Nattpasset på jobbet var lugnt, det brukar rätt ofta vara det på söndagarna. Jag hade tagit med ficklampa, liten håv och plastpåse ifall jag skulle hitta något i havet. Jag kom ut till Nynäshamn vid 1-tiden och växlade undan och "nattade" tåget, kopplade värme osv. Sen gick jag ner till havet med min lampa. Det fanns en liten båtslip (heter det väl där dom sjösätts?) där jag kunde gå ner en bit på cementkanten och lysa ner i vattnet. Där fanns massor av stora räkor på botten överallt. Dom var jättefina, men inget för mina firrar att äta på. Där fanns också lite frisimmande mindre skaldjur med spetsiga nosar och raka kroppar. Dom verkade noppa i sjögräset och algerna och var kanske 2-3 cm långa. Men dom var för få för att jaga. På en platt sten under ytan låg två ca 10 cm långa, låga smala fiskar med stort buckligt huvud och stora ögon. Dom var riktigt bra maskerade och svåra att se, låg helt stilla och spanade och liknade mest gobis men det kan det ju inte vara
Jag gick lite utefter vattnet och kikade men såg inte så mycket annat.

Hemma igen och efter att ha sovit några timmar åkte jag till Arninge och handlade golvlack till fiskhyllan. Jag har inte riktigt bestämt om jag ska skruva fast förstärkningar under hyllplanen eller vinkeljärn. Eftersom jag inte har hyllplanen hemma än behöver jag inte bestämma mig än, men jag kollade vad som fanns.
Jag gick iväg till zoobutiken och handlade tetraTabiMin också. Där stor en säljare och sålde en guldfiskkupa, grus, vattenberedningsmedel, mat och tre slöjstjärtar till en karl med en unge på kanske fyra år som skulle få sitt första "akvarium". En djävla guldfiskskål alltså... och inget filter eller något, inga växter heller. Jag hade för mig att dom där groteska skålarna var förbjudna, men var inte helt säker. Därför ställde jag mig inte och talade om vilka djurplågare dom var. Ibland orkar jag bara inte tjafsa med folk. Stackars fiskar, döda innom 1 mån skulle jag tro.
Om man bara bortser från hur liten vattenvolym det är och hur svårt och fult det blir att ha filter och ljus i en sån skål så undrar jag hur det kommer sig att folk köper dom ändå. Dom är ju inte lättplacerade precis, eller hur? Har folk dom mitt på vardagsrumsbordet, eller så? Det funkar ju inte med sladdarna då. Då måste dom ju stå mot en vägg eller tom ett hörn. Varför inte ha ett normalt akvarium med mer vattenvolym men som tar lika liten plats och som det är lättare att fixa ljus mm till. Jag blir så arg. Ja, jag är med i "Djurerns rätt" också
och jag slutar handla i den zoobutiken nu.

Vad kan jag muntra upp mig med nu då? Jo, jag har räknat blåögon idag och nu börjar det bli rejält svårräknat, men jag fick det till minst 40 st. Dom först födda är två veckor nu och rejält mycket större än de spädaste nyfödda. Dom 2-3 större jagar de minsta lite ibland, men de hinner undan rätt lätt. Jag matar med flytande foder, vinägermikro och lite artemia.
Jag måste göra något snart, starta en burk till och flytta över de största eller börja lägga ner rom i en ny burk... eller nåt.

Den största posthornssnäckan i en bytta på diskbänken har lagt en massa rom när jag antingen jobbade eller sov nu i dag. Det var kul att se att dom trivs nu också.

Jag såg ett rödstjärtspar utanför min bostad idag när jag gick till bussen. Dom är bra fina dom. Inte så sällsynta tror jag, men jag har bara sett såna en eller två gånger tidigare. Dom håller väl inte till på såna ställen jag är i vanliga fall. Det är som gulärlor som jag sett uppe vid Angarnssjöängen några gånger. Inte heller ovanliga, men har sina favorittillhåll som jag inte är på så ofta.
Bägge fåglarna liknar varandra lite. När jag såg gulärla första gången hajade jag verkligen till. Den ser ju precis ut som en sädessärla fast med citrongult bröst.
Rödstjärten liknar också sädessärlan men har rätt mörk framdel och röd undersida baktill, liksom Efterom det var två... och det är vår... kanske dom tänker häcka här någonstans?
Jag gillar fåglar, vilda ska dom förstås vara. Undrar om det dyker upp charmiga skatungar i år igen? Förra sommaren hade en hoppat in genom altandörren och stod och tittade lystet på mina corys medan de två syskonen ivrigt hejade på utanför