CARES
Zoopet - Fiskar - Senaste kommentarerna

Fiskar


Randig tandkarp, malabarkilli
Aplocheilus lineatus

Glupska och charmiga

Känns som otroligt tåliga och lätta fiskar med en sanslös aptit. Har fem stycken tillsammans med ett större gäng corydoras . Inga bråk har uppstått men såklart tar de rommen från malarna så det har inte blivit några yngel sen lineatusen kom.


Mångbandad snäckskalslekare/snäcklekare
Lamprologus multifasciatus

Lamprologus multifasciatus

Har just köpt ett par stycken Lamprologus multifasciatus riktigt rolig och liten fin fisk kan starkt rekommendera. tänk bara på att inte mata dom med röda mygglarver.


Gräskarp
Ctenopharyngodon idella

Fjällkarp

Glömde: Ett allmänt råd Jag har sett hur Fjällkarpar (vilka förökar sig snabbt, åtminstone i Skåne) lyckats skapa dammar på mellan 300-500 kvm till gyttjepölar på ett fåtal år. Efter detta håller jag mig till gräskarp, och tänker alltid noga på proportionerna. Visst kan man prova Fjällkarp. Som ex, en damm på 500 kvm: Endast 1 åt gången, längd ca 25 cm. Vänta ett år innan utsättning av nr 2 eventuellt görs Om du släpper ut fler- alltid samma kön!! Tro mig, I en damm på 500 kvm hade jag aldrig, aldrig haft mer än en Fjällkarp, men vill man ha fler, max 1 per år hade jag satt ut. De äter minst lika mycket (ofta dubbelt så mycket) som gräskarpar, samma livslängd, men framför allt; de äter så länge de lever, och överlever där gräskarpar dött. I dammen jag tänker på, fanns mindre än 1 % syre. Hur kan detta vara möjligt)


Gräskarp
Ctenopharyngodon idella

Gräskarp

Hej, odlar upp gräskarp för eget bruk. dvs sätter kontinuerligt ut nya (tillstånd finns), p.g.a. gäddor som det alltid finns mer eller mindre av i dammarna. Håller dock nere antalet gäddor så mycket jag kan. Fick av personen som tidigare skötte vilt- och vattenvård, numera tyvärr avliden, en mängd kloka råd byggd på många års erfarenhet. Bl.a. vägde han aldrig sättfisken utan utgick från deras längd, och när nya gräskarpar skall sättas ut, skall deras längd vara minst 20 cm. Under denna längd blir de alltför lätta byten för de små-medelstora gäddor som alltid kommer att finnas. MÅSTE HA HJÄLP! Kan omöjligt hitta där jag antecknat hur mycket fisk man kan ha i en IBC (1000 liter) tank. Minns jag rätt gällde följande: Minimum, men ger inte för snabb tillväxt: Längden i cm x 0,3 liter. M.a.o. en gräskarp som te.x. är 10 cm= 10x0,3= 3 liter vatten för en 10 lång gräskarp. Längden 15 cm x 0,3 = 4,5 liter (kan avrundas alltid uppåt, i detta fallet 5). 5 per 15 cm lång gräskarp. Vissa påstår att 0.3 l x antalet cm är onödigt mycket. Någon som vet?


Endlers guppy
Poecilia wingei

Mycket fisk för pengarna

köpte ett par, redan 7st yngel efter en vecka (som jag kunnat räkna vid samma ögonblick) perfekt liten fisk för ditt 30 liters nano-akvarium.


Långsträckt pansarmal, prickig hoplosternum
Megalechis thoracata

Hjärtliga

Efter ungefär 3 år av ägande av denna fisk har jag och sambon totalt förälskat oss i dem. Vi har tur med att veta att det finns två honor och en hane i vår lilla grupp. Vi utökade efter vi fått reda på att de ska vara större stim. Vi huserar nu 12 st i ett 320 liters akvarium. Väldigt trevliga och fredliga, fruktansvärt söta när de kör ned huvudet i bottensubstratet och bökar efter något gott att äta, väldigt glupska är de med. De går med 5 st corydoras, 2 ancistrus (plus små bäbisar), en pisksnärt och 5-8 st amanoräkor. Allt lugnt och fredligt. Det händer dock att de bökar upp växterna så de flyter omkring.


Slöjstjärt
Carassius auratus auratus

kul fisk

Mycket kul fisk speciellt att mata, far runt som Pac-man!! tycker också att akvariet blivit renare, då den gillar att böka runt i gruset, suga upp grus i munnen och sedan spotta ut (i jakt på mat) detta verkar göra att all skit/växtdelar slutar upp i filtret.


Nos-leporinus
Leporinus desmotes

Trevlig fisk

Jag har sen ett år tillbaka två i mitt 240 l kar. Dom går tillsammans med Jack Dempsey och Hantlar. Runt 10 cm och har inte växt någonting sen jag skaffade dem. Livlig fin tecknad fisk som främst håller till i bottenregionen. Visst dom äter alger men backar inte för frysfoder. Problemfri stabil fisk som gör en del städning. Dock inte lika effektiv algätare som min Royal pleco. Dom fick ersätta mina praktbotior och egentligen borde jag ha några fler men då blir det överlastning i karet.


Rödbukad hanteciklid
Heros efasciatus

Kungen

Jag har två som går med bl.a Jack Dempsey. Dom har blivit lite för stora för karet. Den ene är minst 25 cm och är kungen i akvariet. Bossar över JD och mobbar sin hona. Inte särskilt fredlig alltså. Växter kan man fetglömma. Den har blivit bossigare med åldern efter att ha vunnit kampen om tronen mot den största Dempsyn. Lite trist att det aldrig har uppstått nån kärlek till honan (hustrumisshandlare), vilket har väckt en misstanke att det kanske inte är en hona trots allt. Dom är extremt glupska. Sväljer lätt två hela kuber med krill eller mygglarver.


Australiensisk arowana, australiensisk pärlarowana
Scleropages jardinii

Arowana

Kan denna fisk leva i ett 500 liters akvarium?


Kardinaltetra
Paracheirodon axelrodi

Bra och vacker fisk!

Jag har flera stycken. hyffsat enkla att ha och göra med. Rekomenderas starkt!


Platy
Xiphophorus maculatus

Flyttning av honor.

Så som jag ser det så behöver man inte flytta honor från resten. vet inte hur många platy jag donerat till en fiskaffär. (om du behöver det så gör du något fel) haha nae kanske inte. Ha ett väl planterat akvarie och jag garanterar att du snart har mer platy än du egentligen vill ha.


