Ceratophyllum

Ceratophyllum demersum

Hornsärv


Vetenskapligt namn:
Ceratophyllum demersum
Familj:
Ceratophyllaceae
Handelsnamn:
Hornsärv
Utbredning:
Kosmopolit
Egenskaper:
Flytväxt, Alghämmande växt
Foto på växten Ceratophyllum demersum Foto © Tropica
Ceratophyllum demersum är en mycket populär och lättskött akvarieväxt. Den är mycket snabbväxande vilket gör att den motverkar algtillväxt. Anledningen till detta är att den tar upp näringsämnen i vattnet och avger dessutom ämnen som hämmar algtillväxt. Därför är den en mycket lämplig växt att införskaffa när man startar upp ett akvarium.
Denna växt är en äkta kosmopolit vilket gör att man kan hitta den över hela världen. Hornsärven har inte några egentliga rötter, men den kan ändå planteras i sanden. Som flytväxt fungerar den utmärkt som gömställe för fiskyngel. Används den som flytväxt måste man gallra den regelbundet eftersom den annars skuggar de andra växterna för mycket.
De kransställda bladen är gaffelformigt delade, mörkgröna och besatta med små vita taggar.
Förökning är enkel och sker genom sticklingar och talrika sidoskott.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarer



Tål ej eSHa2000
Kommentar av: Gäst den 2021-01-01

Nu förstår jag varför det bara var denna växt, av alla mina nyinköpta växter, som inte klarade sig. Jag hade någon dag före planteringen avslutat medicinering med eSHa2000. Hornsärven såg fin ut de första dagarna, sen började bladen ruttna och falla sönder. Trodde det var ett "måndagsexemplar" jag fått, men det var alltså medicinen den inte klarade av.
Den nya Hornsärven jag köpte växer snabbt och är nu stor och fin, precis som önskat.
Så jag kan tipsa om att ta ut Hornsärven och placera i annat kar innan, under och kanske någon vecka efter medicinering av ditt akvarium.

Gillar inte svampmedicin
Kommentar av: ullo den 2015-12-02

Har just nu två nanos som medicineras och den flytande hornsärven som fanns i båda karen tappade alla sina "blad" redan efter första medicindosen (malakitgrön), det blev bara ett spagetti-nystan med stammar kvar. (Vattenbyte varannan dag, Fungol, nattbelysning istället för dagbelysning, ena karet 25 grader, andra 29 grader).

Klassiker
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-05

En av de vanligaste akvarieväxterna och det är inte konstigt med tanke på hur lättskött, snabbväxande, billig och kravlös den är.

Många tycker att den är ful och jobbig med sin galna tillväxt, men jag tycker personligen att det är en väldigt tacksam växt att ha i bakgrunden.
Den har extremt bra vattenrenande egenskaper, är ovärderlig när man cyklar kar, ger otroligt bra skydd för yngel och småfisk/räkor och samlar på sig smaskiga rester för firrarna att mumsa på.
Jag tycker dessutom att den är vacker.
Jag har Hornsärv i de flesta av mina akvarier och kommer att fortsätta med det också.
Så svårt är det inte att hålla efter den - knipsa av överflödet och stick ner i gruset. Vill du inte ha den - kasta den.
Bra ljus och en skvätt näring - så växer den så fort att man nästan kan SE det.

Bra flyt- och täckväxt
Kommentar av: VisualDarkness den 2010-05-15

Den växer så det knakar och jag brukar trassla ihop det till ett stort moln som jag ankrar vit en rot eller liknande.

Det går lika bra med vårtsärv
Kommentar av: Krax den 2009-01-27

Vårtsärv (Ceratophyllum submersum) som växer i sydvästra Skåne funkar precis lika bra som hornsärv i akvarier. Det är svårt att se skillnad på dem men hornsärv har blad som delar sig två gånger och vårtsärv har blad som delar sig tre gånger. Fröna ser helt olika ut också men det bildas nästan aldrig några frön så det är omöjligt att se.

snabbväxande som attan
Kommentar av: miiaoo den 2006-09-07

Jag fick med en snutt på 5 cm när jag köpte räkor. Ca 1 ½ månade efter så har jag 5 st 45cm stänglar. Den har vuxit ganska fort kan man väl säga. :D

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet