handdator

Visa fullständig version : Inne katt ja eller nej?Zamad
2003-12-01, 18:46
Har länge funderat på att skaffa katt.. men eftersom jag bor i stan i en mindre lägenhet vet jag inte om det är lämpligt att ha en??

Finns det nån sorts katt som inte har nått riktigt behov att vara ute? Tycker ni att man ska få ha katt i en lägenhet inne i stan?

Mvh Daniel

acc
2003-12-01, 19:20
Hej zamad!

Jag har haft innekatter. Jag hade 2 stycken i 5år och det fungerade bra. De höll varandra sällskap när jag var på jobbet.
Tyvärr var jag tvungen att avliva mina ögonstenar då jag blev allergisk och de inte accepterade någon annan matte. [:(]

Men till syvende och sist så handlar det om hur mycket tid du kan lägga ned på katten. För även om katter inte behövs rastas som en hund så behöver den precis lika mycket kärlek och uppmärksamhet (som alla andra djur).

Tyvärr är det många som skaffar katt därför att man kan "lämna dem" ensamma längre än hundar. Något som jag tycker är bedrövligt.

/Acc, sörjer fortfarande

Morellen
2003-12-01, 20:00
Bättre med innekatt i det läget än utekatt i stan.
Kanske kan det vara lättare med raskatt eftersom temperament osv blir lite lättare att förutse.
Katter är personligheter! Deras aktivitet kan vara rätt knäckande om man skall trängas på liten yta...
Tänk också på om du verkligen kommer att tycka att det är så kul med en stinkande kattlåda efter de första året...

Zamad
2003-12-01, 20:05
Tack för svaren!

Det är så att min lägenhet bara är 27kvadrat.. en del som jag har pratat med tycker att den får alldeles för lite utrymme att vara på.. Men ifall man bygger en klätter/klös ställning och som sagt lekar och gosar massor med den så kanske det är acceptabelt?

Hehe kattsanden ja.. Men man kanske göra ren den ofta så det inte stinker eller?

Zamad
2003-12-01, 20:11
Finns det nån katt som är bättre att ha enbart inomhus än utomhus?? Nån som kanske är lite mindre till växten?

Sven W
2003-12-01, 20:40
Hade förut en Birma som knappt vågade gå ut ens när hon hade chansen. Hon fortsatte av eget val att vara innekatt även när vi flyttade till villa. Gäller säkert inte alla individer men det brukar sägas vara en lugn ras som gärna håller sig inne.

Var inte rädd för kattlådans lukt. Rätt sköt är det ingen fara, okastrerade hankatter undantaget dock.

aquafirren
2003-12-01, 20:41
Hej!

Det finns kanske nån katthem i närhet där du bor, om du är osäkert kan du prova med att vara stödhem en period.

mvh
Mi

Zamad
2003-12-01, 21:05
Jo det skulle vara ganska smart ha en katt på test!

Bör man ta katten som kattunge eller kan man ta en vuxen? Skulle i försig vara roligast att ha en katt unge..

Är det nån specielt man måste tänka på ifall man skaffar en katt unge?

Texasboy
2003-12-01, 21:15
Skaffa en bengalisk katt!
Finns det någon tuffare katt, brorsan har en som innekatt!

aquafirren
2003-12-01, 21:58
Du kan läsa mer om katter på denna sida: http://www.katter.nu
Det står bla om stödhem på denna länk: http://www.kks.nu

Kräver inte bengaler rätt så stora utrymmer att röra sig på för att trivas?

mvh
Mi

Texasboy
2003-12-01, 22:01
Hmmm har inte koll på det....men hur ofta ser man dom som utekatter då???? Och hur skulle det kännas att släppa lös en katt för nästan 10.000:- utan att veta om den kommer tillbaka.....

darkside
2003-12-01, 22:39
Jag bodde med två innekatter på 25kvm, inga problem alls.

profit
2003-12-01, 22:49
Texasboy: Vet du nån sida där man kan se den katten?

