Litteraturvetenskap, höstmörker och kiselalger. - Bloggar - Zoopet
Zoopet


Artbeskrivningar för affärer | Bli vanlig medlem | Bli Goldmedlem
Visa RSS-flöde

Mathias Nilsson

Litteraturvetenskap, höstmörker och kiselalger.

Betygsätt det här inlägget
Sitter hemma och tentapluggar, hela litteraturhistorien skall avklaras på fyra timmar kommande fredag. Tänk er ett spann på 3500 år, det har skrivits en del rätt stora saker som man bör veta om man är mig. Jag hoppas på ett smärre mirakel, det här är svårt och oändligt stort.

Vi har fått börja klä på oss ordentligt här hemma, varje morgon är ett spännande projekt då vi har en liten tjej på 3 år som kan allt själv. Hon är helt fantastisk och glädjen är total varje sekund, sekunder som lätt blir många när vi är stressade och skall fara mot våra jobb eller mot universitetet. Man får nog ändå njuta av att tiden upplevs oändlig på morgonen, då har vi helt enkelt mer tid ihop.

Så, dessa två saker är det som tar mest tid just nu men jag måste beröra eländet jag har i sovrummet. Jag startade upp ett malawikar för tre veckor sedan som är fullständigt belagt med kiselalger. Tålamodet är akvaristens viktigaste verktyg men här tryter det skall ni veta. Jag har fullt med fina malawiyngel som är vackra blå färgklickar i ett brunt landskap som ser ut att vara i klass med en leråker. Mekanisk rengöring och svordomar rätar förhoppningsvis ut problemet i slutändan.

Tänkte avsluta dagens bloggande med en dikt som passar dagen.

"Ångest, ångest är min arvedel,
min strupes sår,
mitt hjärtas skri i världen.
Nu styvnar löddrig sky
i nattens grova hand,
nu stiga skogarna
och stela höjder
så kargt mot himmelens
förkrympta valv.
Hur hårt är allt,
hur stelnat, svart och stilla!

Jag famlar kring i detta dunkla rum,
jag känner klippans vassa kant mot mina fingrar,
jag river mina uppåtsträckta händer
till blods mot molnens frusna trasor.

Ack, mina naglar sliter jag från fingrarna,
mina händer river jag såriga, ömma
mot berg och mörknad skog,
mot himlens svarta järn
och mot den kalla jorden!

Ångest, ångest är min arvedel,
min strupes sår,
mitt hjärtas skri i världen" (Per Lagerkvist)
Kategorier
Okategoriserat

Kommentarer

 1. ansjos avatar
  Stoppa i ett par små Ancistrus så är algerna borta inom ett par dagar!
  Stress på morgonen är inte det roligaste, som tur är så är mina ungar såpass gamla nu så de klarar sig mer eller mindre själva, en ganska skön tid det med!
 2. erikthurs avatar
  4 timmar för 3500 år och då måste väl ändå en halvtimma ägnas åt Douglas Adams - so Don't Panic!
 3. Mathias Nilssons avatar
  Det blir nog mycket Flaubert, Strindberg, Homeros och Vergilius.

  Ansjo, jag har släppt ner två Ancistrus med jag måste ändå slita rätt ont med mekanisk rengöring. Förstår ni vilken tur jag hade som valde vit faxe-slimlinen?

  Jag har ju även vit faxe som bottenmaterial, kommer denna någonsin att bli vit igen? Det blir spännande att se. Imorgon stannar tjejen hemma med lilltösa för hon har blivit slagen av två killar idag, det gör ont i själen när hon är så förkrossad. När man är tre år så skall man bara njuta, allt annat borde komma senare i livet..
 4. C.Ciklids avatar
  Man blir så förbannad när ens barn råkar illa ut på dagis eller skola. Min 5 åriga son råkade ut för att få en ordentlig spark i magen som gjorde att han flög baklänges in i ett trästaket och slog i ryggen. Och tro inte att det slutade där, för sparkarna fortsatte på honom. Tillslut så uppmärksammade fröknarna vad som hände och gick i mellan. Men jävlar anamma vad jag var förbannad när jag fick veta det när jag hämtade honom!! Krävde samtal med det andra barnets föräldrar och en ordentlig ursäkt. Sonen hade så klart ont i magen, rygg och sidorna upp mot revbenen. Ville inte gå till dagis dagen där på. Och det är ju förståeligt. Men att visa missnöjet mot det som hänt och ryta ifrån, det är ett måste!! Hoppas tjejen piggnar på sig!
 5. Mathias Nilssons avatar
  Hon mår bra redan, jag åkte förbi dagis på vägen hem och tog en kopp kaffe. När 100 kg heltattuerad kille med skäggfläta blir sur lyssnar märkligt nog fröknarna. Till råga på allt är jag 25 poäng från en gymnasielärarutbildning vilket gör att jag förstår deras jobb rätt bra. Allt ordnar sig, en gång är ingen gång.

