Nitrit i nystartat akvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulla
    • April 2002
    • 1163

    Nitrit i nystartat akvarium

    Hjälp,

    startade upp mitt nya 350- liters akvarium för 9 dagar sedan. Igår var jag på Akvarielagret och köpte in första fiskarna, siamesiska algätare, sötvattensräkor ( 5 av varje) samt 2 Andcistrus-malar.
    Samtidigt passade jag på att testa vattnet i karet.
    Det fanns nitrit i det, inte högsta värdena, men inte de lägsta heller på provstickorna.
    Jag har använt Aqutan och Nitrivec i vattnet enligt förpackningarna, samt gjort 2 delvattebyten. I måndags bytte jag 1/3 av vattnet och igår när jag kom hem bytte jag ytterligare 1/3.
    Testade vattnet i morse och det var fortfarande samma nitritvärden (tror jag)
    Hur ska jag göra nu, någon som kan!
    Byta 1/5 av vattnet varannan dag läste jag att man kunde göra, tror ni att det är rätt åtgärd. Eller/och ska jag ta en dunderkur med Aqutan och Nitrivec? (50 ml / 100 liter vatten, som det står att man ska ta vid förgiftningssymtom), firrarna ser pigga ut, vattnet har inte klarnat helt efter gårdagens vattenbyte.
    pH ligger på 6,8-7, vattenhårdheten har jag inte mätt än. Ammonium/ammoniak finns inte i vattnet, har testat i morse.
    Börjar känna mig som en liten kemist med alla vattenprov. (Lyckades tillverka klorgas med min kemilåda när jag var liten, men så ska det väl inte gå med provvätskorna <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>)
    Mina katter blev väldigt glada när det kom fiskar i akvariet. Jag ställde fram en stol åt dem framför akvariet, där sitter de helt fascinerade och tittar på underhållningen!

    Ulla, snart med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
    Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637
  • micro
    • April 2002
    • 8

    #2
    Hur höga värden rör det sig om?
    Det spelar visserligen inte så stor roll för har du nitrit över huvud taget så ska du bli av med dom i vilket fall!

    Att byta 1/5 vatten varannan dag kommer du nog inte så långt på, mer vatten borde bytas tycker jag. Vore jag som du skulle jag byta ca 20-30% dagligen tills nitriterna är borta, och sedan succesivt dra ner på vattenbytena tills du är på normal vattenbytarfrekvens igen.

    Aqutan tar inte bort någon nitrit, men den bör ändå användas vid varje delvattenbyte pga att den skyddar fiskarnas slemhinnor och på så vis minskar risken att fiskarna far illa under denna lite kritiska period. Nitrivec är en en bakteriekultur som hjälper till att bryta ner Nitriter, så fortsätt använda det, men överdosera inte. Tänkt dock på att du häller även ur 20%nitrivec när du tömmer 20% vatten så dosera för 20% vatten vid varje byte, om det nu är denna mängd vatten du byter förståss.
    Har du ett annat fungerande kar utan nitrit så kan du ta så mycket vatten därifrån som möjligt, det har förhoppningsvis en fungerande bakterieflora som kan hjälpa långt.

    Låt filtret gå ostört så länge det går! Nu om någonsin behöver du en fungerande bakterieflora i filtret så gör absolut inte rent detta, om det inte tjockat igen då förståss.

    Ett sissta tips är att mata extremt lite tills nitriten är borta. Lite mat = lite avföring som nyttobakterierna behöver brottas med. Mer avföring/matrester = mer Nitrit/Nitrat.


    Föresten, du skrev att du testade nitritvärdet redan samtidigt som du släppte i de första fiskarna och att de redan då var högt, eller missförstod jag?
    Det låter lite underligt tycker jag, ett kar som gått utan fisk borde inte innehålla några nitriter alls. Om det ändå var så tycker jag att du ska testa nitrithalten i kranvattnet, om det nu är kranvatten du använder. Har du nitrit där så har du plötsligt ett större problem att lösa <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

    Kommentar

    • Aqua_Max
      • April 2002
      • 511

      #3
      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Om det ändå var så tycker jag att du ska testa nitrithalten i kranvattnet...<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Jepp, jag tycker nog också att du bör kolla nitrithalten i kranvattnet, eller vad det nu är för vatten du använder dig av vid vattenbyten. Det kan även vara bra att mäta nitrathalten både i akvariet och vattenbytarvattnet.