Elana
2003-12-01, 22:53
Grannen har 7 innekatter... av dem har de flesta en bakgrund som oönskade och avlivningshotade utekatter.Alla trivs toppenbra med att bo inne... vissa tycker att det är fruktansvärt läskigt utomhus. Bara man bryr sig om dem så är det inga problem och att vända sig till ett omplaceringshem är en toppen idé. Då kanske du hittar en katt som redan är van vid att vara innekatt.
Gör en allergitest först bara... det är så hemskt med alla djur som måste lämnas bort eller avlivas pga allergier bara för att ägaren inte tagit sig en liten minut åt att kolla upp den saken. Så enkelt och ändå så viktigt för alla parter.
Lycka till!
/ Elana

cecilia
2003-12-01, 23:20
Innekatter har en tendens att bli feta, mjälliga och behöva svindyra specialfoder för att inte få urinsten. Utekatter har en tendens att bli överkörda eller inlåsta i någons källare om man bor på fel ställe. En kompromiss kan vara att lära katten gå i sele alternativt bete sig som en lydig hund (dvs inte springa iväg, har haft två kastrater som var exemplariska i detta avseende).
Kattunge eller vuxen? Det beror på hur mycket du är hemma. Kattungar är oemotståndliga tills de blir könsmogna och kommer in i sin "pinka-på-allt-period".

Zamad
2003-12-02, 00:34
Jo det är sant att kattungar är oemotståndliga.. och det skulle vara väldigt trevligt att ha två små krabbater som sällskap.
Hur lång tid är dom i "pinka på allt period"??

är det svårt att få katter att pinka i lådan som man har?

Jag tror nog att jag ska ha två katter.. eftersom jag går i skolan från 9-16 mån-fre. Ska ringa till kattklubben i sundsvall imorrn och se ifall dom har några katter som man kan få testa att ha ett litet tag=) Och jag är inte allergisk så du kan vara lugn Elana=)

Bilbo
2003-12-02, 07:34
Nu för tiden kastreras hankatterna innan dom kommer in i den perioden. Jag rekommenderar dig verkligen att skaffa katt, om du känner att du har tid för den. Jag hade katt på samma yta som du, utan problem.

cecilia
2003-12-02, 08:37
Jag fick faktiskt besked från djursjukhuset om att man INTE ska kastrera katter förrän de blivit könsmogna pga att det ökar risken för fetma, men det var iofs många år sedan. Efter kastrationen tog det sedan ett tag innan mina katter kom in i normala toalettvanor igen. Organisationer av typ Djurens vänner brukar ju ha trevliga katter som kommit över den perioden!

Bilbo
2003-12-02, 08:47
Den senaste katten vi kastrerade (blev tyvärr överkörd i somras) var under 6 månader vid kastrationen. Dvs ca 3 månader tidigare än de rekommendationer som du nämner. Detta verkar idag vara vedertaget av många veterinärer.

Norpan
2003-12-26, 12:04
Nu har jag bara honkatter (innekatter) men ingen av dem hade någon "kissa inne" period. En av dem är egentligen vildkatt och av olika anledningar hamnade hon hos mig när hon var kanske 6 veckor, hon lärde sig att gå på låda helt på egen hand..Katter är smarta djur..

// Jenny

Nina Falkestav
2003-12-27, 00:15
numer är rekomendationerna från de flesta veterinärerna att man kastrerar vid 6 månader. Jag har själv fyra katter och numer stor lägenhet, men vi klarade oss i min "lilla" på 50 KVM. Katter utnyttjar och tänker mer i kubik än vad vi gör, så om du inerder så att de har mycket all klättra/ligga på, tex bokhyllor och garderober, så kan det funka bra! Har du sedan balkong så kan du näta in den och låta katten vara där i bland om du vill.
MVH
Nina

Zamad
2003-12-27, 00:28
hehe jag kan lova att mina katter använder lägenheten i kubik=) de gillar att klättra upp på akvariet sen därifrån hoppa så högt upp de kan i gardinera=) Sen så har de även lyckats klättra upp i min "odlings hylla" vilket jag inte trodde=) De är väldigt förtjusta att sitta och stirra på fiskarna=)

Ganska roligt att se på=)

