Ferrogan i nystartat akvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulla
    • April 2002
    • 1163

    Ferrogan i nystartat akvarium

    Har kört igång ett 350-liters akvarium för en vecka sedan. Köpte ett antal vattentest, vilka jag nu har provat vattnet med. Bland annat ett järntest, vill nämligen ha mycket växter i akvariet. Både det chelaterade och ochelaterade järntestet visade 0 och ingenting. Sen tillsatte jag 2 droppar Ferrogan/ 50 liter vatten som det står på Ferrogan-förpackningen, efter nästa test var det fortfarande inget järn.
    Pytsade i lika mycket järn till och väntar på nästa provsvar nu.
    Hur mycket vågar man hälla i egentligen utan att ta livet av firrarna? Ska man vänta länge innan man provar järnhalten? Har hört att det är bättre att ge växterna lite järn varje dag än att hälla i stora mängder en gång i veckan eller så... Vilken järnhalt ska man ha i vattnet, för att växter och fiskar ska må bra? 0.25 - 0,50 mg/liter står det i testkitet. Stämmer det ?
    Någon som är haj på det här, här på forumet?

    Ulla, med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
    Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637
  • Michael Legnér
    • January 2002
    • 467

    #2
    0,1 - 0,3 mg/l brukar rekommenderas. Jag har dock märkt att trådalgerna snabbt kommer när järnhalten ökas. Och det ändå vid låg koncentration (0,1 mg/l). En för hög nivå är giftig och leder definitivt till stora algproblem.

    Efter att ha järngött i många år är jag faktiskt lite tveksam till att det är så viktigt. Det kan vara så att ljus och koldioxid är mycket viktigare. Det ska synas på bladen om du behöver järngöda.

    Anledningen till min skepsis är att jag under ett par månader nu bytt nästan 50% vatten varje vecka. Algerna försvann snabbt men växterna verkade fungera bra. Nu har jag ökat järngödingen för att testa och då börjar det dyka upp lite trådalger igen (trots de täta vattenbytena).

    Ferrorgan ska tillsättas varje dag. Det är en dagsdosering som står på flaskan. Hjortgatans Zoo säljer samma sak fast mycket mera koncentrerad och billigare. Till ett 310-liters akvarium kom jag fram till att jag behövde 0,33 ml per dag för att höja koncentrationen med 0,2 mg/l.

    Gör du rätt med järntestet ska det märkas att du får en viss koncentration. Du kan ju exempelvis testa i en mindre mängd vatten (en liter eller så) så lär du dig hur mycket som behövs för att höja från noll till den nivån. Sedan är det som sagt dagsdoseringarna som gäller för att upprätthålla denna nivå. Järnet oxiderar och blir snabbt oanvändbart för växterna, därav den dagliga tillskottet.

    /Micke

    310L med Corydoras punctatus, C peru sp. "gold", C sterbai, L001, L092, L148, L168, L183(L59?), L260, LDA9, Otocinclus, Svarta fantomtetror.
    Två katter (Spookie huskatt och Totte skogkatt).
    /Micke
    Mitt akvarium

    Kommentar

    • Ulla
      • April 2002
      • 1163

      #3
      Tack för ett uttömmande svar!
      Jag har tillsatt ungefär 20% mer Ferrogan än det står på flaskan,och nu börjar det synas på järntestet att det finns ochelaterat järn i vattnet. Mängden ligger på 0,1 - 0,2 mg/liter. Det får räcka så länge. Ska fortsätta att testa järnhalten dagligen, så får vi se om det håller sig. Brukar man få öka på dosen när växterna börjar gro ordentligt?
      Har tillsatt Tropicas Master Grow också, knappt halva rekommenderade dosen uppdelat på dagsdoser, järnet har jag också gett i dagsdoser. Vissa av växterna har vuxit över 10 cm på en vecka. Snart får jag väl börja gallra bland dem!
      Skulle vara kul att skaffa en CO2-anläggning, men de är ju ganska dyra prylar. Mäskvarianten gillar jag inte riktigt. Grannarna kan ju tro att man bränner hemma om det luktar<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

      Ulla, med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
      Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

      Kommentar

      Arbetssätt...