      När akvariet "kommit igång" kommer nedbryningen se till att hålla nitriten på en minimal nivå, genom att så fort det bildas nitrit så omvandlas det vidare till mindre skadligt nitrat av nedbrytningsbakterierna.


      ~~~ Max Photo ~~~
      ~~~ Max Photo ~~~

      Kommentar

      • Ulla
        • April 2002
        • 1163

        #4
        Jag tror att nitriten kommer från det gamla gruset som följde med akvariet. Sköljde det väldigt ordentligt innan jag lade det i akvariet, men det är nog boven. Nitrithalten ligger mellan 0,3 - 0,8 mg/liter enligt testet (svårt att se exakt) . Det har gått ner från igår.
        Jag ska ta och byta 1/3 av vattnet idag igen. Fiskarna ser pigga ut och alla alger är uppätna. Har inte matat dem alls än, ska vänta tills i morgon eller söndag, tror jag.

        Ulla, med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
        Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

        Kommentar

        • Ulla
          • April 2002
          • 1163

          #5
          Nu är nitriten nästan borta. I morse visade testet bara 0,1 mg/ liter. Gjorde delvattenbyte idag igen, men hoppas att det ska bli lite längre tid mellan dem nu.
          Man får ju fotsvamp av att stå i en vattenpöl halva dagarna<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
          Ska nog ha stövlarna på mig vid vattenbytena.
          Firrarna verkar trivas och räkorna är fruktansvärt nyfikna. Höll på att suga upp dem med när gamla vattnet skulle ut ur akvariet. Ingen av räkorna har dock rymt än, de kan visst få för sig att klättra upp ur akvariet. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

          Ulla, med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
          Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

          Kommentar

          • Michael Legnér
            • January 2002
            • 467

            #6
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
            ...Man får ju fotsvamp av att stå i en vattenpöl halva dagarna<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
            Ska nog ha stövlarna på mig vid vattenbytena...<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            Hur byter du vatten egentligen? <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

            Jag har en trekvarttumsslang som är ansluten via "gardena"-koppling i duschkranen (ej utnyttjad dusch) och i andra änden ett plaströr bockat tre gånger så det hänger över akvariekanten och har 15 cm "strilrör" (änden på röret efter de tre böjarna --- med småhål borrade i röret) på en viss nivå i akvariet. Dit ner töms akvariet och när jag sedan kör åt andra hållet fungerar strilröret så att det hindrar sand från att virvla upp. Byter ca 130+ liter vatten på tio minuter. Parkettgolv inget problem.

            /Micke
            /Micke
            Mitt akvarium

            Kommentar

            • Ulla
              • April 2002
              • 1163

              #7
              Det var ju smart med ett strilrör till på fyllningen.

              Får gå och köpa lite elrör och ett par sugproppar till. Jag har inte tagit vatten direkt ur kranen, för det är så <img src=extra_smiley_devil.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_devil.gif border=0 align=middle> kallt, att temperaturen i akvariet sjunker till 17-18 grader på en påfyllning. Inte bra när det ska vara runt 25-26 grader. Använder inte doppvärmare alls för tillfället. Lysrören håller tempen.

              Varmvattnet ur kranen vill jag inte använda, det är väldigt missfärgat vatten i våra gamla vattenledningar. Så det blir till att ha vattnet stående på luftning ett par dagar före bytet i ett par baljor och sen hinka i det i akvariet. Funderar faktiskt på att använda en liten dränkpump direkt i baljan samt ditt utmärkta strilrör framöver.

              Ulla, med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
              Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

              Kommentar

              Arbetssätt...