Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Salt till Malawiciklider

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Salt till Malawiciklider

  Jag hade nyligen ett par Metriaclima callainossom uppenbarligen inte mådde så bra (vilket jag skrivit om i min projekttråd) och efter jag bläddrat i min BTN Malawi boken och då framförallt kapitlet om sjukdomar så tillsatte jag vid vattenbytet 2d salt l/100l vatten "just-in-case". Normalt tillsätter jag inte salt vid mina vattenbyten utan bara bikarbonat för att buffra PH.

  Jag har läst tidigare om salt tillsats till Malawiakvarium och det jag läser slutar alltid i 50-50 diskusisoner om man skall eller inte tillsätta salt Likadant med dosering, 2dl/ 100l vatten är som jag uppfattar en "hlälpdos" vid sjukdom, vad skulle en normal "underhållsdos" vara, efter lite googlande verkar 30 ml/100 l vatten vara ett mått?

  EK
  Vardagsrum akvariet - Malawi
  Projekt; Ny generation - SA

  #2
  Det finns som du märkt olika åsikter i frågan. Jag testade under många år med att köra med salt i vatten i en massa akvarier (några hundra) under något år och sedan utan motsvarande tid. Jag märkte överhuvudtaget ingen skillnad.

  Så lite som 30 ml/100 L vatten har egentligen ingen betydelse för den osmotiska balansen så ur den synpunkten skall det inte ha någon betydelse.

  Däremot om man skulle få nitrit i vattnet så minskar nitritens skadeverkningar om man har lite salt i vattnet. Så kontenatna - vansköter man sina akvarier så man får nitrit kan det vara vettigt att använda lite salt, men övermatar man inte och sköter vattenbytena så finns det ingen anledning.
  Akvaristiska hälsningar
  Kjell
  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

  Kommentera


   #3
   Tack Kjell. Då kör jag på utan salt som vanligt.

   EK
   Vardagsrum akvariet - Malawi
   Projekt; Ny generation - SA

   Kommentera

   Sparar...
   X