Dvärggurami
Trichogaster lalius

inköp av dessa

Har ingen vetenskaplig grund i detta. Men verkar som om att man har större chans att ''lyckas'' om man köper hela, eller så många man vill ha i ett köp. innan köpte jag en bara för att se om det var en kul fisk, och skulle sedan köpa till 2 honor. Han mördade dom på 3 dagar. Så mitt andra försök köpte jag 3 hanar och 4 honor samtidigt. fungerar mycket bättre!


Kuhlii-ål
Pangio kuhlii

Kuhliålar

Jag hade 4 ålar i mitt 60 liters akvarium och en ål hoppade ur genom hålet för vattenvärmaren, jag var där så jag kunde lyfta tillbaka den i akvariet. 6 månader senare gick lysröret sönder så jag ställde överdelen på kant, plockade ur röret och åkte att köpa ett nytt lysrör utan någon tanke på ålarna, när jag kom tillbaka med nytt rör låg en ål utanför akvariet och en viss sorg infann sig över dumheten att lämna akvariet öppet. Idag har jag 3 ålar som verkar att trivas tillsammans med 4 st fembands barber och några kardinaltetror.


Lyrstjärtskilli, Kap Lopez/guld/chocklad-killi
Aphyosemion australe

Personlig och social

Har haft flera generationer av denna underbara, trevliga fisk. Älskar dem!!! De är så helt olika som individer och vissa har hittat sin vän för livet så att de sover på eller precis bredvid varandra och simmar tillsammans även utan lek.


Fläckig Ctenopoma, afrikansk klätterfisk
Ctenopoma acutirostre

Äntligen dags för Ctenopoma acutirostre igen!

Jag bara älskar den här arten,hade 2st för ett par år sedan som båda blev 8år. Till skillnad från vad många tycks uppleva att arten är skygg så hade jag full fart på mina,dom visade sig mest hela tiden! dessutom läste jag någonstans att dom inte ska vara så förtjusta i strömt vatten men den lite större av dom kunde simma i evigheter fram och tillbaks i vattenstrålen med sin bästa kompis, en sorgmanteltetra! men det är en kinkig fisk att få att äta ibland, ibland2-4 dagar och dom åt bara flingfoder och räkor.Jag la ut en mindre förmögenhet på olika sorters mat men dom var helt ointresserade.I början hade jag akvariet uppbyggt med "toppar" i hörnen men märkte att när dom simmade över den tomma ytan i mitten så blev dom väldigt stressade.så jag byggde upp en "topp" med rötter och lite sten på ca 40cm (samma som dom andra topparna ung) och dom slutade helt att stressa över den öppna ytan! Och att fisken skulle vara benägen att hoppa har jag aldrig sett.Dom har lite lustiga sovställningar ibland som kan vara lite roligt att se, med bl.a alla fenor utspärrade.Annars är det enligt mina erfarenheter en fredlig fisk som inte har gett sig på en enda annan fisk vad jag har sett. På onsdag kommer dom, 6st som ska gå i 540L. Tack för ordet//Frank


Röd taeniatus
Pelvicachromis taeniatus "red"

Nyinköp

Otroligt vackra. Ett par isläppta idag till mina Tomas ciklider . Får se hur det går !


Svart fantomtetra
Hyphessobrycon megalopterus

Snyggaste tetran!

Jag kan tycka att tetror är lite "långtråkiga" men har verkligen klickat med denna fining! Har ett litet stim på 5 just nu och planerar att utöka till runt 20, så att de fyller ut mitt 250 liters. De är lika enkla som andra tetror men är så mycket snyggare! De är glupska, nyfikna och verkar tycka om att visa upp sina fina fenor. De busar och "dansar" för varandra och inspekterar allt och alla i akvariet. På håll ser de nästan ut som ögon som simmar runt!


Svart neontetra
Hyphessobrycon herbertaxelrodi

Fin tetra :)

Fin blåskimrande och enkel tetra som går ihop med det mesta. Rätt glupska och aktiva, men inte så pass att det stör någon. Har ett gäng på 8st och de stimmar sådär, delar ofta in sig i smågrupper eller simmar egna varv i akvariet. Misstänker att de stimmar bättre ju fler de är.


Sebrafisk, Zebrafisk
Danio rerio

Aktiv fisk

Går i ett 240 liters ihop med platy, guppy, pansarmalar, scalarer och en drös andra. Funkar väldigt bra i vårat kar. Har ett gäng på 5 st. Märker inte att de är jobbiga mot någon men kanske är beroende på storlek på kar eller mängden annan fisk. De som haft problem kanske fått en majoritet zebror i karet som då stressat ihjäl resten eller gått för trångt.


Black-, lyrstjärts- guld-, silver-, dalmantinermolly
Poecilia sphenops

Ballong Molly?

Funderar på att skaffa Ballong Molly. Hur är de?


Black-, lyrstjärts- guld-, silver-, dalmantinermolly
Poecilia sphenops

Nafsar

Köpte sju stycken black mollys samtidigt som två slöjstjärtar. I djuraffären sade de att slöjstjärtarna kan komma att nafsa på mollysarna. När vi kom hem så visar det sig bli tvärtom! Mollysarna var elaka mot slöjisarna, när så inte var fallet så gav sig mollysarna på våra snäckor i stället. Blev en tur tillbaka till affären med mollysarna och hem igen med fler slöjisar i stället.


Stjärtfläcksrasbora, miniatyrrasbora
Boraras urophthalmoides

Små och skygga

Man ska inte underskatta hur små dessa rackare kan vara. I ett tätplanterat växtakvarium är de väldigt skygga (hos mig) och man får stå still en stund för att de ska komma fram. De stimmar endast när de är rädda enligt min erfarenhet. De har också svårt med för stark ström i akvariet. De äter ej från ytan vilket gör att de har svårt att plocka maten i strömmen om den är för stark, vilket leder till mycket mat i substratet om man inte är försiktig


L201, Orinoco angel pleco
Hypancistrus sp. 'L201'

Vackra

Va skygga i början men kommer fram mer och mer.


Grön neontetra, falsk neontetra
Paracheirodon simulans

Aha!

Fick några tetra fiskar av en kvinna som skulle tömma sitt akvarium, har försökt lista ut va det va för sort, tror just jag listade ut det! :D


Kejsarsandkrypare, kejsargobi, australisk bottengobi
Hypseleotris compressa

Orange lekdräkt.

Jag har ett par av dessa i ett 325 liters sällskapsakvarium. Till vardags är de grå och lite långsamma av sig. Efter vattenbyte blir mina orangea och livliga ett kort tag och leker på stora blad. Ska prova att sätta dem i ett eget akvarium och se om det blir några yngel.


Doktorsfisk
Garra rufa

Mysig fisk

Älskar strömmande vatten. Ändrar färg när den blir stressad av något fel i vattenkvaliteten - från mörkt grå till nästan sandfärgad. Ändringen kan gå på bara några timmar och går tillbaka lika fort när felet åtgärdats.


Colombiatetra, opaltetra
Hyphessobrycon columbianus

Trevlig stimmande stimfisk när antalet överstiger tio...

Jag har tjugo stycken, eller "hade", antalet ökar, det blir yngel emellanåt. Köpte först tio, men köpte tio till, och först då blev det ett riktigt sammanhållet stim. Lättlekt art, har spontanlekt i sällskaps/växtakvarium. Trots stora ciklider har en del yngel klarat sig bra. Färgar ut kvällstid, och speciellt då de kommer i skugga under mina näckrosblad.


Buenos Aires-tetra, Norsk Flaggtetra
Hyphessobrycon anisitsi

Jo, den funkar i växakvarium också.

Jag tycker nog att denna fina tetra fungerar någorlunda i växakvarium, min erfarenhet är att den äter av väldigt finbladiga växter, såsom av kabomban, på den tiden vi fick ha sådana inom EU... men svärdsplantor, cryptocoryner samt vallesnerior klarar sig bra. Jag har haft denna fiske i flera omgångar, och då matat ordentligt med vanligt torrfoder och även vegetariskt sådant, då låter den växterna vara. "Norsk flaggtetra" efter färgerna på stjärtfenan, som överenstämmer med den norka flaggan.


Rödbukad hanteciklid
Heros efasciatus

I växtakvarium

Jag har en trio, två honor och en hane i ett växtakvarium, det fungerar bra. Visst har jag enstaka små bitmärken i en och annan svärdsplanta, och jag har sett ett i alla fall hanen drar iväg med enskilda trådar ur javamossan. Men annars lämnar de växterna i fred. Däremot kan det bli så att de far runt snabbt i akvariet så att turbulensen i vattnet drar med sig nyplanterade växter med rötterna. Jag matar två eller tre gånger per dag med torrfoder, och ganska ofta med frysta (men tinade) mygglarver. Colombiatetra har lekt i samma akvarium, och en del yngel blir kvar, jag har även sett att dessa yngel simmat framför hantlarna utan att någonting hänt. En snäll och fredlig större ciklid, det kan även hända att den låter sig klappas på ryggen ibland. När dom har rom eller yngel däremot vaktas den/dessa noga och ägarens händer liksom algskrapor attackeras våldsamt. Andra fiskar körs bort med en rätt så snäll men tydlig tillrättavisning.


Fjärilsciklid
Mikrogeophagus ramirezi

fjärilar

Köpte ett par i lördags. Redan har de tuffat till sig och äter tillsammans med mina corys Ska defenitivt skaffa flera till


Odessabarb
Pethia padamya

Vacker stimfisk

Mycket vacker stimfisk. Hanarna är skarpare röda än någon annan fisk när de är helt utfärgade, speciellt om du kan få fisk från bra odlare. När man håller den i större stim så agerar de inte ut mot några andra fiskar iallafall i mitt kar, jag håller 40-45 st i ett 300L 120x50x50 och jag ser ingen mobbning inom den egna gruppen eller mot andra fiskar. De kan vara på och undersöka nya fiskar men de ger sig efter någon minut. Jag håller mina ihop med Amanoräkor, Pärlrasbora (Danio Margaritatus), Garra Flavatra, Mosaikgurami och några Otocinclus. Skulle starkt rekommendera denna art för asiatiska biotoper eller planterade sällskapsakvarium.


Sebrafisk, Zebrafisk
Danio rerio

GALNA

Dom är Galna och äter upp varandra HAHA! inte alls fredlig !


Prickig rödciklid, juvelciklid, afrikansk juvelcikilid
Hemichromis guttatus

Mitt första akvaerifisk

De är verkligen försiktiga fiskar :) Fina


Algätare, kinesisk algätare
Gyrinocheilus aymonieri

Kinesisk algätare.

Som det beskrivs i artupplysningen så är det en formidabel fisk på att hålla reda på algbeståndet, tills den blir ca 10 cm stor. Därefter börjar den bli "lat" och äter då mest av den föda som ges de andra fiskarna, typ vita o röda mygg samt allt flingfoder som dalar till botten. Dessutom börjar den bli aggresiv mot andra arter, ( inte alla fiskar ) min jagar t.ex Pallettciklidhanen ( inte honan ) och framförallt min Black Gohst, ( ca35 cm ) som numera stoltserar med x-antal sug/bitmärken över hela kroppen. "Han" är nu ca 5 år och ca 15 cm, totalt orädd och okänslig för både ljud, ljus och stötar. ( inte elektriska då (; ) Konstigt nog så ofredar han inte mina stora Scalarer lr Discusar, och ( peppar,peppar ) än så länge har ingen annan fisk fåt "stryka på foten" s.a.s. Jag gillar "honom" skarpt. Alltid framme, pigg o alert, snudd på busig samt ett blickfång till livlig krabat !


Slöjstjärt
Carassius auratus auratus

Underbar fisk

Slöjstjärtar har blivigt min absoluta favoritfisk. Den är vacker, intelligent, ursöt och allmänt fin. Kan starkt rekommenderas för er


Spatula-barbeled/mustasch-mal
Phyllonemus typus

Mycket speciella

Köpte ett gäng av Kent i Nol. Har gått med prinsessor men får nu 135 liter själva. Fem st. En som dog strax efter hemkomst. Har tänkt odla på dem. Framtidsplan att de skall få dela husrum med ett par TA-arter i ett 450-liters. Roliga krabater som visar sig mest vid matdags då karet dammsugs på vad som bjuds - Artemia, Vita mygglarver, Mysis eller annat slinker snabbt ner.


Siamesisk algätare, algätare
Crossocheilus oblongus

Stimfisk!