Terato
2003-12-28, 20:27
Jag har haft många katter, både inne och utekatter. Vill bara påminna dej om hur jobbigt det är med löpande katter..Jag får inte sova på nätterna just nu..
Därför får man nog vara beredd på att kastrera sin katt. Det finns dessutom för många herralösa katter.
Katter behöver stimulans.Ser du bara till att den har en masa roligt att göra så går det nog bra..(akvarium är jätterolig sysselsättning för katter, tänk bara på täckglaset)
det är oxå bra om dom är två katter.
jag skulle nog rekommendera en kattunge. Har en del problem med min rara fyraåring som jag nyss adopterat..älskar henne ändå.
Det kräver mer tid åt en vuxen katt som måste vänja om sig.dessutom kan du inte ta en förut utekatt till innekatt.
Köp en billig pocketbok om innekatter! Finns en med Behrens som är bra.

Morellen
2003-12-28, 20:36
Zamad; lycka till med tigrarna nu!

Balder
2004-01-05, 22:16
Jag tror nog att det går super att ha en katt i en lägenhet! ... men om jag vore du så skulle jag passa mig för en okastrerad hankatt då de rör sig över stora ytor och kissar överallt.
Om du köper en katt som liten unge kan du ju alltid vänja den vid att gå i sele, det kan ta tid men det går om man börgar i tid. Så då kan du gå ut med kissen.
Jag har 2 katter varav den ena är super smart,hon kan sitt, sitt vackert, vacker tass,hopp och snart ligg på kommando så det kan du ju testa om din katt verkar understimulerad.

Tecknat rules
2004-01-07, 00:57
Måste lägga en kommentar om att innekatter får urinsten... Så är absolut inte fallet... urinsten får katter när dom blir äldre, och då främst hanar... Och det är inte nåt dom får bara sådär, ofta måste dom ha blivit väldigt stressade eller cvara väldigt nervösa för att detta skall utvecklas...

Det finns vissa raser som passar bättre som innekatt än andra... Men om du vill prova på så är det en jättebra idé att fungera som stödhem under en period...

Och så får vi ju inte heller glömma att katter e det mest udnerbara som finns...

kottpower
2004-01-07, 01:52
hE He en katt som väcker en på morgonen kl: 6:00 ä ju alltid trevligt.

Ulla
2004-01-08, 02:33
Har 6 innekatter på 65 kvadratmeter. + en golden retriever (och kompisens stora retriever-hane när hon jobbar) + 7 akvarier.

Lite trångt blir det och katterna har fått mitt sovrum till sina sandlådor och matplats. Själv sover jag i ett sängskåp i vardagsrummet. Balkongen är innätad och inredd med massor av klätterhyllor och liggplatser, sen har vi en kattlucka i dörren så att katterna kan gå ut och in som det passar dem. Favoritplatsen är uppe på lysrörsramperna till de 2 största akvarierna, värmer bra om magarna!

Alla verkar trivas och några pinkperioder har ingen av dem haft, 5 av dem är hankatter.

Alla katter har IAMS torrfoder som huvudfoder och jag har aldrig haft urinsten på någon katt, inte ens 14-, 13- eller 19-åringen. De har ätit samma foder i hela sitt liv och älskar sina torrisar.

Lindgren
2004-01-11, 10:59
Hej!
Jag har en vanlig "bondkatt" som är 7 år....Hon funkar jättebra både ute och inne. Med det vill jag mena att hon är ute på somrarna (på dagtid...kommer alltid in på natten) så fort det har blivit vitt på marken så VÄGRAR hon att gå ut.

Och alla innekatter har inte alls "en tendens" att bli feta och behöva specialfoder.... Min äter "vanligt" torrfoder och lite rester från vår mat samt folk som kommre och hälsar på tror att hon fortfarande är en kattunge....liten och smärt!

Lycka till med din framtida katt!
MVH Ann

coony
2004-01-14, 23:23
Det första du bör fundera på är hur mycket tid du spenderar hemma. Om du jobbar eller är borta 6-8 h om dagen så är det garanterat bättre med två katter än en. På så vis har de kul och sällskap också när du inte ärh emma, och sitter inte bara och väntar på att matte/husse skall komma...

