handdator

Visa fullständig version : Svart alger? Hjälp!!maria_n
2003-08-27, 14:49
Hej finns det någon där ute som kan hjälpa mig, Tror jag har fått svart alger. De är så fult, hur blir man av med dem ???
Jag upptäckte dem ett tag efter att jag tillsatt växtnäring för första gången,kan det ha med det att göra?
Tacksam för svar.

defdac
2003-08-27, 15:15
Ser dom ut typ såhär?
http://www.akvarieguiden.nu/forum/bifogade_bilder/2ec50675.jpg
http://www.akvarieguiden.nu/forum/bifogade_bilder/172e7479.jpg
?
Isåfall är det toffsalger som ofta förekommer i CO2-begränsade akvarier i kombination med hög nitrathalt. Även om man återställer dessa parametrar så lever dom glatt vidare ändå, så när man fått bra vatten så är det bara till att skrubba/trimma växter.

Att få bort dom är extremt jobbigt. Skrubbning och borttagande av alla angripna växtdelar är det som gäller efter att du fått bättre vatten med större mer frekventa vattenbyten/mindre fisk.

Siamesiska algätare hjälper också till att *förebygga* dessa alger, men dom äter sällan/aldrig helt utväxta toffsar.

Jag har haft toffsalger på stenar och planterat massivt mycket snabbväxare runt/över stenen utan att dom försvunnit, så mekanisk borttagning är tyvärr det enda som får bort dom. Väl anpassade vattenbyten i förhållande fiskmängd/akvariestorlek samt algätare är det dom förebygger.

maria_n
2003-08-27, 20:36
Hej Tack för ditt svar! Nej det har inte gått så långt som på bilderna! hahaha,det är bara lite små trådar ÄNNU! Kan det bero på växtnäringen? Jag har ganska ofta för hög nitrathalt i vattnet, tror dock ej att jag matat förmycket.Har slutat slamsuga botten (sa Nancy åt mig) så att nytto bakterierna kan frodas! Kan nitraten bero på att jag nu har filtervadd i pumpen ? har hört att det blir för tätt! har beställt en filtermatta som borde komma vilken dag som helst.Har varit och hämtat 4 små ansistrusar hos Nancy nu,hon sa att de är väldigt effektiva när de är små!Hur ofta ska jag byta vatten o hur mycket/gång? Jag har bara haft akvariet i 1 år (nybörjare) det är på 175 L. Innehåller Guppy,tetror,platy,sv-bärare,black molly.
Mvh maria

defdac
2003-08-27, 20:45
Slamsugning går bra sålänge man inte nuddar gruset - dvs bara suger upp det översta lagret av ruttnade växtdelar/skit.

Vadd är faktiskt lite knepigt att "dosera" rätt! Det är lätt att man tar lite för mycket så att genomflödet blir för dåligt. Dessutom brukar man göra misstaget att byta all vadd samtidigt. Det är bättre att bara byta hälften av vadden varje gång.

Snabbväxare suger effektivt upp nitrat.

maria_n
2003-08-27, 21:06
Ska ansa lite i växterna nu så får jag hoppas att det inte blir mer än det som är, vet ej hur fort de sprider sig!? Nitraten då? vad göra? har inte rotat i botten på 2 v och filtret 3-4 veckor.
När jag ska byta ut vadden till filtermattan och ska jag skölja makaronerna o övr filtermaterial under kranen eller i akvariet då? tack igen! kanske får jag prenumerera på dig?Hahaha man blir lite tokig av fjälluften!

defdac
2003-08-27, 21:10
Nitraten då? vad göra? har inte rotat i botten på 2 v och filtret 3-4 veckor.

Nitrat är faktiskt "bra" på så sätt att det är lite halvt bevis på att du fått igång bakterierna så att dom omvandlar protein via kvävecykeln till nitrat.

Snabbväxare och vattenbyten är det som tar bort nitrat.När jag ska byta ut vadden till filtermattan och ska jag skölja makaronerna o övr filtermaterial under kranen eller i akvariet då? tack igen!

Jag brukar krama ur en del av vadden i en hink med akvarievatten. Likaså skaka ur makaronerna i hinken med akvarievattnet (jag har dock skippat makaroner och övrigt filtermaterial tillfördel för enbart vadd).

maria_n
2003-08-27, 21:22
OK kan du ge nåt bra tips på några snygga,tåliga snabbväxare då?

defdac
2003-08-27, 21:37
Har man extra CO2 så gillar jag Hygrophila polysperma "rosanervig". Roligt buskigt växtsätt under bra ljus, samt dess rosaaktiga rodnad.

Har man inte CO2 så kanske man ska titta på växter som är duktiga på att dra ur kol ur karbonater typ Vattenpest eller Hornsärv.

Annars är ju flytväxterna Salvinia natans, Andmat och Vattenhyacinter duktiga nitratkäkare, men då blir lätt andra växter lidande pga skugga och näringsbrist.

Tant Nancy
2003-08-27, 21:41
Ähum!!! Måste få lägga mig i lite här, var det verkligen nitrat du hade Maria??? Har för mig att du sa nitrit till mig, och det är en vääääldig skillnad!

defdac
2003-08-27, 21:47
Sant. Stor skillnad. Men växter kan ju alltid ta upp ammoniumet innan det hinner bli nitrit (och senare nitrat), så snabbväxare hjälper ändå.

maria_n
2003-08-28, 07:23
God morgon Nancy! ja det måste ha varit nitrat (det som blir rosa överst på provstickan!)Jag blandar i hop dem för de är så lika varandra, ungefär som höger o vänster du vet!!!!????
Dina små sugproppar är såååå söta,de blev mörkare i går!
Tack för tipset defdac och all övrig hjälp/maria

cecilia
2003-08-28, 09:25
Defdac: Får du vattenhyacint att klara sig inomhus? /Cecilia (precis på väg att slänga skörden från minidammen)

defdac
2003-08-28, 09:47
Jag har aldrig haft flytväxter eftersom jag vill ha så stor ljusmängd ner i akvariet som möjligt.

Men dom säljs i akvarieaffärer som akvarieväxt vet jag. Om du får dom att klara sig bättre i dammen än i akvariet gissar jag på att du har betydligt mer välgött vatten i dammen än i akvariet. Dom ser ut att kunna strippa vattnet från näringsämnen på nolltid med sina gigantiska hängande rotsystem.