Akvarievatten och räk-soil och andra PH manipulerande saker

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • PatrikMalmo
    • July 2010
    • 1072

    #31
    Ursprungligen postat av bossep
    Patrik (och andra)
    Bakterier står för mycket av vad som händer i ett akvarium och andra ekosystem. Kanske de står för merparten av allt som händer! Vissa bakterier producerar stora mängder koldioxid andra kan använda detta. Att bakterier också kan använda karbonater borde stå utom allt tvivel. Detta ingår i de förhatliga redox processerna som vi en gång i tidernas begynnelse surrade om. Detta är en del i kopplingen av kol och kväve cyklarna. Tar vi sedan in växter och exempelvis växt plankton blir det än mer komplext.

    Jag upplever exakt samma sak i ytvatten med cyanobakterier som du upplevde med Najas. pH går ned under natten och upp dramatiskt under dagens fotosyntes. Detta händer inte med flytväxter då dessa får sitt kol behov från luften. Jag har också upptäckt (kanske andra också) att flytväxter blir större i rent vatten än i näringsrikt = skitigt vatten. Troligtvis beror det på att bakterier i rotsystemet producerar koldioxid i stora mängder vilket växterna tar till sig när det avgår vid vattenytan. Därför växer plantan lågt i skitigt vatten. Om samma planta växer i rent vatten blir den mycket större då en större mängd klyvöppningar måste exponera sig mot atmosfären på grund av den relativt lägre CO2 koncentrationen.

    Hur detta påverkar pH och andra vattenvärden vet jag ännu inte men en tendens tycks vara att pH närmar sig 7 under en process när dessa plantor tar upp både kol och närsalter. Det spelar då ingen roll om original vattnet har högt eller lågt pH. I mitt fall är oftast vattnet mer alkaliskt original men sjunker efter processen.
    Det här är jag för snurrig för att kommentera nu, men har en del i bakfickan. Återkommer. Idéen med några feta wisky efter en flock bira samt ett bra gäng glas vin visade sig fortfarande inte hålla måttet, trots en rätt bra praktisk erfarenhet. Dålig vetenskap.

    Over and out,

    /P
    Bara döda fiskar flyta medströms

    Kommentar

    • PatrikMalmo
      • July 2010
      • 1072

      #32
      Ursprungligen postat av lillfrasse
      Jag följer era olika snurriga utsvävningar med intresse.
      Helt sant att det är snurrigt värre... help me out!! *s*
      Bara döda fiskar flyta medströms

      Kommentar

      • bossep
        • March 2010
        • 4447

        #33
        Ursprungligen postat av PatrikMalmo
        Det här är jag för snurrig för att kommentera nu, men har en del i bakfickan. Återkommer. Idéen med några feta wisky efter en flock bira samt ett bra gäng glas vin visade sig fortfarande inte hålla måttet, trots en rätt bra praktisk erfarenhet. Dålig vetenskap.

        Over and out,

        /P
        Det är ungefär så det känns här!
        Jag är så snurrig så jag antingen skulle behöva en sån blandning eller som om jag vräkigt i mig en.

        Dat är de förbaskade jonerna som sätter griller i mitt huvud, tack Azur!
        Nu är jag tillbaks till mina osmos teorier från när jag började med Malawi och det magiska ektozonet, vilket jag tror lika lite på idag som jag gjorde då. Men båda delarna leder mig in på Ledningsförmågan.

        Vad det gäller räkstackarna tänker jag som vanligt. Det borde bli bättre om man tar bort i stället för lägger till. Då har man normalt ett bra utgångs läge.

        Vad du säger om mat och närsalter håller jag med om. Framförallt den sedvanliga boven kväve.
        Min logik säger mig att man borde försöka få räkorna att överleva i pH neutralt vatten och sedan utgå från det. Kanske också som du nämner lite kallare vatten.

