Räkor

Caridina mariae, var. tiger

Tigerräka


Vetenskapligt namn:
Caridina mariae, var. tiger
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Tigerräka
Utbredning:
Sannolikt södra Kina
Foto på skaldjuret Caridina mariae, var. tiger Foto © Sonja Cygnel
Herbivor (främst alger) och omnivor. De är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. I akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är ganska lättodlad och honorna bär 40-60 ägg i ca. 28-40 dygn. Avkomman är fullt utvecklade (ca. 1,5 mm) när de föds. Ynglen är "färglösa" men börjar få sina ränder vid ca 10 mm storlek.
Arten är fredlig och rör inte sin avkomma. Man kan hålla dem ihop med små och fredliga fiskar. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är ofta något längre och bredare än hanarna samt har mindre simfötter. Ibland kan man också se när honorna bär ägg. Man skall inte hålla denna art tillsammans med "arter" som i kroppsform påminner om denna art (t.ex. bee, crystal red, black, zebra, humla) eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
Det finns flera färgvarianter av denna art. Den vanligaste är gråaktig med ca 5 mörkbruna ränder tvärs över kroppen - en har ett orange huvud och stjärt, en annan har en mer blå grundfärg och ytterligare en har röda ränder.

Medlemmarnas kommentarer



Vilka fina djur.
Kommentar av: Labiosus den 2009-10-09

Räkor ska jag se till att fixa så fort jag byggt färdigt mitt akvarie.

Tigerräkor
Kommentar av: Sonja den 2007-01-28

Den här första bilden är inte typisk för hur tigerräkor ska se ut. Det är en lite äldre hona som var randigare när hon var yngre.
Hon liknar nästan en amano här, men det är det inte.
Tigerräkor är ganska variabla i färgen och randningen i kullarna.

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information