Sänka KH och PH till Altum Scalarer F3

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • dwld
    • April 2011
    • 48

    #16
    Ursprungligen postat av kaj.p
    Sanning med modifikation kanske. Och det beror på vad man kallar Äkta altum. Idag är nog de flesta ens om att det finns fler skalararter än tre. Den som odlats som altum är mest Rio Negro varianter man den anser inte vara den äkta utan vara mer besläcktad med P scalare. Den man kalla äkta är den från Rio Atabapo http://www.flickr.com/photos/27593184@N05/5001388116/ och den är vad jag förstår inte odlad. Däremot så finns det en morph från Rio Iniridae som man lyckats odla på de senaste åren både i tyskland och i Asien. Jag har dem själv hemma och har också besökt en av odlingarna. Här är bilder från den tyska odlingen http://www.skalarezucht.de/
    Och under några bilder från den jag besökte.
    Vad tråkigt då måste jag ha kommit åt de som är från tyskland De är iallafall snygga

    Kommentar

    • dwld
      • April 2011
      • 48

      #17
      Ursprungligen postat av PatrikMalmo
      Ska du ner till verkligt surt så är CO2 mycket svårt att köra med. Du kommer inte ned i särdeles lågt pH med ett KH på 5 utan att CO2-förgifta fisken. Du kan lätt testa hur mycket CO2 som går att lösa i ditt vatten genom "Krausetestet", taget från Krauses vattenkemibok. Ta ett vanligt dropptest för CO2, tappa upp angiven mängd vatten i testkyvetten, droppa i kemikalierna och blås i testet med sugrör/luftslang. Vår utandningsluft innehåller en hel del CO2, och du kommer snabbt se ett färgomslag mot surare. Jag kan sänka pH i kranvattnet ca två hela steg (KH 5-6, pH drygt 8). Med den mängden CO2 är fisken död för längesedan. Sänker jag ca ett helt steg, från 8 till 7, så funkar det helt ok för både fisk och växter.

      Själv har jag KH 3 som gräns för att använda CO2, men använder jag CO2 överhuvudtaget så gör jag det för växternas skull. Ska man ned runt 4-5 i pH rekommenderar jag att du skippar alla växter utom flytväxter. Du får då använda ex osmosvatten och sura ned det med torv eller liknande. Med stor växtmassa under vattnet kommer du att få grymma pH-svängningar under dygnet beroende på fotosyntesen. Lägg till CO2 där du inte har koll på mängden som ska till (CO2 tabellerna är värdelösa i extremt mjukt/surt vatten plus att din pH-mätare kan flippa, dvs mäta fel) - resultatet blir en jämrans svårkontrollerad soppa där du får ha tur om fisken ens ska överleva. Tänk på att pH-skalan är logaritmisk, det är rätt kraftiga förändringar vi pratar om "bara" mellan pH 7 och pH 8.

      Med t ex osmosvatten + torv samt enbart flytväxter så kan du få till ett stabilt pH runt 4. Mjukt och surt vatten ÄR svårare än något hårdare vatten och är inget jag egentligen rekommenderar att köra med konstant. Bättre använda det om du vill testa få lek på någon fisk, eller att de redan leker men rommen utvecklas inte. Är du bara intresserad av att kika på fisken, behåll ditt KH på 5 och kör med CO2 för att kapa toppen på pH och få växterna att trivas. Mycket större chans att allt går bra då.

      Hilsen,

      /P
      Då tror jag att jag håller mig med det jag har känns dumt och riskera fiskarna död

      Kommentar

      • Boss
        • March 2005
        • 50

        #18
        Du startade tråden med att säga att du har pratat med dessa som odlar Altum.
        Vilka är de?

        Kommentar

        Arbetssätt...