        Oligotrofa vatten kan I sig ha ganska hög ledningsförmåga men nästan helt sakna närsalter. Detta är ganska vanligt faktiskt. Man kan likna det vid saltvatten men utan salt. Det blir oftast så i sjöar med litet från flöde och stor avdunstning.
        “You can’t see the future if you don't know the history.”
        "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
        Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

        Kommentar

        • bossep
          • March 2010
          • 4447

          #34
          Ursprungligen postat av PatrikMalmo
          Jag har både behållt men även minskat min skepsis mot soil. Den gör faktiskt ungerfär vad det påstås att den gör, vilket inte kan sägas om en hel del andra akvarieprodukter. Några krux är att den är extra effektiv i starten och sedan urlakas. Skeptisk där, gillar inte sådant som påverkar mycket/påverkar mindre/inte påverkar alls. Samt, som tidigare - att köra med soil och sedan buffra vattnet... då är man way out i pengar och tid. Iaf i Sverige generellt, andra länder och deras kranvatten kan vara en helt annan femma. Finns mycket enklare/billigare sätt att få till bra vatten i svenska förhållanden generellt.

          Växter ska vi alls inte slänga ut ur räkburkar, NO WAY!! Mossor och andra långsamväxare brukar funka bra, samt ge bra resultat i räklingar. Flytväxter rekommenderar jag skarpt, alternativt bra vb. Iaf, vi är eniga om att skaldjur är känsligare än fisk för somligt. Det papperet skriver jag under direkt.
          Då kan vi nog säga som en Svensk skådis och TV kock. Håll det rent och håll det snyggt! Jag tror att mitt vanliga tjat om kolfiltrerat påfyllnads vatten i princip är ett måste.

          Edit: Det där med växter skrev jag mest som en teaser....
          “You can’t see the future if you don't know the history.”
          "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
          Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

          Kommentar

          • Azur
            • March 2003
            • 12946

            #35
            Ursprungligen postat av PatrikMalmo
            Soil är bakad torv och lera, om jag fattat det rätt. Bör därmed sänka pH på samma sätt som torv. Att den påverkar vattnet har jag kollat med kranvatten - både pH och KH sjunker. Nu sjunker visserligen pH i mitt kranvatten efter något dygn ändå (tror det handlar om hydroxidjoner från avhärdning med lut), men med soil sjunker pH mer - plus att KH inte påverkas särdeles utan soil.
            Bakad? Dvs granulerad och bränd? I så fall finns är nog torven strukturmedel (för att göra kornen porösa) och finns nog bara kvar som kol. Lera kan vara pH aktivt; om jag skulle göra granulerat växt substrat skulle jag använda laterit (efter som den har mycket järn), och den är oftast sur.

            Kommunalt kranvatten har KH och pH ur balans med atmosfären (pga att man sänkt hårdheten med kalciumhydroxid), så när det kommer ur kranen börjar det ta upp koldioxid ur luften och pH sjunker tills vattnet är i jämvikt med atmosfärens innehåll av koldioxid igen. Ur kranen har man pH 8 - 8.5, efter ekvilibrering nån stans mellan 7 och 8.

            Ursprungligen postat av PatrikMalmo
            Andra Sulawesiarter har dock varit lögn i helsike att få att funka, och där ligger ett krux. VAD kruxet består i har jag en del dunkla teorierer om, men inget som håller för närmare vetenskaplig granskning.
            Åtminstone vissa av arterna har extremt specialiserat födoval. C. spongicola (Harlequin), t.ex., är en parasit som bor inuti svampdjur och livnär sig uteslutande på att stjäla mat (i form av encelliga alger) från svampdjuret. Jag skulle tippa att det är där svårigheten ligger.

            Ursprungligen postat av bossep
            Det är ungefär så det känns här!
            Nu är jag tillbaks till mina osmos teorier från när jag började med Malawi och det magiska ektozonet, vilket jag tror lika lite på idag som jag gjorde då.
            Det gör du rätt i. Ektozon är 99% bordssalt med en liten tillsats av ett salt som blir peroxid i vattenlösning. Bordssalt hjälper mot nitritskador på fisk, och peroxid ger höjd halt löst syre (och en viss reduktion av bakteriehalten i vattnet). Dvs det är en huskur när man släppt i för mycket fisk för fort i ett nystartat akvarium.
            Senast redigerad av Azur; 26 November 2011, 11:07.
            Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

            Kommentar

            • PatrikMalmo
              • July 2010
              • 1072

              #36
              C. spongicolan förekommer inte i handeln, såvitt jag fått förklarat för mig. Den snarlika C. woltereckae finns i drivor i sjön (sett föredrag av Hans Georg Evers som varit på plats, likaså tjötat rundor med flera andra som varit där), men det är knappast några som ens lyckas hålla dem vid liv. Odla dem är ännu värre, men det verkar som om några tyskar är på väg att lyckas nu. Förutom färgerna verkar dock C. woltereckae vara en ovanligt tråkig akvarieinnevånare - Kardinaler är skygga räkor med koll, Harlequin är ännu skyggare.