Glöm inte av att detta är en stimfisk! I ett växtakvarium bör man nog ha ett tiotal Crossochelius oblongus beroende på akvariets storlek. Då får man ett fint och aktivt stim. Men efter omkring två år är dessa då rätt stora, omkring 15 cm. De mindre exemplaren är bäst på att äta alger, men även de stora äter algerna bra, men har med ålderns rätt även fått smak på torrfoder. Ibland ser man väldigt snarlika sådana här fiskar i zoohandeln som för det otränade ögat ser ut som oblongus men kan vara annan art. Titta på bilden i denna artbeskrivning, så skall en oblongus se ut! bara ett brett svart fält längs mittlinjen som går ända ut i stjäretfenan. Det finns en snarlik art som har för vana att vila sig med bröstfenorna som stöd mot botten eller mot ett blad, det gör inte oblongus!


Ancistrus, skäggmunsmal, blå skäggmunsmal, L144
Ancistrus sp.

Ancitrus

Har 4 st stora runt 3-4 cm, som jag kallar Knubbisar. + ett gäng små yngel som jag förbanade mig över på en fiskauktion. De 4 stora bråkar sinsemellan om bästa platsen bakom filtret. Ingen aning om det är killar eller tjejer. För små än


Metallpansarmal
Corydoras aeneus

Pansarmalar

Har 5 st aneus Albino i mitt kar. Ska få igång mitt 100 liters i helgen. Då ska alla firrar få flytta dit. Och kanske köpa några albinosar till... Har förutom mina albinosar i mitt kar - guppy/endlers, zebrafiskar, ancitrus, posthornsnäckor, äpplesnäckor, sandsnäckor och 2 Helenor. Några körsbärsräkor också - om de inte har blivit uppätna...


Kardinaltetra
Paracheirodon axelrodi

Otroligt vackra

Jag har 40 st kardinaltetror i ett 350 liters akvarium och de är otroligt vackra! Rekommenderar verkligen denna fisk till de som funderar på att köpa denna fisk.


Golden labidochromis, gul labidochromis
Labidochromis caeruleus, Kakusa

Gillar denna fisk men vill bara säga en sak till er andra

Det jag vill säga att att golden behöver minst 100 liter(som det står i beskrivningen). Så några av era behöver större akvarium. Och Malawi vill helst vara med bara Malawi.


Platy
Xiphophorus maculatus

Akvariestorlek

Tänkte ha ett gäng i ett 54 liters. Men fått massa skit för det från andra akvarister som säger de är för litet. Men de står ju 40 liter här. ? Stämmer inte det? Eller är de dom andra akvaristerna som ej kan sin sak


Regnbågslabeo, regnbågshaj
Epalzeorhynchos frenatus

Relativt Trevlig och aktiv

Vill bara dela med mig nu i efterhand om sånt jag själv hade velat veta :) Väldigt aktiv simmar runt hela tiden och letar mat på blad och rötter, är fredlig mot alla fiskar utom mina siamesiska algätare som tyligen är från samma släkte. Den jagar inte upp dom direkt men om dom simmar på samma rot eller växt jagar den bort dom direkt men mest när det är mat framme då kan den även jaga bort tetrorna och ibland mucka lite med mina fjärils ciklider men det bara om dom knager på samma pellets, den föser mest bara bort dom sen kommer dom tillbaka o snor tabletten ändå och då bryr sig inte min regnis längre och simmar därifrån. Går jättebra ihop med mina regnbågsfiskar och Corydoras dom jag var mest orolig för men just nu är dem i samma grotta och myser :)


Odessabarb
Pethia padamya

Tjusig

Mycket tjusig barb, aktiv och det är alltid full fart på dem. Jag har tre hannar (lyser verkligen vackert röda) samt sju honor. Rekommenderas!


Metallpansarmal
Corydoras aeneus

Sällskapliga med andra

Vi har ett sällskaps akvarium med ungefär 12 stycken Aeneus som stimmar med 4 stycken melanotaenia, super trevliga och är väldigt nyfikna på andra fiskar. (Akvariet är med Megalechis thoracata, Ancistrus, kampfisk och guppys) En av Aeneus hanarna fick tillslut för sig att han var stor fisken själv och ställde upp för en av Megalechis honorna och stimmade med dem. :D


Guyana jordätare
Satanoperca leucosticta

Fredligare fisk går nog inte att hitta.

Är som idisslande robotkossor, otroligt vackra och så snälla. Om den äter någon är det enb för att den förväxlar någon med föda. Se till att den har finkornig sand och ett ombonat kar.


Platy
Xiphophorus maculatus

Korallplaty

Min absoluta favorit är korallplatyn.


Kopparbarb
Puntius titteya

Bra nybörjarfisk

Kopparbarben är lättskött. Vanligen säljs den i skarpt röd odlingsvariant för den som vill ha färg. Den äter det mesta och jag har aldrig haft problem med denna fisk i sällskapsakvarium. Brukar yngla av sig spontant.


Bandad dvärgbotia, Vietnamesisk mångbandad zebragrönling
Yunnanilus cruciatus

Intresannt men aningen skygg art

Jag har haft fyra st i tre år nu. En hona (som är större och rundare) samt tre hanar. När man inte är nära akvariet kommer hanarna fram och simmar runt, de är väldigt sociala med varandra. Dock lättskrämda och gömmer sig så fort jag rör mig. Att jag bara har fyra är för min LFS hade fått in dem av misstag när de köpt in andra fiskar. De visste inte riktigt vilken art de var, men jag köpte gänget och har inte hittat några fler på marknaden. Har inte fått dem att leka, honan håller sig för sig själv och är mer still än de andra. Jag har läst frågor i andra forum om dessa tar snäckor, min erfarenhet är att de inte gör det. Jag har haft dem med små physa acuta och en del större snäckor. De rör inte heller planarier, men däremot äter de levande tubifex and annat smått levande och fryst. Torrmat var mina lite tjuriga på men de äter nu flingfoder. Förutom snäckor så har de gått med amanoräkor, D. margaritatus samt en läppgurami-hona utan problem. De kan dock vara sociala med andra fiskarter vilket dock inte alla andra fiskar uppskattar.


