Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Pomacea diffusa

Ampullaria, äppel/mysterie/elfenbens-snäcka


Vetenskapligt namn:
Pomacea diffusa
Familj:
Ampullaridae
Handelsnamn:
Ampullaria, äppel/mysterie/elfenbens-snäcka
Utbredning:
Brasilien, Paraguay, Bolivia och Peru etc. Även inplanterad på andra ställen.
Foto på skaldjuret Pomacea diffusa Foto © Cecilia Knutsäter
OBS. OBS. OBS. - Enligt ett förbud som infördes den 8/11 2012 så är alla Pomacea-arter förbjudna inom EU. - OBS. OBS. OBS
Omnivor (allätare) och herbivor (växtätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter det mesta och de behöver inte matas med speciellt foder. Denna art är till skillnad från de flesta övriga snäckor inte hermafrodit. Efter att de har parat sig kryper honan nattetid upp ovanför vattenytan och deponerar äggen (150-600 st) på t.ex. en glasyta eller en växt. Äggen bör hållas fuktiga men inte våta. Efter 2-4 veckor kläcks äggen och de små snäckorna ramlar ner i vattnet.
Äppelsnäckorna kan hållas i ett vanligt sällskapsakvarium men det skall finnas en luftspalt på flera centimeter mellan täckglas och vattenytan för att förse dem med frisk luft, annars är risken stor att de drunknar. Om man vill odla arten bör luftspalten vara minst 10 cm eftersom de annars får svårt att deponera äggen. Man bör helst ha högst en äppelsnäcka per 10 L akvarievatten. Arten är amfibisk och kan klara sig några veckor i fuktigt klimat ovanför vattenytan. Arten kan hållas ihop med de flesta fiskar (dock inte snäckätare) och snäckor.Det finns i handeln många framavlade färgvarianter av äppelsnäckor. Normalt rör den inte heller växterna om den får tillräckligt med grönfoder i akvariet. Det finns en närbesläktad art, P. canaliculata som liknar P. bridgesii och denna är en utpräglad växtätare och bör undvikas.

Medlemmarnas kommentarer



Parning och kalk
Kommentar av: Jens A. den 2011-03-06

Det man ser på bilden med två snäckor är en parning. Man kan se hanens, som det heter, penialutrustning - den vitaktiga tentakeln.
Man kan också se att de har förmåga att klara av ganska stora skador i skalet, bara de sitter på rätt ställe.
När man har äppelsnäckor bör man också ha gott om kalk i karet, de må nu vara kalksten, kalkhaltigt material i bottnen, eller kalkrik kost. Detta för att de ska få fina skal, och för att det redan bildade skalet inte skall erodera.

Aktiva snäckor
Kommentar av: ilzetas den 2011-03-05

Dessa snäckor är underhållande att studera eftersom dom är så pass aktiva. Oftast ser man dem i rörelse, på glaset, på växterna, över gruset eller rötterna. Vi tycker det är roligt att studera dem när de glider fram över glaset och man kan se den lilla munnen bearbeta ytan. Och det är riktigt underhållande när de plötsligt släpper taget och faller fritt från glaset vid ytan ända ner till botten. Landar alltid rätt väg.
Kort och gott är äppelsnäckan en underhållande städare av rang.

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information