              Foder är lurigt till de svårare Sulawesi, de funkar inte som andra räkor som attackerar en klump foder direkt. Sulawesi går och plockar hela tiden, ger sig inte på en foderklump i samlad flock (om det inte är extremt många i samma burk). Iom att sjöarna är så näringsfattiga tror jag att en grej de påverkas av är just koncentrerad utfodring. Händer en del i burken direkt efter utfodring, så kan man mata lite men ofta alternativt odla fodret till räkorna i burken har man nog kommit en bit på väg. Så funkade mina kardinaler iaf.
              Senast redigerad av PatrikMalmo; 27 November 2011, 12:39.
              Bara döda fiskar flyta medströms

              Kommentar

              • Ason
                • November 2010
                • 107

                #37
                Litteratur

                Ursprungligen postat av PatrikMalmo
                [...]
                Bra läsning om kolsyra/karbonatsystemet finns i Bydén, Larssons bok om vattenvärden.
                [...].
                Vad finns det mer för bra litteratur att läsa om akvarievattenkemi och -biologi?

                När jag letar kunskap på nätet hittar jag många utsagor, som delvis motsäger varandra, i akvariesajter över hela världen. Det känns som det är en hel tyckande och slarviga, men välmenade sammanställningar och viss begreppsförvirring. Mest pålitligt känns just nu en del artiklar i engelspråkiga Wikipedia (ingång t.ex. via sökfrasen "Nitrogen cycle") - men det finns ingen direkt sammanställning för akvariebruk vad jag funnit, utan det blir mycket klickande mellan olika sidor. Det känns dock som man kan få ihop en begriplig helhet därifrån (med Word och PowerPoint) - kanske.

                Det finns mycket man kan mäta numera, men risken är ju uppenbar att man bekämpar symptomen istället för att åtgärda problemkällan, om man inte förstår sambanden tillräckligt väl. Ansjo m.fl. kom ju till rätta med räkföryngringsproblem genom att köra ut sin soil i trädgården. Vi får se vad perennerna säger till våren. Andra har ju inga sådana problem. Jag tror att problemet uppstår med kombinationen räksoil och mjukt vatten och hög växtaktivitet. Tar man bort en av faktorerna tycks det fungera bra. Detta har gjort mig mycket mer nyfiken på vattenkemisambanden.

                Litteratur:

                Jag har med PatrikMalmos hjälp tipsat tomten om:

                - Stefan Bydén, Anne-Marie Larsson, Mikael Olsson (2003). Mäta vatten - Undersökningar av sött och salt vatten. ISBN 978-9188376220.

                - Diana L. Walstad (2003). Ecology of the Planted Aquarium. ISBN 978-0967377315.
                (Detta är "second edition". Den "6th printing" som Ms. Walstad aviserade för våren 2010 ser jag inte röken av någonstans på nätet mer än i hennes svar till grannforumet PlantSwap http://www.plantswap.se/forum/viewtopic.php?t=9441- så jag orkar inte längre vänta ut den.)

                Har någon fler bra tips?

                /Bengt
                allting hänger ihop - frågan är bara hur

                Kommentar

                • bossep
                  • March 2010
                  • 4447

                  #38
                  Ursprungligen postat av Ason
                  Vad finns det mer för bra litteratur att läsa om akvarievattenkemi och -biologi?

                  När jag letar kunskap på nätet hittar jag många utsagor, som delvis motsäger varandra, i akvariesajter över hela världen. Det känns som det är en hel tyckande och slarviga, men välmenade sammanställningar och viss begreppsförvirring. Mest pålitligt känns just nu en del artiklar i engelspråkiga Wikipedia (ingång t.ex. via sökfrasen "Nitrogen cycle") - men det finns ingen direkt sammanställning för akvariebruk vad jag funnit, utan det blir mycket klickande mellan olika sidor. Det känns dock som man kan få ihop en begriplig helhet därifrån (med Word och PowerPoint) - kanske.

