Surt och hårt vatten

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Strayfool
    • August 2011
    • 8

    Surt och hårt vatten

    Hej!

    Jag och sambon är ganska nya inom akvaristiken och startade för två-tre månader sedan ett sällskapsakvarium på 120 liter. Vi har en del problem med rödalger som vi försöker bli av med, men vi har även kombinationen surt (6,8 pH) och hårt (ca 14°) där vi står lite handfallna och inte riktigt vet vad vi ska göra åt. Kalk mot det sura, men gör inte det vattnet ännu hårdare?

    Vi har för övrigt idag planterat in en hel del nya snabbväxande växter (vattenpest bl.a., sedan många av de gamla växterna dött), plockat bort mycket av de algangripna bladen, minskat fodergivan som nog var lite i överkant och vi har efter råd även börjat med easycarbo. På söndag (som är vår vattenbytardag) ska vi även börja med PMDD, fram tills nu har vi gett Sera Florena.
    Tror ni detta räcker för att bli av med alger och få stabilitet på vattnet eller finns det något mer vi kan göra?

    Tacksam för alla tips och råd!
    Senast redigerad av Strayfool; 17 August 2011, 19:54.
  • Sleaper

    • September 2008
    • 2887

    #2
    Är pH-testet pålitligt? Är det ett droptest? Har ni kommunalt vatten? Finns det något i akvariet som påverkar hårdhet eller pH? Vilken typ av belysning har akvariet? I övrigt verkar ni ju börjat vidta åtgärder för bättre växter och förhållande i karet.

    Kommentar

    • Bygert
      • March 2010
      • 2169

      #3
      pH på 6.8 är inte alls särskilt surt, till de flesta av de vanligaste fiskarna fungerar det ypperligt. Vill du nu ändå höja pH utan att höja hårdheten i onödan så kan natriumkarbonat vara en lösning, inte natriumvätekarbonat aka bikarbonat alltså. Natriumkarbonat får man genom att steka bikarbonat som man hittar i vanlig mataffär i ugn. Varning dock, det påverkar pH kraftigt! Och om du inte har något särskilt känsligt så behöver du överhuvudtaget inte bry dig, du har bra pH till det mesta i fiskväg.

      14 i hårdhet är ju lite hårt men inte extremt hårt, det är samma här som med pH, det där fungerar till det mesta, det är vissa känsliga arter som inte gillar det där men särskilt dramatiskt är det inte. Sen beror det ju lite på också hårdhet vaddå, GH eller KH? Det har ju liksom ett visst intresse inte bara vad mätvärdet är utan också vad det är man mätt.

      Höja hårdheten är lätt men att sänka den är riktigt besvärligt. Effektivaste är en osmosanläggning som renar vattnet men det är både besvär och pengar. Torv och en del annat kan också ha en viss effekt. Det är dock här som med pH, det där värdet är inte så dramatiskt, lite eftertanke i fiskköpen är nog bättre än att börja i kemibranchen.

      Rödalger är ju liksom inte nåt så där alldeles enkelt att veta vad du menar med, det kan vara lite av varje och det kan vara olika besvärligt att komma åt saken. Är det cyano du fått in så är det bara att konstatera att det är ett j-a elände, jag hittade ingen annan lösning än algbekämpningsmedel. Penselalger och sånt är inte heller kul men du lär nog beskriva algerna om du skall få bra förslag på åtgärd.

      Det behövs ju lite mer kött på benen allmänt också, vad du har för fisk osv. Dina vattenvärden kan vara fullständigt ok till vissa arter och mer tveksamma till annat.
      Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

      Kommentar

      • Strayfool
        • August 2011
        • 8

        #4
        Sleaper och Bygert, tack för era svar.

        I fiskväg har vi bland annat röd regnbågsfisk, där jag fått lära mig att de trivs bäst i vatten åt det mer basiska hållet, åtminstone 7,2. Det är väl främsta anledningen till att vi skulle vilja höja värdet en aning. I övrigt har vi rätt tåliga arter och vi har inte planerat några fler fiskköp än på ett tag.

