar

              • imported_n/a
                • January 2002
                • 585

                #8
                Hej

                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Hur de här kemikalierna inverkar till att pH blir svårsänkt, kanske någon av er "hemmakemister" vet? <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                Aluminiumsulfaten används för flotationen. Luten har de för att komma upp till pH 8, där existerar i princip inget koldioxid. Inga konstigheter med vattnet. Min gissning är att "blasket" du tillsätter är för svagt(låg koncentration), har själv aldrig provat det. Däremot har jag testat för många år sedan torv-extrakt, vilket var helt värdelöst. Faktiskt är det bättre att pissa i akvariet, ger bättre utslag.

                Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
                Rickard Berg
                **********************
                http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
                /Rickard
                don Quijote och KA.
                http://www.killifish.tk

                Kommentar

                • Ulla
                  • April 2002
                  • 1163

                  #9
                  Waterlifes pH 6,5 verkar fungera. 6,6 visar pH-testet fortfarande efter ett dygn. Man ska visst inte kunna överdosera det här preparatet, pH går inte under 6,5 oavsett tillsatt mängd.
                  Pissa i karet är ingen bra idé. Vattnet var ju brunt nog redan <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                  Ulla, med nyvaknat akvarieintresse och ett 350 liters sällskapsakvarium.
                  Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Administrator

                    • December 2001
                    • 48147

                    #10
                    Hej,
                    Det finns flera preparat som sänker pH ner till ca. 6.5. Har själv använt Amtra Trop som har den fördelen att det vid överdosering inte sjunker under 6.5.
                    Det verkar också ha en viss buffrande inverkan eftersom pH-värdet håller sig hyfsat mellan vattenbytena, förutsatt att man sköter dessa (1 gång per vecka).
                    Så det finns tydligen flera preparat med ungefär samma funktion.
                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell

                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell
                    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                    Kommentar

                    • imported_n/a
                      • January 2002
                      • 585

                      #11
                      Hej

                      Avslutet på mitt förra inlägg var delvis ett skämt, men det ligger en del allvar i det också. Ska man lyckas beror det mycket på fodertyp och fodermängd. Ironiskt nog påpekades detta i akvarielitteraturen för länge sedan, men kunskapen tycks inte vara relaterad till hobbyns ålder.

                      Idag har jag läst en engelsk akvarietidskrift, där man försöker reda ut liknade begrepp med denna tråd. Även dessa "experter" tycks ha svårt att separera på alkalinitet och hårdhet i kombination med pH. Där påstås t ex. att det inte går att ha ett högre dKH än dGH, men i ett opåverkat naturligt vatten är kvoten 1. Differens i kvoten indikera på mänsklig påverkan. Men det är någonting helt annat.

                      På http://home.bip.net/r.be/Killis/Special/pHdiagram6.gif ser man hur mitt kranvatten reagerar vid torvfiltrering. Men i detta fall är inte karbonathårdheten(alkaliniteten) intressant utan ANC(totala buffrings förmågan), för nu tillförs organiska syror. Att nu påstå att vattnet är instabilt för att dKH är under 3 är fel. Däremot om du använder kemikalier och går under 3 dKH och ingen nytt buffert system tillförs.


                      Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
                      Rickard Berg
                      **********************
                      http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
                      /Rickard
                      don Quijote och KA.
                      http://www.killifish.tk

                      Kommentar

                      Arbetssätt...