                  Det finns mycket man kan mäta numera, men risken är ju uppenbar att man bekämpar symptomen istället för att åtgärda problemkällan, om man inte förstår sambanden tillräckligt väl. Ansjo m.fl. kom ju till rätta med räkföryngringsproblem genom att köra ut sin soil i trädgården. Vi får se vad perennerna säger till våren. Andra har ju inga sådana problem. Jag tror att problemet uppstår med kombinationen räksoil och mjukt vatten och hög växtaktivitet. Tar man bort en av faktorerna tycks det fungera bra. Detta har gjort mig mycket mer nyfiken på vattenkemisambanden.

                  Litteratur:

                  Jag har med PatrikMalmos hjälp tipsat tomten om:

                  - Stefan Bydén, Anne-Marie Larsson, Mikael Olsson (2003). Mäta vatten - Undersökningar av sött och salt vatten. ISBN 978-9188376220.

                  - Diana L. Walstad (2003). Ecology of the Planted Aquarium. ISBN 978-0967377315.
                  (Detta är "second edition". Den "6th printing" som Ms. Walstad aviserade för våren 2010 ser jag inte röken av någonstans på nätet mer än i hennes svar till grannforumet PlantSwap http://www.plantswap.se/forum/viewtopic.php?t=9441- så jag orkar inte längre vänta ut den.)

                  Har någon fler bra tips?

                  /Bengt
                  Jag håller med dig om rakt motsägande uppgifter på nätet. Detta finns också inom litteraturen.
                  Är det inte konstigt att den lilla molekylen H2O skall vara så komplex och fantastisk i sin förmåga att ställa till det för oss?
                  En tanke som ofta slår mig är att vatten i ett akvarium och ute i naturen fungerar helt olika. Jag pysslar med båda och inser att jag inte kan basera beslut på exempelvis hur man skall förhålla sig till en sjö på studier i ett akvarium. Samma förhållande gäller också tvärs om.

                  Därmed inte sagt att vi inte kan använda mätvärden från naturliga vatten för att få till en bra miljö för djur och växter från den miljön i ett akvarium.

                  Detta kan vara en av orsakerna till att vi får motstridiga uppgifter.
                  Jag har inte läst den första boken du nämner men den senare har jag läst och läst om flera gånger.
                  Den är riktigt bra och det finns massor med matnyttigt i den.

                  Din teori om soil och vad som förorsakar problem stämmer med mina funderingar. Men att gå från funderingar till bevis är ofta svårt.
                  Om jag nu skulle tala emot mig själv och dra vissa paralleller med naturen så har vi några saker vi måste väga in. I naturen har vi inga glas väggar som i ett akvarium men det förekommer andra barriärer, Språngskikt, vilket kallas för Stratifiering. Dessa skikt kan uppstå av olika anledningar exempelvis temperatur, salthalt men också näringsinnehåll och kemisk sammansättning. De kan vara nästan lika stabila som glas. Dessa skikt finns normalt inte i ett akvarium utom vid ett ställe, bottensubstratet.

                  Där får vi ofta just en skillnad i temperatur, kemi och näring mot resten av akvariet. Detta sammanfaller med var vi normalt placerar soilen. Kanske den skulle reagera olika om vi hade det i filtret?
                  “You can’t see the future if you don't know the history.”
                  "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                  Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                  Kommentar

                  • bossep
                    • March 2010
                    • 4447

                    #39
                    Ursprungligen postat av PatrikMalmo
                    C. spongicolan förekommer inte i handeln, såvitt jag fått förklarat för mig. Den snarlika C. woltereckae finns i drivor i sjön (sett föredrag av Hans Georg Evers som varit på plats, likaså tjötat rundor med flera andra som varit där), men det är knappast några som ens lyckas hålla dem vid liv. Odla dem är ännu värre, men det verkar som om några tyskar är på väg att lyckas nu. Förutom färgerna verkar dock C. woltereckae vara en ovanligt tråkig akvarieinnevånare - Kardinaler är skygga räkor med koll, Harlequin är ännu skyggare.