        Hårdheten (liksom resten av värdena) har vi mätt med en vanlig teststicka (aquavital multitest), och där fick jag lära mig att vi bör ligga max >7°, därav intresset i att mjuka upp vattnet.

        Belysning har vi ett rör som heter Aquastar F18W har jag för mig, och en annan som är lite rödare i ljuset. Lamporna är inköpta i samband med att vi startade akvariet, så de är rätt nya. Har förstått att vi skulle kunna byta till bättre lysrör, men att de vi har nu ändå duger så länge vi inte satsar på ett riktigt kraftigt växtakvarium utan bara ett vanligt sällskaps med lite lagom växtlighet. Eller är det kanske värt att byta ut den röda mot något bättre för växterna, alger gillar väl rött ljus har jag för mig?

        Vad gäller inredning så har vi en del rötter som väl påverkar pH:t, men vad som skulle kunna påverka hårdheten vet jag inte?



        Algerna ja, det glömde jag gå in mer på. Det är sådana där toffsar/trådar/skägg som sitter främst längst med kanterna på växtbladen. Har försökt googla på olika sorter och de få bilder och mer ingående beskrivningar jag hittade som liknar vårt tyckte jag var arter som tillhörde just rödalgerna. Cyano har jag inte hittat något.
        Senast redigerad av Strayfool; 17 August 2011, 21:10.

        Kommentar

        • VisualDarkness
          • February 2010
          • 7417

          #5
          "max >7°"
          Max sju och uppåt? Du har inte läst tvärt om?

          >7 = Mer än sju
          <7 = Mindre än sju
          180l Sällskap:
          http://www.zoopet.com/akvarium/akvarium.php?NR=648
          60l Asien:
          http://www.zoopet.com/akvarium/akvarium.php?NR=663

          Kommentar

          • Strayfool
            • August 2011
            • 8

            #6
            Hoppsan, jo det blev fel där, mindre än 7 ska det vara såklart.

            :edit: Eller nej det blev visst rätt, steget på förpackningen vi går efter heter just >7°. Det finns fem steg och vi skulle ligga på steget som hette ">7°" eller mindre än det (<3° eller >4°). Vi låg alltså på >14°, nästan på väg upp till sista steget som är >21°
            Senast redigerad av Strayfool; 17 August 2011, 21:15.

            Kommentar

            • Bygert
              • March 2010
              • 2169

              #7
              Regnbågar kan i och för sig gärna ha lite mer basiskt än 6.8 men det är också så att hårt vatten rakt inte är fel, det värde du angett kanske rent av är i underkant. MEN - har du mätt med teststicka så är det bara att se som en indikation på ungefär vilken trakt du är i, det är ett snabbt och smidigt sätt att göra en snabbkoll men det är definitivt inget för precisionsmätning. Du ligger helt enkelt så nära lämpliga värden enligt vad du mätt att du inte av stickan kan dra några bestämda slutsatser om vilket det behöver göras nåt och i så fall vad. Innan du börjar meka med vattnet måste du ha bättre säkerhet i mätningen, dropptest, pH-mätare osv. Börjar du i det här läget att laborera utifrån vad stickorna säger så är det långt ifrån säkert att det blir till det bättre.

              Kan vara penselalger du har, alternativt tofsalger. Inte så lätt att bli av med, mekanisk bekämpning är en sak, plocka bort angripna blad, skrapa rutor, koka stenar, vira upp det som går att få tag på. Sen gäller det också att få akvariet i balans och att ge de önskvärda växterna bästa möjliga förutsättningar så att de kan konkurrera ut algerna. Kol och gödning kan ju eventuellt bidra men ljus är ju en grund för att få fart på växter, mycket ljus.
              Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

              Kommentar

              • Azur
                • March 2003
                • 12946

                #8
                pH 6.8 och 14 dH är orimligt. pH-testet eller alkalinitetstestet eller bägge visar fel.
                Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

                Kommentar

                • khedlund
                  • December 2005
                  • 63

                  #9
                  dH ="deutsche härtegrader" anger konc av Mg- och Ca-joner. Alkalinitet mäter karbonat (eller vätekarbonathalten). Eller hur?

                  Jag tror inte att Mg och Ca påverkar pH. Bara en fundering.

