sänka pH-värdet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulla
    • April 2002
    • 1163

    sänka pH-värdet

    Hej,
    har någon några bra enkla tips för att sänka pH-värdet i mitt 350-liters akvarium? Inte torvfiltrering, tack. Har ganska mörkt vatten pga många trärötter.
    Vad har ni för erfarenhet av dessa medel?
    -Sera ph-minus,
    -ekbarks-extrakt.
    -Waterlifes ph 6,5 buffer.

    Jag har 7,6 i pH i karet och skulle vilja ha ner det till 6,8 - 7,0 ungefär. kH ligger på 3. pH ligger stadigt på 7,6, svänger ingenting.
    Har guramin,pristellor, algätare, 2 ancistrusar och 3 slöjstjärtar i karet.
    Hur använder man pH-sänkningspreparaten? Tillsätts de vid vattenbytena eller ska man pytsa på dagligen efter att man ställt in lämplig pH-värde? ?

    Ulla, med nyvaknat akvarieintresse och ett 350 liters sällskapsakvarium.
    Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637
  • Mariaa
    • January 2002
    • 591

    #2
    Hej!
    Jag använder Sera Ph-minus i alla mina akvarium (42, 63, 122, 200 och 540 liter). Tycker att det fungerar bra. Jag har 8,6 i pH och får mina Scalare och Thomasiciklider att leka när jag tillsätter sera pHminus vid varje vattenbyte. Jag vill heller inte filtrera över torv för jag vill ha klart vatten.

    Mvh Maria

    Kommentar

    • lillfrasse
      • February 2002
      • 2228

      #3
      Hmmm 8,6 Ph i kranen du skulle jag kört afrikanska ciklider från Malawi och Tanganiyaka...

      <img src=extra_smilie_princess3.gif border=0 align=middle> Simma lungt..
      Lillfrasse.. <img src=extra_smilie_princess3.gif border=0 align=middle>
      Simma lungt..
      Lillfrasse..

      Kommentar

      • Ola Svensson
        • June 2002
        • 1081

        #4
        Jag tycker nog att det är onödigt att sänka pHt till de fiskar du håller. Lägg din ansträngning på vattenbyten och annan skötsel istället och pengarna på ett ytterfilter med rejäl biologisk rening om du inte redan har det. Det kommer du få ut mer av.

        Mvh.

        Ola
        Mvh. Ola
        Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
        Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

        Kommentar

        • Ulla
          • April 2002
          • 1163

          #5
          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> Jag tycker nog att det är onödigt att sänka pHt till de fiskar du håller. Lägg din ansträngning på vattenbyten och annan skötsel istället och pengarna på ett ytterfilter med rejäl biologisk rening om du inte redan har det<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Filtring och vattenbyten funkar alldeles utmärkt. Frågan var inte om, utan hur jag ska sänka pH:t, (utan att färga vattnet mer).
          Är det svårt att ställa in doseringen på pH-minuset, Maria? 8,6 i pH i ledningsvattnet, det är ganska högt. Vi har 7,6 hos oss, dessutom är ju vattnet mjukt, kH 3.
          Har en växt, som jag läste, inte gillar pH över 7,5 och det märks. Göder dagligen med TMG och Ferrogan och alla andra växter ser friska och fina ut, med den här Hygrophila difformis (Siamensis) växer väldigt långsamt och de nedersta bladen ser lite ledsna ut. Hade den i mitt gamla akvarium och då hade jag pH:t på 6,8-7. Där växte den så att det knakade!
          Fiskarna verkar pigga och krya, har inte tagit livet av någon än, peppar peppar! Hade lite vita prick i början men det försvann snabbt med behandling med Protozin.

          Ulla, med nyvaknat akvarieintresse och ett 350 liters sällskapsakvarium.
          Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

          Kommentar

          • Ola Svensson
            • June 2002
            • 1081

            #6
            Personligen anser jag att man inte ska mixtra med vattnet i onödan.
            Att växten växte förut men inte nu kan bero på pH. Ofta är trivs växterna bättre vid lägre pH. Dina fiskar spelar det däremot ingen större roll för. Läser man i böcker får man lätt för sig att pH måste ändras. Lyssnar man på handlaren så ska man köpa preparat...
            Läs http://killi.adsl.dk/sksforum/topic.asp?TOPIC_ID=22 förresten. Att få ett stabilt vatten med lågt pH är inte alltid lätt.

            Mvh.

            Ola
            Mvh. Ola
            Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
            Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

            Kommentar

            • Mariaa
              • January 2002
              • 591

              #7
              Hej!
              Lillfrasse, jag vet att det kanske skulle ha varit bättre med Malawi eller Tanganyika i det pH som jag har. Men jag har också mjukt vatten, så då skulle jag behöva tillsätta t.ex. bikarbonat (och salt). Dessutom så gillar jag t.ex. växter, Scalare och sydamerikanska malar så därför så tillsätter jag pH minus. Jag har många gånger tänkt att skaffa Malawi eller Tanganyika, men det har aldrig blivit så. Jag gillar mina fiskar och vill inte byta. Det spelar ingen roll vilka fiskar jag har, jag kommer att få tillsätta massa saker i alla fall. Därför väljer jag dem jag tycker bäst om.

              Ulla, Nej jag har inte haft några problem att ställa in dosen. Man börjar med lite grann och sedan ökar man om det behövs. Jag började med en 10 liters hink med kranvatten och mätte hur mycket pH minus jag behövde ha i för att det skulle bli ett pH på ca7. Men man får ju testa sitt pH ibland.

              Mvh Maria<img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>

              Kommentar

              • Ulla
                • April 2002
                • 1163

                #8
                Jag ska ta hem lite ph-minus och testa. Satt och jämförde priser på olika ställen och kom fram till en veckokostnad på några kronor, om jag kan följa "receptet" för mjukt vatten. Jag häller alltid upp och luftar det nya vattnet till vattenbytena någon dag innan vattenbytet, så då kan jag experimentera i mina 50-liters vattentunnor med ph-minuset innan jag tillsätter det i karet. Tänkte ta sänkningen lite i taget, över ett par dagar.Testar pH och nitrit några gånger i veckan, har ju inte haft igång akvariet mer än 6-7 veckor.
                Håller på och provar fram hur växterna ska gödas, så nu har jag mätt järn-innehåller i karet dagligen, man får ju ändra dosen allt eftersom växtligheten ökar!
                Jag tycker att det är kul att "småpillra" lite med tester och sånt. (Lyckades tillverka klorgas med min kemi-låda när jag var liten, så den lådan åkte ut illa kvickt. Mamma trodde att jag skulle spränga hela huset i luften!) <img src=extra_smiley_witch.gif border=0 align=middle>

                Ulla, med nyvaknat akvarieintresse och ett 350 liters sällskapsakvarium.
                Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

                Kommentar

                Arbetssätt...