                    Foder är lurigt till de svårare Sulawesi, de funkar inte som andra räkor som attackerar en klump foder direkt. Sulawesi går och plockar hela tiden, ger sig inte på en foderklump i samlad flock (om det inte är extremt många i samma burk). Iom att sjöarna är så näringsfattiga tror jag att en grej de påverkas av är just koncentrerad utfodring. Händer en del i burken direkt efter utfodring, så kan man mata lite men ofta alternativt odla fodret till räkorna i burken har man nog kommit en bit på väg. Så funkade mina kardinaler iaf.
                    Det man ofta ser i oligotrofa tropiska sjöar är ett skikt på botten oftast bestående av alger och kräftdjur. Algerna i det fallet är ofta en blandning av grön och kiselalger ofta varierande efter vattendjup. Kräftdjur är ofta typ cyclops, vattenloppor, Copepods och allehanda infusorier. Kanske detta kan vara en lösning?
                    “You can’t see the future if you don't know the history.”
                    "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                    Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                    Kommentar

                    • Ason
                      • November 2010
                      • 107

                      #40
                      Litteratur

                      Jag skall komplettera min litteraturlista ovan med en titel till, som jag tror är intressant. Jag såg att PatrikMalmo skrivit om den också för länge sedan:


                      Litteratur:

                      - Stefan Bydén, Anne-Marie Larsson, Mikael Olsson (2003). Mäta vatten - Undersökningar av sött och salt vatten. ISBN 978-9188376220.

                      - Diana L. Walstad (2003). Ecology of the Planted Aquarium. ISBN 978-0967377315.
                      (Detta är "second edition". Den "6th printing" som Ms. Walstad aviserade för våren 2010 ser jag inte röken av någonstans på nätet mer än i hennes svar till grannforumet PlantSwap http://www.plantswap.se/forum/viewtopic.php?t=9441- så jag orkar inte längre vänta ut den.)

                      - Hanns-Jürgen Krause (2007). Handbuch Aquarienwasser. ISBN 978-3927997004.


                      Har någon fler bra tips?

                      /Bengt
                      allting hänger ihop - frågan är bara hur

                      Kommentar

                      • PatrikMalmo
                        • July 2010
                        • 1072

                        #41
                        Vattenkemi är svårt, instämmer helt i det. ATT det är svårt är inte så konstigt däremot - Lasse Forsberg kör med en bra grej där; vatten är världens bästa lösningsmedel. Kombinerar vi det med att det ofta är små mängder av det ämne vi är ute efter samt med att vi som hobbyister knappast har tillgång till vettiga mätmetoder så blir det svårt. Mycket gissningar och "trial and error". De som verkligen jobbar med vattenkemi har ju också "sitt eget språk". Översättning så att vi lekmän ska förstå saknas ofta eller går kanske inte ens att hitta. Misstänker att en del motstridiga uppgifter har sitt ursprung där - vi lekmän försöker förstå och förklara det enklare och så blir det fel och/eller motstridigt.

                        Akvarium är ju ett slutet system, helt beroende av vad vi gör med det. Gör vi inget med det så är vattenvolymen så liten att förändringarna bara går vidare (ofta snabbare och snabbare, tills systemet "kraschar", dvs inte är lämpligt för fisk/djur/växter), finns inget direkt stopp. Tror det är därför som jämförelser mellan akvarium och natur haltar många gånger. Ta bara de rekommenderade näringsnivåerna till en växtburk - hade vi hittat sådana näringsnivåer i naturen så hade biologerna dött av hjärtinfarkt, hele bunten. Reaktionerna och funktionerna som sker i ett akvarium finns ju även i naturen, men naturen håller det i balans. Ex med näringsnivåer igen - tillförs hela tiden nytt, men i låga koncentrationer.

                        Turligt nog verkar naturen förlåta en hel del av det som sker i akvarium. Många fiskar, djur och växter går alldeles utmärkt (ibland faktiskt bättre) att hålla i andra vattenvärden än som finns i naturen. Hade vi t ex varit tvungna att efterlikna Tanganyikasjöns vattenkemi exakt för att kunna hålla cikliderna därifrån så tror jag inte de hade fått något större genomslag. Klurig sjö. Ibland verkar dock vattenvärdena (och/eller förändringarna i dessa) vara extremt viktiga, och det är då vi får vad som kallas "problemfisk" eller svårodlade arter.