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Administrator

                    • December 2001
                    • 48148

                    #10
                    Ursprungligen postat av Azur
                    pH 6.8 och 14 dH är orimligt. pH-testet eller alkalinitetstestet eller bägge visar fel.
                    Det tror jag också.
                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell
                    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                    Kommentar

                    • Bygert
                      • March 2010
                      • 2169

                      #11
                      Ursprungligen postat av Azur
                      pH 6.8 och 14 dH är orimligt. pH-testet eller alkalinitetstestet eller bägge visar fel.
                      Orimligt är att ta i, udda kan man ju däremot helt klart kalla det och även om det inte är omöjligt att det kan se ut så där så är ju udda mätvärden i sig ett skäl att mäta med bättre metoder.
                      Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

                      Kommentar

                      • Bygert
                        • March 2010
                        • 2169

                        #12
                        Ursprungligen postat av khedlund
                        dH ="deutsche härtegrader" anger konc av Mg- och Ca-joner. Alkalinitet mäter karbonat (eller vätekarbonathalten). Eller hur?

                        Jag tror inte att Mg och Ca påverkar pH. Bara en fundering.
                        Nja, totalhårdhet som brukar skrivas dGH (även dH, GH) mäter Ca och Mg.

                        Karbonathårdheten som brukar skrivas som dKH (även KH) mäter i akvariesammanhang (egentligen lite felaktigt) vätekarbonat. Det får den lite knepiga effekten att karbonathårdheten som egentligen är en del av totalhårdheten med akvariemätmetoder kan bli större än totalhårdheten.

                        Alkalinitet är buffringsförmåga, förmåga att motstå försurning, typ hur mycket syra man kan pytsa i innan vattnet blir surare. alkalinitet och karbonathårdhet hänger absolut ihop, vatten med hög karbonathårdhet blir motståndskraftigare mot försurning. Det är dock inte riktigt samma sak, det finns annat som kan påverka alkaliniteten.

                        Att Ca och Mg inte påverkar pH är beroende på hur man ser det både sant och falskt. En Kalciumjon som simmar omkring i vattnet har ju ingen direkt påverkan på pH, den bara finns där. När man däremot löser kalcium i vatten så kan det definitivt påverka pH. Man använder ju kalk i försurade sjöar för att få upp pH och alkalinitet så visst kan kalcium ibland påverka pH.
                        Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

                        Kommentar

                        • Azur
                          • March 2003
                          • 12946

                          #13
                          Ursprungligen postat av khedlund
                          Jag tror inte att Mg och Ca påverkar pH. Bara en fundering.
                          Nej, det gör de inte, men om ingen hällt konstigheter som kalciumklorid eller kalciumsulfat i akvariet så kommer kalciumet från kalk, och bikarbonat påverkar pH. <br><br>Man kan också teoretiskt tänka sig att vattnet är kraftigt övermättat med koldioxid... men i verkligheten så visar minst ett av testen fel, och jag sätter en peng på att det är pH testet - stickor visar alltid fel.
                          Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

                          Kommentar

                          • Strayfool
                            • August 2011
                            • 8

                            #14
                            Tack för alla svar. Vi gjorde ytterligare ett test med stickorna i förrgår och då visade vattnet på 6,4 i pH och ännu hårdare vatten än tidigare. I går upptäckte jag även en fläck på ena roten som jag tycker ser ut som cyano, men å andra sidan är jag total newbie så jag kan försöka ta en bild så får ni hjälpa till att avgöra
                            Växterna vi planterade i onsdags har bleknat och gulnat och ser inte så pigga ut. Är det kanske ett lysrörsbyte som ligger närmast till hands om ni inte tycker jag ska göra något åt värdena?

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Administrator

                              • December 2001
                              • 48148

                              #15
                              Du kan ju kolla ditt pH-test (och för den delen även hårdheten) genom att mäta pH-värdet på ditt kranvatten och jämföra med de värden som kommunen anger för kranvattnet. Även om dessa värden sällan är helt identiska så ligger de i alla fall nära varandra
                              Akvaristiska hälsningar
                              Kjell
                              Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                              Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                              Kommentar

                              Arbetssätt...