Katter måste få röra sig, men katter tänker i volym inte i golvyta. alltså går det bra att ha två katter i en liten lägenhet, men då måste man också låta dem klättra och hoppa, samt kanske satsa på ett rejält klösträd, modell golv till tak samt ge dem tillgång till mattklädda vägghyllor o dyl. Med andra ord, räkna inte med att ha en massa prydnader framme!!

En lösning är att köpa raskatt och då gärna en ras som lämpar sig för att vara inne, tex perser, birma, britt, ragdoll osv. Man kanske inte skall fastna för den jätteaktiva rasen med rörelsebehov. Katten bör oxå vara självständig till sitt temperament.

man kan också ta sig an en katt som räddats från ett tufft uteliv via en kattförening (www.kks.nu) En sådan katt vill oftast inte gå ut eftersom den har så negativa minnen från sitt uteliv. De blir ofta mycket harmoniska innekatter. Och så är det ju skönt att veta att man har gjort en god gärning. En katt mindre som fryser och är hungrig och inte har något hem...

Lycka till!!

ett hem utan en katt är inget hem, bara ett hus.

Terato
2004-02-10, 21:02
Du ska helst skaffa katter som är bra på lådan..om dom inte har lärt sig det bör dom nog stanna hos mamma ett tag till.
Dom brukar börja med pissandet vid ca 6mån ålder(könsmogna)..
Det kan pågå i månader..Vid 8 mån kan du kastrera dom. rekommenderas.
har du honkatt så kolla upp att det är nyare metoder veterinären använder..det är bättre..med stygn som man inte behöver ta bort..

åhh va roligt att skaffa kattungar!!Du kommer inte att vara syssellös en sekund!!jag tycker absolut att du ska ha två,Det är skitroligt!

lycka till!!

Förresten gud va hemskt för henne som avr tvungen att ta bort sina!!Jag sörjer verkligen med dig!!

miaskitfia
2009-01-24, 22:49
En stinkande kattlåda behöver inte existera numera.Köp Cats choice svensk inportör www.gibbon.se (http://www.gibbon.se) Helt super för oss med innekatter,i kombination med hård mat räcker en sån kartong i 1,5 månader minst .Dessutom luktar det barn-puder,alltså inte stinkade kattlåda=(

NathalieBorgman
2009-02-06, 18:06
Nu säger jag bara vad jag tycker:
Katter är ett rovdjur, alltså dom ska jaga och äta det dom jagat.
Så själv tycker jag det är hemskt med inne katter.
Det första jag fick lära mig på kattlektionen (djurvårdare) var att
det är inte katten som bor hos dig uten du som bor hos katten.
Katten gör vad den vill och känner för.
Att förbjuda en katt att vara ute är hemskt.
Och visst vi håller våra hundar inne och i koppel MEN
hunden är så präglad efter människans livsstil och domersiserades långt före katten.
Katten är inte alls präglad efter människan. förrutom inne katter som måste ha mat
eftersom de inte får jaga.
Klaga aldrig på en innerkatt som klättrar i gardinerna, klöser sönder soffan/sängen, kissar bajsar i blomkrukor, äter upp blommor, kissar på saker, enligt mej beror det endast på understimulans.

Och säg vad ni vill med det är så jag tycker!
Och jag har katter och dom är inne på vintern, händer att dom går ut 10 min om dagen, men dom är inte inlåsta och tvingas vara inne 24/7!

Azur
2009-02-06, 18:29
Katten är inte alls präglad efter människan.
Det hör man ofta, men det är inte sant. Katten har varit tämjd i över 5000 år, och är hårt präglad på människa, kanske särskilt raskatter, som är lika sociala som nånsin en hund.
Jämför med akvariefisk, ödla, eller hamster får du se hur ett djur som inte är domesticerat är.

Däremot har du alldeles rätt i att innekatter ofta får tråkigt. Katter är inte särskilt bra på att sysselsätta sig själva, och när de sysselsätter sig blir det ofta i form av ofog, välta blomkrukor etc.