Läppgurami
Trichogaster labiosa

Kan vara aggressiv

1 par läppgurami, odlingsformen golden (som på bilderna) i sällskaps akvarium på 112L, slutade med att jag fick flytta hanen till en egen tank för han trakasserade alla andra fiskar inklusive honan. Väl i sin enskilda tank så kunde jag inte sätta i fingrar, algskrapa eller något alls utan att han attackerade och bet/tjyvnöp. Detta exemplar var en av de mest territoriella fiskar jag haft under 30 år i hobbyn. Honan var mycket social och i min erfarenhet kunde hon se skillnad på mig som och andra, kanske för hon visste vem som har maten. Hon följde mig runt glaset när jag gick omkring i rummet. Mitt generella tips om gurami är att man kan ha tur och otur med fiskens temperament


Pärlrasbora, galaxyrasbora
Danio margaritatus

Lätt men känslig fisk

Har odlat dessa, i ett jordakvarium. De lekte lätt och ofta och kanske var en 30-40 st som mest. Har dock haft sjukdom på dem och sett dem i dålig kondition i butik många gånger. Jag vet inte om mina hade någon bakteriell smitta med sig från första början eller de hade svagt immunförsvar mot baktieriefloran. Det låtar åt det första, eftersom vissa andra arter som delade tank med strök med. Mina Micronemacheilus cruciatus som gick med dem blev dock aldrig sjuka. Min erfarenhet är att arten kan vara rätt skygg, även i välplanterade akvarier. Mycket flytväxter hjälper och håller man stora stim med den så blir den tuffare. Trots att det är en liten fisk så rekommenderar jag ett större akvarium eftersom de har en tendens att vara lite överallt om de ges möjligheten. Eftersom arten är relativt ny i hobbyn så rekomenderar jag den inte till nybörjare eftersom det i min erfarenhet är lite oklart hur känslig den är för vattenkvalité och förekommande bakterier i akvariemiljön. Är man lite mer erfaren och hängiven hobbyn så är det dock en intressant liten fisk som kan visa upp både färg och lekbeteende.


Guldgurami
Trichopodus trichopterus

Underbar fisk

Det här är en underbart vacker art med en enorm personlighet. Jag har tre som går i ett 240 liters akvarium hemma hos mig just nu, två honor och en hane. Dom är väldigt intressanta att se på, då dom ibland får för sig att spurta runt i akvariet och ibland vill "känna på" andra fiskar eller föremål i akvariet. Jag skulle dock vilja påstå att 200 liter är i minimum-gräns för denna art, då den är väldigt aktiv och kräver sin yta. En tät växtlighet och många gömställen, från botten till ytan, är också önskvärt. 5 av 5 stjärnor till guldguramin, som för övrigt är av samma art som marmor-, blå- och månskensguramin. :)


Clown-synodontis
Synodontis decora

Vår sötaste fisk

Alla reagerar på Pricken som han heter. Hans ögon och ansiktsuttryck är obetalbart. Han ser så oskyldig och frågande ut. Mycket snäll fisk som tyvärr blir mobbad av vår Gibiceps Sailfin, Jörgen. Detta gör att han inte vågar röra maten och äter därmed upp alla ljusa plantor på natten när vi sover. Vi måste lösa detta genom en bortadoption av vår Gibiceps. Han är ca 25 cm lång och därmed ingen fisk för småakvarium. Rådet ovan vad gäller akvariesize känns galet. Köper man denna fisk med ett mindre akvarium än vad vi har, 1000L, är man ute efter djurplågeri. Han är nästan lika tjock som han är lång så han tar rejäl plats. Växte förbannat snabbt de första månaderna. Säkert 3 cm i månaden. Hans bästis är en Pimelodus Pictus som heter Malte. Där Pricken är, är Malte. Innan mobbingen började då Pricken var större än Jörgen, var han framme vid matning och var mer lekfull. Inte alls så skygg men nu är han rädd och håller sig gömd dagtid. Grottor och mörka platser är ett måste med denna fisk.


Röd/orange-stjärts goodeid
Xenotoca eiseni

Ny artbeskrivning

Arten har delats upp i tre nya arter Xenotoca lyonsi, Xenotoca doadrioi och Xenotoca eiseni. Fisken på bilden förställer Xenotoca sp, San Marcos. Ska numera heta Xenotoca doadrioi


Kejsarmoorii
Tropheus sp. 'ikola'

Min favorit bland Tropheus

Detta är min absoluta favorit bland Tropheus. När de trivs är de helt underbara med sina svarta och gula färg. De är dessutom både aktiva och ganska lätta att få lek av.


Dacrya jordätare
Guianacara dacrya

VF med yngel https://www.youtube.com/watch?v=MrvuepIlmQ8


Guldsvärdbärare, gul/Coatzacoalcos svärdbärare.
Xiphophorus clemenciae

Mina erfarenheter

Mina ynglar av sig rätt flitigt, ynglen är rätt stora och överlever i hög grad, mycket glupsk fisk som gillar mat, rätt att den kan hoppa, den kommer upp ur en 10-liters hink med 5 cm vatten i botten som en raket. Hanarna bråkar en hel del och gissar att min för att hålla 2 hanar är 200 liter.


Arapaima, Pirarucu
Arapaima gigas

KÖP INTE!!

En art som borde vara förbjuden att sälja.


Gracilis, gracilis prinsessa
Neolamprologus gracilis, Kapampa

Fina fiskar

Jätte fina fiskar i färg, men vissa kan vara oerhört aggressiva mot andra arter, även med samma art kan de vara aggressiva. Bäst att hålla dem i akvarium som är större än 200 liter med massor av gömställe, annars blir det stressigt för dem andra fiskarna


Rödmunstetra, rödhuvudstetra
Hemigrammus bleheri

Rödmunar och Slöjstjärt

Jag har startat upp ett 180 liters kar där jag har rödmunstetra, kilrasabora och guppy. .. I dag kom en slöjstjärt som inte har nått hem. Jag googlade och fick det till att den ska gå ihop med mina för dom är alla fredliga.... Men rödmunnarna beter sig som ett stim pirayor, dom jagar skiten ur stackars slöjan... Kommer detta avta eller går inte dom ihop över huvudtaget? ??????Afrikansk lungfisk
Protopterus annectens

Mördarsniglar

Hade en vacker Polypterus ( så småningom 60 cm i 720 liters tank) i 15 år, tills jag råkade ge den den en mördarsnigel som ätit döda, MYRR-förgiftade myror. Då blev den helt vansinnig och dog snabbt. Annars var en stor, frisk mördarsnigel om dan lagom, året runt (jag hade lagom många i frysen). Fantastiskt luktsinne, spårade tålmodigt och exakt varje snigel (eller laxpellet) mot strömmen trots med tiden mycket dålig syn. Och sen en blixtattack. Som ung åt den alla andra fiskar, men som äldre lät den småjox som guppy vara ifred. Väldigt stillsasm och trevlig bekantskap. Även om det var något skräckblandat att sticka ner händerna för att plantera eller rensa, eftersom den kunde anfalla så otroligt snabbt ur bakhåll. En rolig lek var att att låtsas meta den med en liten abborre, som den högg i ytan, och sen hade vi dragkamp, till den gick av. /Björn T


Thomasciklid, Tomasciklid, Tomatciklid
Anomalochromis thomasi

Yngelätare

Vill utfärda en liten varning för att denna art går hårt åt andras yngel. Jag hade ett par av Thomasiciklider tillsammans med bl a scalarer, sajicaciklider, mosaikgurami och bol. fjärilsciklid, när Sajicacikliderna lekte och fick fram yngel så var det inte scalarerna som utgjorde hotet utan det var Thomasiciklidernas kamikaze-attacker in i yngelsvärmen som gjorde att de flesta kullarna försvann.


L129, Colombian zebra pleco
Hypancistrus debilittera

Skygga

Jag har tre stycken och de visar sig mycket sällan. De går i ett 300 liters med mycke rötter och grottor. Man ser dom främst när man städar och grejar om lite.


Tigerbarb
Puntigrus tetrazona

Roliga men kan vara elaka mot andra fiskar

Jag hade 14 gröna tigrar i välplanterat akvarie. Det gick jättebra första månaderna sen började de attackera andra fiskar. Bet ut ögonen på flera pansarmalar. Lade över dom till karet med mina blåcilkider men det gick inte heller då de direkt attackerade fenorna. Nu går de själva i ett artakvarium på 160 liter. Blir nog bäst så. Då de är väldigt roliga och aktiva fiskar vill jag ändå behålla dom. Varningens finger för arten då den i början kan te sig snäll men sedan när den blivit bekväm attackerar andra arter. Även om man har den i stimm. Kan tänka mig att den funkar med siameser, praktbotia och hajar, som eldstjärtar, silver el svarthaj, i stort kar.


Stanniolbarb, diamantbarb
Barbonymus schwanenfeldi

En mycket vacker och inte helt vanlig barbfisk

Har fem av dessa praktfulla fiskar i mitt 720 liters akvarium. De är aktiva simmare och växer så det knakar, glupska fiskar :) Har två större på 20 cm och tre på ca 15 cm. De kallas ibland även för Diamantbarb i handeln vilket stämmer bra överens med deras utseende då de "skimrar" fint i akvariet. De har även mycket snygga klarröda fenor undertill. Rekommenderas varmt för dem med ett större kar som vill ha en lite annorrlunda och häftig barbfisk! :)


Ancistrus, skäggmunsmal, blå skäggmunsmal, L144
Ancistrus sp.

Äter räkor

Jag har några i olika storlek, både hanar och honor. När jag matar de andra fiskarna med räkor är malarna också framme och äter på räkbitarna


Tuppkamciklid
Geophagus steindachneri

Tuppis!

Kanon fiskar, vackra, snälla, och roliga att titta på. Speciellt vid lek!


Regnbågselritsa
Notropis chrosomus

Odling

Lågt vatten.. ca 20cm Grus på botten, med ca15-20st stenar i en hög. Rikta pumpen mot stenarna o syre på. Gärna att fisken haft en kallare tid före 8-12 grader, men vet odlare som inte haft nån sån kall period. O det har gått ändå. Byt lite vatten varje dag.. o släckt belysning. Dem verkar leka tidig morgon.. sen under dagen avtar det. Syns direkt på hannarna när det är dags.. de riktigt lyser av blått o lila rött. Efter 4 dagar kläcks äggen, men de ligger på botten med gulesäcken. Ytterligare 7 dagar är de frisimmande. Äter sera micron direkt.... Sen Artemia efter bara 5-6 dagar till...


Macmasters dvärgciklid, rödstjärtad dvärgciklid
Apistogramma macmasteri

Lek efter 1 vecka,

Skaffade mig ett par vildfångade och redan efter 1 vecka i karet så hade dom lekt. Honan kom ut ur sin hålla idag med alla dom små ynglen. Honan grävde mycket just vid leken förövrigt så gräver dom inget. Kan nämna att mitt par med bolivianska fjärilsciklider har lekt samtidigt i karet, Jag har PH 7 i karet och nitrithalten är 0 ,och en temperatur på mellan 26 & 28 grader.


Papegojciklid
Hoplarchus psittacus

Vacker men aggressiv

Mycket vacker spännande. Men väldigt aggressiv. Min dominanta hanne är väldigt elak och de slåss mycket. Har 3 st i 1000Liter.


Madagaskar-regnbåge
Bedotia madagascariensis

Två arter

Både Bedotia geayi och Bedotia madagascariensis förekommer i handeln. Den ena vill ha basiskt vatten medan den som syns på bilderna går utmärkt att hålla i lätt surt vatten.


Breitbinden/bredbands apistogramma
Apistogramma sp. 'breitbinden'

Fick igår tag på 5 hanar och en hona på Örebroauktionen.Märkte redan idag att dom är ganska oblyga,alla hanar far framme vid framrutan.


Sajica-ciklid
Amatitlania sajica

Sajica kul fisk

mina har varit aggressiva mot andra fiskar vid lek och bla fått i sej 4 platy, men annars är det en underbar fisk som ser när man kommer hem och visar att den vill ha mat


Kuhlii-ål
Pangio kuhlii

Riktigt charmiga små filurer

Har nu en tank med 4 randiga kuhliisar och en svart. De är otroligt fredliga och för var dag som går blir de allt mer modiga i sin omgivning. Även fast kuhliisar helst är ute och simmar på natten är det nu vardag för mig att se minst ål en simma omkring och putsa lite grus mitt under dagen. Jag är, som tidigare medlem nedanför skrev, helt förtjust i de små runda kinderna som alltid tuggar och "morrhåren" samt de små gulliga ögonen. Oemotståndligt söta! En av mina kuhliisar har faktiskt lyckat ta sig in genom utloppet av mitt ytterfilter och in till själva filtret. Han levde där i en-tvådagar utan problem och överlevde perfekt med de små alger som kom genom filtreringen. Hittade han mumsandes och helt obrydd. Idag visar han inga tecken på att den lilla resan påverkat honom - tvärt om! (meningen med denna berättelse är alltså att försöka understryka att kuhliisar också är väldigt tåliga fiskar).