                        Bottenlagret, ja... finns mycket att säga om det, händer otroligt mycket där. Jag har ju landat i att de bästa är att lämna botten ifred. Bråka inte med den, då ger den igen. *s* Känner folk som testat soil i filter, och att kombinera bottenfilter med soil verkar vara vanligt hos stora räkodlare i Asien iaf. Sverige har bättre kranvatten generellt, så jag är inte övertygad om att soil verkligen behövs här.

                        Soil sänker pH även om man kör det i filtret. Aldrig riktigt klurat över det som Azur skrev ovan, att leran också kan vara pH-aktiv. Klämde iaf lite på min soil igår, och den går att trycka sönder med fingrarna. Kvar blev något som liknar lera, bara ett fint pulver. En del annan soil ska inte gå att trycka sönder med fingrarna (jag har Ebi Shrimp Soil). Olika soil sägs ha olika funktion, finns soil till räkor, till växter och för vattenkemin. Tror, men vet inte, att soil till vad det nu sägs funkar rätt lika.

                        Ason,
                        de böckerna du snokat rätt på tycker jag själv är bra. Alla tre förklarar saker så att man förstår. Hittar inte heller särdeles motstridiga uppgifter i dem, men man kan vara lite försiktig med Krauses rekommendationer kring syrehalt i akvarium vs natur. Vet att det blev ett otroligt bråk om det. Mätvärdena och resonemangen kring naturen anser jag stämmer fint, men det bråket handlade om var om vi ska försöka efterlikna naturen kring det i våra akvarium.

                        Finns en del bra artiklar kring vattenkemi också, inte minst i gamla tidskriften Akvariet. Guido Hückstedt skrev också en del böcker för längesedan, men de är svåra att få tag i. Tror inte de finns i nytryck. Är inte helt säker på vad som stämmer i dem heller, eftersom de är såpass gamla. Han är iaf en fröjd att läsa när han tar bladet från munnen kring en del dåvarande akvaristiska uppfattningar... *s*
                        Senast redigerad av PatrikMalmo; 28 November 2011, 06:52.
                        Bara döda fiskar flyta medströms

                        Kommentar

                        • Azur
                          • March 2003
                          • 12946

                          #42
                          De bästa artiklar jag läst om karbonatsystemet i akvarier är Randy Holmes-Farleys artiklar på Reefcentral (t.ex. artiklarna under "Calcium and alkalinity" en bit ner på sidan). Det är skrivet för saltvatten men gäller för sötvatten också.
                          Senast redigerad av Azur; 28 November 2011, 12:48.
                          Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

                          Kommentar

                          • bossep
                            • March 2010
                            • 4447

                            #43
                            Ursprungligen postat av Azur
                            De bästa artiklar jag läst om karbonatsystemet i akvarier är Randy Holmes-Farleys artiklar på Reefcentral (t.ex. artiklarna under "Calcium and alkalinity" en bit ner på sidan). Det är skrivet för saltvatten men gäller för sötvatten också.
                            Det där ser ut att vara en riktigt bra källa! Tack!
                            “You can’t see the future if you don't know the history.”
                            "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                            Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                            Kommentar

                            • bossep
                              • March 2010
                              • 4447

                              #44
                              Sitter och letar uppgifter om leror. Jag har jobbat en del med sådana och kom på att när vi tillsatte kalk eller cement så kan man kompaktera plastiska sådana. Tydligen blir det någon form av jonbyte och leran blir till fin sand. Jag kollade dock aldrig pH osv.
                              “You can’t see the future if you don't know the history.”
                              "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                              Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                              Kommentar

                              • Ason
                                • November 2010
                                • 107

                                #45
                                Ursprungligen postat av bossep
                                Det där ser ut att vara en riktigt bra källa! Tack!
                                Jag håller med. Där fanns mycket och välskrivet att ta del av. Tack för tipset Azur!

                                Sedan är det ju så, att när man i varje fall delvis känner igen sig och har samma uppfattning, så känns ju allt så trovärdigt. Lite lurt...

                                /Bengt
                                allting hänger ihop - frågan är bara hur

                                Kommentar

                                Arbetssätt...