Lågt KH / högt pH problem med växterna ev ammoniak och lågt CO2

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • danieljk
    • March 2015
    • 7

    Lågt KH / högt pH problem med växterna ev ammoniak och lågt CO2

    Hej

    Familjen har köpt ett Fluval Edge 47 liter - snyggt men volatil biotopisk balans. Nåväl - allt är igång med några bakslag på vägen. Jag har löpande mätt vattentalen med en JBL EasyTest, samt tog foto på varje sticka så jag i efterhand kan kolla jämföra resultaten.

    Det som stör mig att växterna "tappar" färg och form och tunnas ut och ser nästa sönderfrätta ut. Detta gäller framför allt Vallisneria Spiralis men även Echinodorus Bleheri. De övriga växterna, Egeria Densa och Ludwigia Repens växter mycket bra. Jag har tryckt ner 6 st JBL 7 Kulor runt alla växter.

    Jag har bytt 10-7 liter i veckan och kompletterat med Aquarium Water Conditioner samt Biological Aquarium Supplement enligt anvisning samt Ekotozon.

    Min senaste vattenmätning:
    No3: 20
    No2: 0
    GH: 5
    KH: 5
    pH: 7,2
    Cl2: 0

    Senaste vattenrapporten från Stockholms Vatten per den 23/3 visade bla på ett pH: 8,5, Cl2: 0,27

    Det höga pH värdet i tanken i kombination med Stockholms vatten höga pH-värde får mig att tror att oxidationen skapar ammoniak i tanken vilken kan förklara att fiskar dör ett par dagar efter vattenbyte.

    Efter lite googlande så förstår jag också att det finns ett samband mellan lågt KH och högt pH som tyder på att jag har alldeles för låg CO2 i tanken vilket kan förklara varför växterna ser "slitna" ut.

    Nu står jag inför ett vägval och det är här jag behöver hjälp:

    1) Addera CO2 till tanken - låter svårt för detta lilla designa Fluval akvariet
    2) Höja KH i kombination med att sänka pH under 7 - möjligt men hur gör jag detta? Varje gång jag gör ett vattenbyte så kommer jag addera ett pH värde om ca 8,5.

    Hjälp tack!

    // Daniel
  • hawkse
    • December 2009
    • 781

    #2
    Mätstickor är tyvärr inte mycket att förlita sig på men pH på 7.2 och kH på 5.0 låter alldeles idealiskt för din biologiska balans och växterna. Att du tillför vatten med pH8.5 ur kranen beror på att vattenverket har pressat upp pH på konstlad väg för att rören inte ska korrodera så mycket. Om du tar ett glas kranvatten och ställer det i 24 timmar och därefter mäter pH igen bör det ligga kring 7.2-7.5 igen. Den lilla mängd vatten du byter, max 25% av vattnet, kommer inte trycka upp pH i ditt kar så pass högt att du riskerar någon ammoniak-ombildning. Dessutom tillför du vattenkonditionerare vid vattenbytet vilket neutraliserar klor och ev metaller i kranvattnet.

    Just det jag reagerar på är att du tillför hela tre olika vattenjusterande preparat och undrar varför och hur du doserar. Med ett bra kranvatten (du verkar ha kommunalt) kan man vara mycket sparsam med eller helt hoppa över vattenpreparat.
    Om du t ex fulldoserar* Ektozon vid varje vattenbyte kommer du snabbt ha på tok för mycket salt i ditt vatten (det behövs inget salt alls i ett sötvattenskar, bara i vissa speciella fall) och döda både fiskar och växter. Fulldoserar du vattenberedningsmedel vete katten vad som kan hända men jag kan tänka mig att det kan bli giftigt i extrema doser. Just att din Vallisneria "smälter" kan tyda på det. Vad "Biological Aquarium Supplement" är vet jag inte men det låter som någon sorts flytande filtermedium. Detta brukar vara någon form av kväve för att snabbstarta bakteriekulturen vilket även ditt ganska höga NO3-värde tyder på.

    Hur länge har karet varit igång?

    Min rekommendation är således att minimera vattentillsatserna och fortsätta med de små vattenbyten du gjort hittills i några veckor så tror jag du slipper fiskdöden och även växterna bör må bättre.

    * Med fulldosera menar jag alltså att dosera för HELA akvariets volym, inte bara för den bytta mängden.

    Kommentar

    • Jonin
      • April 2015
      • 5

      #3
      Min brorsa köpte ett Fluval Edge för 6 månader sen och tog död på både växter och fiskar inom 2 månader, men nu är det friskt och rent efter det att jag hjälp honom, så jag kommer citera felen han gjorde.

      -Bytte en hink vatten i veckan. Det var för lite så nu kör han två och halv hink var tionde dag.
      -Hade full dosering vattenpreparat. Nu 2 ml vattenberedningsmedel respektive bakteriekultur vid vattenbyte.
      -Tillsatte ingen växtnäring. Nu införskaffat och doseras varje vecka enligt bruksanvisning.
      -Hade för kort lysperiod. Nu utökat den till 14 timmar då lamporna är inte så kraftiga.
      -Tryckte ner slamsugen i gruset. Man ska slamsuga så att skitet på ytan kommer med, resten är näring till växterna.
      -Hade ingen rot i karet. Roten hjälper till att sänka PH och utsöndrar nåt bra ämne som jag inte kommer på men som är bra för fiskarna.
      -Hade för många fiskar. Nu befolkas karet utav 2 Dvärguiramis, 10 Kardinaltetror och en Mal.
      -Stressade fiskarna vid vattenbyten då han krafsade runt med slamsugen vilt och klumpigt så att det grumlades alldeles onödigt mycket samt vällde ner vattnet igen. Man ska ta det lugnt och försiktig.
      -Gjorde rent filtret under kranen. Man ska rengöra det i lite uttappat akvarievatten högst en gång i månaden.

      Jag hjälpe även honom sätta limma fast en vit bakgrund utav artificiell sten som finna att köpa i akvarieaffär. Man kan såga den på tvären i delar så att dem kommer in genom luckan. Den sprider ljuset så att växterna belyses mera och jämnare. Den limmas fast med akvariesilikon.
      Man kan även fästa en vit bakgrund på baksidan men det blir inte lika snyggt.

      Kommentar

      • danieljk
        • March 2015
        • 7

        #4
        Hej

        Tack för responsen. Jag tror det finns lite av varje att förbättra. En sak som dock har slagit mig att växterna som tar upp sin näring via rötterna ser ut att må sämre än de som tar upp näring via bladen. De senare växer som tusan.

        Jag kommer att minska bakteriekulturen och vattenberedning till hälften av vad som är rekommenderat.
        Jag använder JBLs näringskulor
        Jag byter just nu ut endast 10% av vattnet per vecka. Två hinkar är ju ca 20 liter, dvs nästan halva akvariet?
        Jag har svart som bas i akvariet, dvs gruset är svart likväl större stenar. En brun rot förstör estetiken, men är 7,2 för högt?
        Jag tycker som sagt att växterna ser "slitna" resp. "tunna" samt med svarta prickar. Ska prova med att höja antalet timmar något.

        // Daniel

        Kommentar

        • Sleaper

          • September 2008
          • 2876

          #5
          Svart grus hm.. ofta ett problem verkar det som. pH 7,2 är helt ok. för övrigt.

          Kommentar

          Arbetssätt...