Siamesisk algätare, algätare
Crossocheilus oblongus

Otroligt bra fiskar

Bara gott att säga om denna firre! Tar aldrig semester ifall alger eller liknande finns omkring dess omgivning. Den jag har nu passar perfekt själv då han/hon inte riktigt är den som vill gå i stim. Hänger gärna med min min stenalgätare. Inte bara effektiv med rengöring utan också väldigt vacker! skimrar mycket i silver och ger en otroligt fin nyans till akvariet. Du bör inte bara köpa dessa för rengöringen, utan också för att det är en otrolig fin sötvattenfisk som är mycket aktiv och rolig att studera.


Mosaikgurami
Trichopodus leeri

underbar fisk!

Jag absolut älskar mina mosaikguramisar! Det paret jag har nu är oskiljaktiga och trevliga mot alla andra fiskar i akvariet utan problem (däribland en kampfisk). De har dessutom fina färger och lyser upp akvariet ordentligt. Ska du skaffa sällskapsakvarium - tveka ej på dessa! (+ väldigt tåliga. Har haft ur-vatten-upplevelser med hannen vilket fick mig att tro att han skulle fara illa men han har inte påverkats alls!)


Glasmal, Indisk glasmal, spökmal.
Kryptopterus minor

Rödlistad

Man bör kanske tillägga att man nog helst bör köpa odlade exemplar. Då den är på nedgång och det inte finns fångstkvoter. Enligt IUCN redlist org. Kanske någon som vet mer och har erfarenhet från fångstområdet?


Electric blue acara
Andinoacara pulcher, electric blue

En liten varning

Äter trots att det inte nämns i artbeskrivningen mindre fiskar (t ex Kardinaltetror) med god aptit...och detta redan vid 6-7 cm storlek.


Rostciklid
Iodotropheus sprengerae

Grävare..

Föll pladask för dessa i butiken, otroligt vacker mörkröd i färgen! Att tänka på är att de behöver matas med färgfoder för att bibehålla den vackra färgen. Har också upptäckt att de gillar att gräva gropar, för de grottor som finns verkar inte duga. Två ordentliga gropar under stenar. Det är tur dom sitter fast ordentligt och att ett liggunderlag ligger i botten..


Eldål
Mastacembelus erythrotaenia

Eldålar

Jag har tre eldålar som går tillsammans utan problem. Den största är nyligen uppmätt till 92 cm med tumstock. Den minsta jag har är ca 50 cm och den andra ca 60 cm. Handtama alla tre och mycket sociala och nyfikna.


Eldål
Mastacembelus erythrotaenia

Eldålar

Jag har tre eldålar som går tillsammans utan problem. Den största är nyligen uppmätt till 92 cm med tumstock. Den minsta jag har är ca 50 cm och den andra ca 60 cm. Handtama alla tre och mycket sociala och nyfikna.


Puy strömmal
Akysis longifilis

Glupsk

En livlig krabat med stort gap, kommer fram vid matdags och slukar maten snabb som ögat. De gillar t.ex. Grindalsmask och frysfoder som Artemia. Ge inte för mycket då de har liten mage. Man kan förstå att småfisk inte har en chans, såg en av mina stå och mäta en av mina ungciklider på 2,5 cm fast den själv inte var fullvuxen.


Puckelhuvudciklid, Paraguay munruvare
Gymnogeophagus balzanii

Yngel på G

Driver upp 35-40 yngel just nu. Upplever inte att dom är så långsamtväxande som det står lite här och där. Artemia i början eller smulad äggula då ynglen är riktigt små...


Saulos ciklid
Chindongo saulosi

Inte så aggressiva i mitt kar.

Jag har 10 st i mitt 450 L kar ihop med 46 andra och mina 3 hanar har inte varit jobbiga alls. Där finns förvisso också massor med gömställen och sedan så är där ju gott om honor också.


Panda garra
Garra flavatra

En av de charmigaste arterna

Bör hållas i grupp eller ensam. Arten är fredlig men kan fastna i ett kampande om man bara har två. Så köp minst 5 st. Då sprids deras mätande ut på flera individer och det blir en underhållande lek av det hela. Supersocial i större grupper. Rekommenderar 10 eller fler och som enda bottenlevande fisk för att njuta fullt ut av arten. Kan lätt ta sig ur akvariet om det saknas täckglas. I en större grupp blir ofta en hona (som blir störst) den dominanta i gruppen. Fnissgaranti utfärdas om du väljer denna art. Robust.


Synspilum-ciklid
Paraneetroplus synspilum

Synspila

Vackra fiskar. Inte så aggressiva, men ändå pigga som tusan :) Dock så äter de upp mina Malaysiska sandsnäckor, som ska luckra upp min sand. Annars så älskar de mygglarver som tusan.


Prickig hästnosciklid
Tanganicodus irsacae

Svart ovanlig

Ja. Bilden på denna fisken är högst ovanlig, nära inpå obefintlig. Dom kan bli gråa i fångenskap, men det är pga stress. Men vi har här hemma för ca 2mån sedan blivit så lyckliga över att EN av våra hästnosar faktiskt har den färgen! :) Helt svart med vit/blåa prickar på kroppen. Vi skall försöka få fler yngel på den och se om det är genetiskt eller bara ett " felsteg" i naturen. :)


Jack Dempsey
Rocio octofasciata

Vackra!

Köpte igår två stycken av dessa vackra fiskar. Oftast för att det är en stark art och behöver simma med andra lika "aggrisiva" arter så får dom simma med mina Astatotilapia nubila. Detta går vad jag ser jättefint! :) Dock så börjar jag undra om det är en hane, och en hona. För dom simmar inte tillsammans och kivas titt som tätt. Hur stor fara är detta?


Black ghost, svarta spöket
Apteronotus albifrons

Fantastiska firrar!

Jag har alltid tyckt att de ser ut som små hundvalpar, vet inte varför dock XD men så, jag hade alltid velat ha en. och jul kom en kompis med en liten som present. Jag var överlycklig!! Satt och tittade på det lilla djuret i flera timmar... Tyvärr så var de tydligen känsliga, och gillade inte alla vatten byten i flytten(minst 4 timmar stress). Så "han" dog :'( Men nu 4 år senare var jag i affären och köpte två nya ålar, och då fångade två stora black min blick... De var i ett pyttelitet akvarium tillsammans och jag bestämde mig genast för att köpa dem! Nu bor de i ett 300l och har var sin sida av akvariet, lever väldigt gött på frysta räkor. Är 25-30cm stora. Dock bråkar de lite när lyset släcks, men inga skador än :D Får bara hoppas att dessa klarar sig bättre X3


Pansarål, öronål
Erpetoichthys calabaricus

Dålig fakta...