Man bör inte skaffa innekatt om den skall vara ensam mycket - katter klarar inte det bättre än vad hundar gör. Då är det nog snarare just en hamster, akvariefisk, eller ödla som gäller, djur som aldrig känner sig ensamma och inte behöver aktiveras.

NathalieBorgman
2009-02-06, 20:27
Men raskatter har vi avlat fram efter våra behov, alltså att vi vill ha en gosig katt!
Många säger också " Men min raskatt kan inte gå ut för han fryser" Te.x Devon rex.
Vad gör då denna ras i Sverige om den inte klarar vårt klimat?
Det är som att stoppa en kanin i en hamster bur, eller en skäggagam i ett vandrandepinne terrarie.

eriahl
2009-02-06, 20:36
Japp till innekatt. Skaffa 2st katter så slipper dom vara ensamma när husse/matte inte är hemma. Använd sele och gå på tur med dom så får dom vara ute utan risk för bilar eller kattskit i tex sandlådor. Vill ha katter men går inte pga allergi tyvärr

smurfmats
2009-02-06, 20:46
älskar när 5 år gamla trådar väcks till liv! ;)

eriahl
2009-02-06, 22:39
Jomenvisst är det lite småmysigt sisådär. Det kan nog iofs vara bra trådar som "väcks" ibland

Inka
2009-02-07, 17:21
Japp till innekatt. Skaffa 2st katter så slipper dom vara ensamma när husse/matte inte är hemma. Använd sele och gå på tur med dom så får dom vara ute utan risk för bilar eller kattskit i tex sandlådor. Vill ha katter men går inte pga allergi tyvärr

Trist att du inte kan ha katt. Själv har jag en bunt just nu och himmel vad dom sysselsätter sig! Nu är ju kattungarna mer extrema än dom vuxna och ger sig på blomkrukor och allt möjligt. Men ja, att ha fler än en katt är det bästa. Mina katter härjar på med varann och verkar ha roligt! Jag skulle definitivt inte vilja ha bara en katt.

För mig känns det som att det är alldeles för många risker med utekatter. Elaka människor och bilar. Sen ute på landet kan dom också råka ut för allt möjligt. Dessutom är det ju inte direkt ovanligt att dom stör folk med pissande och skitande. Idealet för mig är en rejäl rastgård, så katterna får vara ute i skyddad miljö, utan att råka ut för något och utan att störa människor runt omkring.

anna7607
2009-02-27, 11:49
Japp till innekatt. Skaffa 2st katter så slipper dom vara ensamma när husse/matte inte är hemma. Använd sele och gå på tur med dom så får dom vara ute utan risk för bilar eller kattskit i tex sandlådor. Vill ha katter men går inte pga allergi tyvärr

Det finns en ras som 70% av allergiker tål, jag har 2 st hemma, min son är hyperalergisk mot pälsdjur. Så om du gärna vill ha en katt så prova på att åka till ett testhem med Sibirer, jag har testhem så att allergiker kan få komma och prova :D


Jag tycker att du ska skaffa en katt och inreda ditt hem i kubik åt din kisse, gärna 2 om du jobbar så dom har sällskap av varandra,
Jag har mina katter inne, vill inte släppa ut en så dyr katt, och vill inte att dom kissar och bajsar i barnens sandlådor ute, sover på grannarnas altaner osv, så vi använder koppel och går ut en sväng nästan varje dag. Min hona går gärna ut och min hane lägger sig i hallen och vill inte.

Jag har visseligen 125 kvm för dom att ränna runt på, men jag har tunnel, jätte klätter träd och en as rolig gardinstång. Massor med små prylar som dom bär runt på. Köper man nya leksaker, råttor, bollar mm så stimulerar man sin katts doft sinne. Hanar är oftast mer sociala och keliga än honor, billigare att sterilisera.

Visst är katten en bra jägare, men TAM katten som vi har här i sverige är inte någon super jägare, visst är dom duktiga men om man tittar på större delen av hemlösa katter så är dom mestadels skinn och ben. Det är skillnad på vildkatt ( europeiskvildkatt )och tam katt, i sverige finns inga vildkatter utan det är herrelösa tamkatter och dom klarar sig tyvärr inte så bra i det fria som den europeiska vildkatten.