  Det tråkiga är att det sitter kvar länge, barn skall alltid ha rätten att vara fria från kränkningar. Hur mår din gosse idag?
 6. C.Ciklids avatar
  Hahaha!! Undrar varför de blir så jävla mesiga när en man som ser ut så kommer... Min man ser ut som, vad jag kallar, en mc-slusk. Han är ju en gammal sådan med. Men fröknarna har lärt sig att man inte tjafsar med mig heller... Sonen mår bra idag, barn verkar läka såren rätt snabbt, men för en annan som är föräldern sitter det ju kvar. Just på den här avdelningen sonen går på nu är det ingen höjdare. De har tom glömt kvar sonen i lokalen när de gått till en lekpark. Som tur var så fanns en fröken kvar och upptäckte det efter 20minuter. Så gissa om de smörar för en nuförtiden...
 7. Mathias Nilssons avatar
  Det är inte lätt att vara lärare ibland men man måste kunna kräva att de håller koll på ungarna. Det är ju det vi betalar för.

  Jag åker HD, det är fint med motorcyklar.
 8. C.Ciklids avatar
  Gubben hade en fat boy -01 som han hade in på trimning bl.a. Sedan vart det en hel del krom, V&H 2:1 avgassystem m.m.. Men det är lite svårt att packa med en bebis på mcn så den såldes och så vart det en familjebil. Vi hade även börjat på en chopper, men allt såldes till "Greven" i Eskilstuna. Idag har vi valt att äga veteranbil. Precis skaffat oss ett nytt projekt efter att ha sålt vår Volvo pv -64 till Finland. Nu skall en -62:ans duett göras i ordning. Vad är det för harley du äger?
 9. Mathias Nilssons avatar
  En 1200 XL-sportster, screaming eagle kit och lite annar lullull. I mångas ögon en tjej-hoj men jag gillar den. Jag skall lägga ut den på blocket till veckan, jag skall leta nytt till våren. Funderar på att åka Buell istället.

  Fat boy och fat bob är för övrigt de finaste cyklarna som finns, i framtiden när jag jobbar mer så skall det bli något liknande. Sportstern kostar hälften, nästan en tredjedel av de cyklarna
 10. C.Ciklids avatar
  Inte fy skam att åka sportster. Går ju att snygga till dem med, original är de lite tråkiga. Men det svider ju lite i plånboken att handla krom delar m.m.... hehehe... Har sagt att någon gång i framtiden när ungarna vuxit upp så skulle jag vilja ha en hd igen. Kanske bygga den där choppern.... Och vist kostar de större modellerna som fat boy/bob och road king. Du har inte funderat på en V-rod?
 11. Mathias Nilssons avatar
  Nightrod, en mattsvart med röda stripes. Det blir det första jag köper när jag har läst klart. Jag har redan jobb, flera stycken men jag vill ge familjen en chans att stadga sig först, vi kanske vill ha tillökning om något år

  En skapligt stor villa med källare får bli nästa köp, det får gärna finnas en golvbrunn i mitten av källaren. Förstå vad gött det vore med yta för kar på 720L. Ny står det kar spritt i en hel lägenhet, tjejen är inte helt nöjd med fx5:an som nattljud i sovrummet
 12. C.Ciklids avatar
  Ohh... Skulle vara snyggt. Var lite skeptisk till roden först när den kom men efter att ha suttit och tecknat den i min version så vart den inte så tokig. Tom ramat in teckningen och sparat den.

  Vi letar också hus, men inte hittat något man fastnat för. Skulle som du vilja ha ett rum till mina akvarier så jag kan utöka odling m.m. Har du fx5 stående i skåp eller bredvid akvariet? Mitt jag hade var relativt tyst. Dock hade jag lite problem med första fx5 som hade lite ljud för sig men fick byta till ett nyare fx5. Var impellern som vibrerade. Det andra gick hur tyst och fint som helst stående i skåpet.
 13. Mathias Nilssons avatar
  det står i en plastback bredvid karet, det låter inte mycket men hon är inte så nöjd på hur mycket yta 310 liter vatten och ett stort ytterfilter tar i fotändan

  När jag vaknade idag så satt hon och pratade med min Viejita 2-hane, jag tror att intresset äntligen börjar sprida av sig lite
 14. C.Ciklids avatar
  Köp henne ett eget kar som hon får inreda. Här hemma har vi väll ett delat intresse, dock är vi inte direkt på samma plan att hålla fiskarna. En gång kom gubben hem med en sötvatten muräna i morsdags present. Problemet var ju att jag då hade skalarer, tetror, malar osv som inte direkt var lämpade med muränan... Men muränan var ju frän så jag gav bort det mesta i fiskväg och saltade upp karet till bräckvatten. En annan gång hittade han en red claw kräfta och släpade hem och slängde ner med mina fiskar. Tror du jag hade mycket fisk kvar?? När den sedan tog en av mina hara hara malar var jag inte längre snälla frun. Så den fick flytta. För att inte tala om öronålen han åxå hittade i en butik och släppte ner med min stora fina Atya gabonensis räka... när jag tände akvariet kom han simmande med den i munnen. Efter det vart han portat att få köpa fiskar...
 15. Mathias Nilssons avatar
  haha! Så det kan bli


Om oss | Kontakta oss


Allt innehåll är copyright © Fohrman Aquaristik AB