Mina första ålar jag skaffade var från en liten djuraffär som sa- "De blir 25cm och äter flingfoder. Ett 30l passar utmärkt!" -_-" Ni kan ju tänka hur länge de levde... Jag fattade ju att nått var fel och läste på som tusan! Men det gick inte att rädda dem... MEN nu gör jag ett bättre försök! Så nu har jag två i ett 300l kar med två black ghost och massa annat. Trodde de skulle ta mina danior, men de tog ett bett på en gurami första natten, sedan har de avgudat frysta räkorna :3


Kardinaltetra
Paracheirodon axelrodi

Perfekta

Är jätte nöjd över mina kardinaltetror. Tåliga, vackra och mer rejäla än neontetror :) Håller inte med om vad andra skrivit att dom ska vara skygga


Svartvingad bilbuk
Carnegiella marthae

mycket charmiga

Jag har haft ett gäng nu mer än ett år och kan konstatera att de bör hållas i minst 26°. De är lättskrämda och ska inte reagera på händer i vattnet med att lojt hänga i ett hörn, isf hålls de vid för låg temp. Om man är snabb att hitta och stoppa tillbaka urhoppade individer klarar dom sig, känsligast verkar de vara vid inkoppning/transporter. Kan ganska lätt vänjas vid torrfoder men flingor måste smulas sönder.


Nubilaciklid
Astatotilapia nubila

Skönheter.

Har dessa fiskar i mitt kar. och dom är enna underbara skönheter, rena fröjden för ögonen. Men är dock väldigt aggressiva mot varandra. Andra fiskar i samma stlk simmar dock orörda. Har massor med gömställen till dessa rackare, men även med både vass, grottor, berg och jättevalle så slåss dom fortfarande ibland. Så har man inget stort akvarium och är van vid aggressiva arter så bör man nog tänka ett varv till innan man köper dom.


Gul dvärgciklid, blå borelli
Apistogramma borellii

Lättlekta men

Borellii är en trevlig bekantskap. Vackra, fredliga och lättlekta. Mitt par kom igång efter mindre än tre veckor. De är dock något kinkiga med fodret. Äter dåligt om det bjuds flingfoder och många sorters fryst. De älskar dock vita mygglarver, både levande och frysta.


Zebra knivfisk, randig knivfisk, gymnotidål
Gymnotus carapo

Otroligt egen och snygg

Jag har ett exemplar på ca 15cm av denna fina knivfisk. Hård mot de hårda och väldigt fin att se röra sig genom akvariet. Matglad och lättskött men se till att ha gott om plats samt gömställen annars blir den väldigt skygg.


Black ghost, svarta spöket
Apteronotus albifrons

En "personlighet" !

Fick syn på denna otroligt coola firre för ca ett år sedan. Nyinkommen i Zoo affären, endast 95:- !! -Jag tar 2, sa jag med bestämd röst, men ägaren förklarade att 1 var lämplig att hålla solitärt i ett sällskapsakvarium, annars var det lätt hänt att det ändå bara var 1 där på morgonen. Jag fattade galoppen. Vid inköpet var den ca 10 cm, idag ett år senare ca 20 cm! Totalt orädd, kommer genast fram när pumparna stängs av, och det vankas smaskig föda, i form av oxhjärta, röda mygg lr diskusfoder. Allt i djupfryst form som tinar fort. Handmatar "honom" alltid, annars roffar resten av firrarna åt sig rubbet. Alla som har handmatat en B.G. vet att det känns rejält att bli biten i fingertoppen. Men än så länge har det inte gått hål, peppar, peppar.......(:


Randig otocinclus
Otocinclus vittatus

Underbara

Jag älskar de här små hysteriska firrarna! Otroligt livliga och aktiva, far runt som oljade blixtar på rutorna och håller extremt rent - det FINNS helt enkelt inga alger i ett kar med Otos. Överlägset de bästa städarna. Fredliga och snälla om än lite påflugna ibland - de kan köra rakt över räkor och snäckor när de vill komma fram, speciellt till maten - och jag har faktiskt haft problem med dem i ett kar med mycket räkor - de trakasserade räkorna en del. Funkar strålande med i stort sett alla andra fiskar. Måste hållas i grupper, annars mår de dåligt och blir nervösa. Jag har faktiskt haft yngel två gånger - dock har jag inte lyckats få dem att överleva :( Jag har inga som helst problem med maten - mina äter allt man sätter in i karet - eftersom de bor med räkor och Ancistrus blir det algpellets, räkpellets och grönsaker (gurka, gröna ärtor och förvälld broccoli, spenat och mangold). Broccolin och gurkan är dock mest poppis.


Kuhlii-ål
Pangio kuhlii

En favorit

Kuhlii är skojiga små firrar - både deras utseende (vem kan motstå de runda kinderna när de tuggar...) och deras beteenden. Jag har en liten grupp i ett litet kar tillsammans med Pärlrasbora, räkor och snäckor - men Kuhliina ska få flytta till ett större kar när de vuxit på sig litegrann först. Jag har finkornig grus i akvariet, mina tycks dock inte vara benägna att försöka gräva ner sig. Troligen för att det finns gott om rötter, stenar och växter att gömma sig under. Just nu huserar de under en platt sten med mossa på, där de tycks trivas bra. Ett plus i kanten då jag har full insyn under stenen och de ligger där och tuggar, till min förtjusning :) De gillar att kräla runt och gömma sig i min Monosolenium också. Jag upplever mina som väldigt aktiva, både dagtid och nattetid och jag ser dem oftare än vad jag inte ser dem - de är ute och bökar runt i gruset, simmar lite och äter. Min misstanke är att de gömmer sig oftare, om de inte trivs. Fredligt litet charmtroll som är ett trevligt tillskott i ett sällskapsakvarium - håll dem dock inte med tuffa arter som kan vara elaka mot dem. De KAN ta räkyngel men oftast låter de dem vara ifred - mina äter från samma petriskål tillsammans med räkyngel, utan att bry sig ett skvatt om dem. Rasboraynglen rör de inte. De äter allt - fryst animalisk föda, karnivorpellets, algpellets, flingfoder, räkpellets, grönsaker (ärtor, gurka, förvälld broccoli, spenat och mangold), räkmix - rubbet. Dessutom bökar de runt i gruset och städar upp rester. Perfekt!

Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik